20 Razloga Zašto Obaviti Ultrazvučni Pregled u Trudnoći

 Ova stranica koristi partnerske affiliate linkove. Kako to funkcionira

Ultrazvuk u trudnoći jedan je od najpouzdanijih testova koji se provodi nakon što se početna potvrda trudnoće provede rutinskim testovima trudnoće koji mjere prisutnost hormona HCG.

Ovi ultrazvučni pregledi za trudnice obavljaju se u redovitim intervalima kako bi se utvrdio rast i položaj djeteta, a liječnici ih općenito koriste kako bi dobili točnu sliku o napredovanju ženine trudnoće.

Također, rizik od pobačaja može se izbjeći provođenjem ultrazvuk pregleda u pravilnim intervalima.

U nastavku članka pročitajte što je ultrazvuk za trudnice i razloge zašto bi trebali imati ultrazvučni pregled u trudnoći.

Nasmijana trudnica gleda sliku bebe od ultrazvučnog pregleda

Što je ultrazvuk za trudnice?

Ultrazvuk za trudnice je test koji koristi visokofrekventne zvučne valove kako bi se očitala slika bebe u razvoju kao i majčinih reproduktivnih organa. Prosječni broj ultrazvuka varira od svake trudnoće.

Ultrazvuk, koji se također naziva sonogram, može vam pomoći u praćenju normalnog razvoja fetusa i provjeriti je li postoje mogući potencijalni problemi.

Uz standardni ultrazvuk, postoji niz naprednijih ultrazvukova – uključujući 3-D, 4-D ultrazvuk i fetalnu ehokardiografiju, što je ultrazvuk koji detaljno pregledava srce fetusa.

Razlozi za ultrazvučni pregled u trudnoći

Pored očitih medicinskih razloga, ultrazvuk se može raditi i iz nemedicinskih razloga, poput stvaranja slika za roditelje ili utvrđivanja spola djeteta.

Iako je ultrazvučna tehnologija sigurna i za majku i za dijete, liječnici u zdravstvu obeshrabruju uporabu ultrazvuka ako nema medicinskog razloga ili koristi.

 • Ultrazvuk u trudnoći koliko često? – Tijekom trudnoće ultrazvučni test se može obavljati zbog različitih razloga i nekoliko puta.
 • Prvi ultrazvuk u trudnoći? – Vaš liječnik može također naručiti više pregleda ako je otkro nekakav problem na prethodnom ultrazvuku ili pretragama krvi.

Tijekom prvog tromjesečja trudnoće

U prvom tromjesečju trudnoće (tjedan jedan do 12), ultrazvuk se može učiniti za:

 • potvrdu trudnoće
 • provjeriti otkucaje srca fetusa
 • odrediti gestacijsku dob djeteta i procijeniti datum roka
 • provjerite ima li više trudnoća
 • pregledati posteljicu, maternicu, jajnike i grlić maternice
 • dijagnosticirati ektopičnu trudnoću (kada se fetus ne pričvrsti na maternicu) ili pobačaj
 • potražiti bilo kakav nenormalan rast fetusa
Trudnica drži slike ultrazvuka i dječja odjeća na krevetu

Tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće

U drugom tromjesečju (12 do 24 tjedna) i trećem tromjesečju (24 do 40 tjedana ili rođenju), ultrazvuk se može učiniti za:

 • pratiti rast i položaj fetusa (križ, poprečni, cefalični ili optimalni)
 • odrediti spol bebe
 • potvrditi višestruku trudnoću
 • pregledati posteljicu kako biste provjerili ima li problema, kao što su previjanje posteljice (kada placenta prekriva grlić maternice) i oticanje posteljice (kada se posteljica odvoji od maternice prije porođaja)
 • provjeriti karakteristike Downovog sindroma (normalno se provodi između 13 i 14 tjedana)
 • provjerite postoje li urođene nepravilnosti ili urođeni nedostaci
 • pregledati fetus zbog strukturnih nepravilnosti ili problema sa protokom krvi
 • pratiti razinu amnionske tekućine
 • utvrditi dobiva li fetus dovoljno kisika
 • dijagnosticirati probleme s jajnicima ili maternicom, poput tumora trudnoće
 • izmjerite duljinu grlića maternice
 • voditi druge testove, poput amniocenteze
 • potvrditi intrauterinu smrt

Kako se pripremiti za ultrazvuk

Tijekom ultrazvuka ranije u trudnoći, možda ćete morati imati puni mjehur da bi tehničar dobio jasnu sliku fetusa i vaših reproduktivnih organa.

