10 ‘Zdravih’ Namirnica Koje su Zapravo Loše za Vas

 Ova stranica koristi partnerske affiliate linkove. Kako to funkcionira

Kako sve više i više nezdravi prehrambeni proizvodi preuzimaju police trgovina, potrošačima koji su svjesni zdravog načina života postaje sve izazovnije da biraju namirnice koje su hranjive barem koliko se tvrdi na njihovim oznakama.

Mnoge od ovih “zdravih” opcija su u suštini bezvrijedna prerušena hrana – napunjena šećerom, natrijem, trans mastima i drugim aditivima koji umanjuju njihovu nutritivnu vrijednost.

Deset naizgled zdravih hrana koje narušavaju vaše zdravlje

  1. Kokice iz mikrovalne pećnice: Tipično, svježe napravljene kokice mogu biti odlican obrok bogat vlaknima. Ali kokice iz mikrovalne pećnice imaju visoku razinu natrija i kemijskog diacetila, što ga čini hranom koja se ne bi trebala često jesti.
  2. Granola: “Mnogi brandovi granole koje nađete u trgovini imaju visoku razinu dodanog šećera, zato se preporučuje izrada granole kod kuće.
  3. Aromatizirani jogurt: Mnogi voćni jogurti sadržavaju više šećera nego neki kolači. Isto tako, druge aromatizirane “zdrave” namirnice poput mlijeka, zobene kaše, kokosove vode i napitaka također su natovarene šećerom. Važno je okrenuti pakovanje i vidjeti koliko je šećera dodano i koji je oblik sladila korišten. Preporučujemo kupnju nezaslađenog jogurta ili odabir grčkih, nordijskih i austrijskih jogurta koji imaju nisku razinu šećera i visok sadržaja proteina.
  4. Studentski miks: Domaći studentski miks može biti uravnotežena grickalica, jednostavna za napraviti kod kuće, ali kupovne verzije često sadrže čokoladni čips, velike količine soli i dodanih šećera.
  5. Veggie slamke: Veggie slamke se uglavnom proizvode od krumpira i kukuruza. U međuvremenu, neki prerađeni biljni čips ima visok sadržaj natrija i masti. To ih čini samo malo boljom opcijom od običnog čipsa. Ali njihove hranjive vrijednosti nikako nisu bliske prednostima konzumiranja stvarnog povrća.
  6. Pakirane salate: Ako je napravljena dobro, salata može biti savršeno zdrava i puna hrana. Ali salate koje su kupljene gotove često sadrže visoke razine natrija i masti zajedno s čitavom hrpom konzervansa kako bi se spriječilo da se pokvari. To čini domaće salate vašom najboljom opkladom (samo ne zaboravite ići lagano sa preljevom za salatu!).
  7. Sos od jabuke: Često sos od jabuke koji sadrži dodane okuse – poput jagode, borovnice ili breskve – sadrži fruktozni kukuruzni sirup kao drugi sastojak. To može biti i do pet žličica šećera u svakoj porciji.
  8. Pureća slanina: Da, to bi mogla biti nešto bolja opcija od svinjske slanine. No, slanina od puretine je i dalje slanina – što znači da sadrži velike količine natrija i zasićenih masti, što vas dovodi u opasnost od pretilosti i bolesti srca.
  9. Suho voće: Mnoge pakirane opcije suhog voća ekvivalentne su bombi od šećera. Pobrinite se da suho voće koje kupite nema šećera. Također je važno biti svjestan veličine porcija jer suho voće, kupljeno u trgovini ili ne, sadrži visoke razine prirodnog šećera, dodaje nutricionist.
  10. Kruh s više vrsta sjemenki: Samo zato što je s više vrsta sjemenki ne znači da je zdravija opcija. To samo znači da se kruh pravi s više vrsta zrna. Ključ je tražiti kruh koji se pravi od cjelovitih žitarica umjesto rafiniranih. To je zato što fino mljevenim žitaricama nedostaju vlakna zdrave hrane i gube većinu esencijalnih hranjivih tvari (poput željeza, magnezija i vitamina B) tijekom procesa mljevenja.

Kako možete biti sigurni da jedete zdravo?

