6 Najsnažnijih Vitamina i Sastojaka Lubenice za Zdravlje

 Ova stranica koristi partnerske affiliate linkove. Kako to funkcionira

Iako tradicionalno ova slatka i osvježavajuća voćka spada pod ljetnu hranu, lubenica je dostupna tijekom cijele godine.

Od narezanih kriški do smoothija i salsi i još mnogo toga, ne postoji manjak načina da uživate u ovom sočnom i slatkom vodenom plodu, koja je zapravo oboje, i voće i povrće.

Bez obzira na koji način ju narežete, lubenicu krase vrlo snažni vitamini i drugi hranjivi sastojci koji su veoma važni za naše zdravlje.

narezane kriške lubenice

Najjači vitamini i hranjivih sastojci lubenice

1. Vitamin B6

Lubenica je sjajan izvor vitamina B6, koji pomaže imunološkom sustavu da proizvede antitijela. Za borbu protiv mnogih bolesti potrebna su antitijela.

Vitamin B6 pomaže u održavanju normalne živčane funkcije, oblikuje crvene krvne stanice i za pravilan metabolizam proteina.

2. Vitamin C

Lubenica je također super izvor vitamina C koji pomaže jačanju obrane imunološkog sustava od infekcija i virusa i može zaštititi tijelo od štetnih slobodnih radikala koji mogu ubrzati starenje.

3. Vitamin A

Lubenica je također dobar izvor vitamina A, koji je važan za optimalno zdravlje očiju i pojačava imunitet pojačavanjem djelovanja bijelih krvnih zrnaca koji se zovu limfociti u borbi protiv infekcije.

4. Likopen

Lubenica je vodeći izvor likopena među svježim proizvodima. Likopen je karotenoid koji lubenici daje crvenu boju, a nalazi se samo u šaci druge hrane, poput rajčice.

Likopen je moćan antioksidans koji je povezan s nizom zdravstvenih prednosti, u rasponu od rizika od raka do kardiovaskularnih bolesti.

5. Kalij

Lubenica je također dobar izvor kalija, minerala potrebnog za ravnotežu tekućine, kontrakcije mišića i živčanih signala.

Dijeta s visokim udjelom kalija može pomoći smanjiti krvni tlak i zadržavanje vode, zaštititi od moždanog udara i spriječiti osteoporozu i bubrežne kamence.

6. Citrulin

Lubenica je opterećena neproteinskim aminokiselinama citrulinom, što pomaže povećati razinu arginina i dušičnog oksida. Dušikov oksid pomaže da se krvne žile „otvore“ (razgrade) kako bi podržale zdravlje cirkulacije.

U stvari, nekoliko malih studija pokazalo je da ekstrakti lubenice pomažu u smanjenju visokog krvnog tlaka.

Kako lubenica djeluje na zdravlje

Zahvaljujući ovim 6 snažnih vitamina i hranjivih sastojaka, lubenica pomaže podržati ovih 7 nevjerojatnih prednosti za vaše zdravlje.

  • Zdravlje kose i kože
  • Zdravlje srca, cirkulacije i krvnog tlaka
  • Smanjuje osjetljivost na inzulin
  • Oslobađa od bolova u mišićima izazvanim vježbanjem
  • Zdravlje očiju
  • Pravilna funkcija imunološkog sustava
  • Spriječava starenje

Dakle, sljedeći put kada krenete u trgovinu, predlažemo da lubenicu dodate na svoj popis zdravih namirnica.

Sviđa Vam se Članak?! Podijelite ga s Drugima! #ribizlamagazin