Trebali biste piti dvije do tri čaše vode jedan sat prije zakazano preglada. Ne biste trebali urinirati prije ultrazvuka kako biste na sastanak došli sa punim mjehurom.

Što se događa tijekom ultrazvuka

Tijekom ultrazvuka ležite na ispitnom stolu ili krevetu. Ultrazvučni tehničar nanosi poseban gel na područje trbuha i zdjelice.

Gel je na bazi vode, tako da ne bi trebao ostavljati tragove na vašoj odjeći ili koži. Gel pomaže da zvučni valovi pravilno putuju. Zatim tehničar stavi mali predmet, nazvan sonda, na vaš trbuh. Pomicanjem sonde snimaju se crno-bijele slike na ultrazvučnom ekranu.

Tehničar također može mjeriti sliku na ekranu. Možda će vas tražiti da pomaknete ili zadržite dah dok snimaju slike. Zatim tehničar provjerava jesu li potrebne slike snimljene i jesu li jasne.

Vrste ultrazvuka za trudnoću

Naprednije tehnike ultrazvuka mogu se koristiti kada je potrebna detaljnija slika.

To može dati liječniku informacije potrebne da postavi dijagnozu ako su otkrili probleme tijekom tradicionalnog ultrazvuka.

Transvaginalni ultrazvuk

Transvaginalni ultrazvuk se može učiniti kako bi se dobila jasnija slika. Ovaj ultrazvuk je vjerojatnije da će se koristiti tijekom ranih faza trudnoće, kada bi snimanje jasne slike moglo biti teže.

Za ovaj test se u vaginu ubacuje mala ultrazvučna sonda. Sonda je oslonjena na stražnju stranu vagine dok su slike snimljene.

Standardni ultrazvuk

Koristi uređaj preko trbušnog područja za stvaranje dvodimenzionalnih (dvodimenzionalnih) slika fetusa koji se razvijaju iznutra.

Napredni ultrazvuk

Ovaj je test sličan uobičajenom, ali provodi se upotrebom više opreme za ciljanje problema na koji sumnja stručni liječnik.

3-D ultrazvuk

Za razliku od tradicionalnog 2-D ultrazvuka, 3-D ultrazvuk omogućuje liječniku da vidi širinu, visinu i dubinu ploda i vaših organa. Ovaj ultrazvuk može biti osobito koristan u dijagnosticiranju bilo kakvih sumnji na probleme tijekom trudnoće.

3-D ultrazvuk slijedi isti postupak kao i standardni ultrazvuk, ali koristi specijalnu sondu i softver za stvaranje 3-D slike.

Također zahtijeva posebnu obuku tehničara, tako da možda nije toliko široko dostupan.

4-D ultrazvuk

4-D ultrazvuk se također može nazvati dinamičnim 3-D ultrazvukom. Za razliku od drugih ultrazvuka, 4-D ultrazvuk stvara pokretni video fetusa. Stvara bolju sliku bebinog lica i pokreta.

Također bolje osvjetljava i sjene. Ovaj ultrazvuk izvodi se slično drugim ultrazvucima, ali sa posebnom opremom.

Fetalna ehokardiografija

Fetalna ehokardiografija provodi se ako vaš liječnik posumnja da vaše dijete može imati urođene srčane mane. Ovaj se test može obaviti slično na tradicionalnom ultrazvuku trudnoće, ali može potrajati i duže.

Snima dubinsku sliku srca ploda – ono koje prikazuje veličinu, oblik i strukturu srca.

Ovaj ultrazvuk omogućuje vašem liječniku i pregled rada vašeg djeteta, što može biti od pomoći u dijagnosticiranju srčanih problema.

Doppler ultrazvuk

Ovim se postupkom mjere promjene u učestalosti ultrazvučnih valova kada oni odbijaju pokretne objekte. Ovim snimanjem pregledavaju se krvne stanice.

Ginekolozi preporučuju kada i koja vrsta skeniranja je potrebna kako bi se postavila ispravna dijagnoza bilo kojeg kompliciranog stanja.

Sviđa Vam se Članak?! Podijelite ga s Drugima! #ribizlamagazin