Obratite pozornost na stražnju stranu naljepnice, a ne samo na prednju. Nemojte se prevariti zdravom aureolom na oznaci “bez šećera”, “bez glutena” ili “bez masti” dok kupujete namirnice. Ništa u životu nije besplatno. Ako nešto kaže riječ “bez”, uvijek gledajte popis sastojaka da vidite što je zamijenjeno umjesto toga. Tipično, ako nema šećera, onda može biti više masti dodano proizvodu ili obrnuto.

Također, neki od tih dodanih sastojaka su obično umjetni. Na primjer, hrana bez šećera često se puni šećernim alkoholima koje je stvorio čovjek, a koji su teški za stomak i probavu.

Razumjeti popis sastojaka. Budite oprezni sa sastojcima koje ne možete izgovoriti ili je nejasno zašto bi trebali biti unutar proizvoda. Na primjer, maslac od kikirikija logično bi trebao biti samo kikiriki i možda sol. Nepotrebno je imati išta drugo u njemu, kao što su dodani šećer, djelomično hidrogenirana ulja ili bilo koji drugi sastojak s kojim niste upoznati.

Nagomilajte cijelovitu hranu. Trebali bi jesti hranu što je moguće bliže njenom izvornom stanju. Naravno, ovo se ne primjenjuje uvijek, ali dobar moto treba imati na umu: Što bliže farmi to bolje.

Na primjer, svježe voće i povrće, posebno povrće bez škroba, idu ludo dobro s jajima. Oni su izvrstan izvor bjelančevina, a žumanjak sadrži cijelu kolekciju energenata B vitamina zajedno sa sva četiri vitamina topiva u mastima – A, D, E i K, a također se preporučuju grickalice na bazi mahunarki kao što je pržena slanutka.

Nekoliko drugih stručno odobrenih strategija za zdravu prehranu

Jedite dovoljno proteina. Pobrinite se da dobijete dovoljno proteina kako biste bili puni i energizirani tijekom cijelog dana. Jedite doručak ili ručak bogat proteinima. Budući da je protein nevjerojatno punjenje, on obuzdava padove razine glukoze , što je manje vjerojatno da ćete doživjeti žudnju za šećerom tijekom dana.

Pokrenite dnevnik hrane. Održavanje dnevnika o hrani odličan je način za praćenje onoga što svakodnevno stavljate u svoje tijelo. Zabilježite sve što ste konzumirali u jednom danu. Zatim prođite kroz dnevnik na kraju tjedna i odredite područja koja se mogu poboljšati.

Jeste li jeli dovoljno povrća u ručku i večeri? Jedete li previše crvenog mesa i nemate dovoljno ribe? Imate li nešto između dva obroka? Ako je tako, jesu li uravnoteženi? Nakon toga, možete raditi na prilagođavanju tih malih promjena svaki tjedan. Primijetit ćete da ih bolje možete neprimjetno raditi u svojoj uobičajenoj rutini umjesto da radite drastične promjene koje su manje realne i kratkotrajne.

Detoksikacija nakon hrane iz noćnog izlaska. Savršeno je normalno da uživate u omiljenoj hrani s vremena na vrijeme. Važan dio je povratak umjesto odustajanja. Počnite s uravnoteženim doručkom. Ova ideja može se činiti očiglednom, ali često je ono što većina ljudi preskoči jer se osjeća krivim ili nadutom. Možda mislite da je bolja opcija da uopće ne jedete, ali ova strategija će se osvetiti.

To će učiniti da se osjećate više gladni i da češće posežete za hranom kasnije tijekom dana, dodaje ona. Osim toga, možete ići na jedan ili dva dana resetiranja koji uključuju rotirajuću mješavinu proteina, vitamina i zdravih masti.

Primjerice, ujutro pojesti dva tvrdo kuhana jaja, a zatim pržene mrkve i paprike ili pržena pileća prsa za ručak. I nekoliko sati kasnije, pojedite neke narezane krastavce s guacamoleom za laganu večernju užinu i tako dalje.

I na kraju, zapamtite da je bolje biti dosljedno dobar, za razliku od povremeno savršen.

Sviđa Vam se Članak?! Podijelite ga s Drugima! #ribizlamagazin