8 Koraka Kako Koristiti Ricinusovo Ulje za Kosu

Posljednjih godina sve više i više ljubitelja ljepote počelo je hvaliti ricinusovo ulje kao prirodno rješenje za zdravu i čvrstu kosu.

Prirodni lijek koji se dugo koristi u tradicionalnoj medicini, za ricinusovo ulje se kaže da vlaži vlasište, smanjuje perut i ostavlja kosu lakom i sjajnom.

U nastavku članka pročitajte što je ricinusovo ulje i kako ga koristiti za zdraviju i gušću kosu.

Ženska osoba koristi ricinusovo ulje za kosu

Ricinusovo ulje, ekstrahirano iz zrna ricinusa (Ricinus communis), je bogato ricinoleinskom kiselinom – vrstom masnih kiselina za borbu protiv upale, i najčešće se koristi kao laksativ.

Prirodna antivirusna i antimikrobna svojstva ricinusovog ulja čine ga popularnim liječenjem kožnih problema poznatih kao dermatoza kao i gljivičnih infekcija.

Također se koristi za brži rast kose.

Kada se nanosi na vlasište, ono poboljšava zdravlje folikula dlake, a zauzvrat, potiče rast kose kao i zaštitu od gubitka kose.

Dok prosječni folikul ljudske dlake raste tek nešto više od centimetra mjesečno, neki tvrde anegdotalno da upotreba ricinusovog ulja jednom mjesečno može ubrzati rast kose tri do pet puta više od normalne.

Međutim, trenutno ne postoje znanstveni dokazi koji bi potvrdili da ricinusovo ulje može pospješiti rast kose.

Ako i dalje želite koristiti ricinusovo ulje za kosu, evo sigurne, jednostavne metode koje možete raditi kod kuće.

Trebat će vam sljedeće zalihe:

 • ricinusovo ulje
 • stara majica
 • gumene rukavice
 • četkica za nanošenje
 • češalj
 • kapa za tuširanje
 • veliki ručnik

Korištenje ricinusovog ulja korak po korak

 1. Obucite staru majicu kako ne biste zaprljali odjeću.
 2. Razdijelite pramenove češljem.
 3. Nanesite gumene rukavice i počnite nanositi ricinusovo ulje na vlasište pomoću četke za aplikator. Umasirajte ulje u vlasište.
 4. Na ostatak kose nanesite ricinusovo ulje koristeći češalj kako biste osigurali ravnomjerno prekrivanje. Ne treba ju natopiti uljem, ali sva vaša kosa mora biti vlažna.
 5. Nakon nanošenja stavite kapu za tuširanje osiguravajući da je sva dlaka uvučena unutra.
 6. Ručnikom očistite kapljice ulja.
 7. Ostavite poklopac za tuširanje najmanje dva sata. Ovo daje ulju dovoljno vremena da prodre u vlasište, folikule kose i u kosu.
 8. Nakon dva sata, operite kosu šamponom i balzamom.

Mnogi stručnjaci za njegu kose preporučuju korištenje ricinusovog ulja ne više od jednom tjedno. Kada se koristi češće, ricinusovo ulje može prouzrokovati nakupljanja i dovesti do problema poput matiranja boje kose.

Budući da je ricinusovo ulje izuzetno teško i često ga je teško ukloniti sa kose, recepti za liječenje kose obično zahtijevaju razrjeđivanje sa drugim biljnim baznim uljima, poput kokosovog ulja ili ulja jojobe.

Kombinacija ulja također može umanjiti miris ricinusovog ulja, što mnogi smatraju neugodnim.

Koristi li ricinusovo ulje stvarno?

Dokazi o učinkovitosti ricinusovog ulja kao laksativa samo su anekdotični. Postoje mnoge tvrdnje o ricinusovom ulju, uključujući one koje aktualno ricinusovo ulje može pomoći u prevenciji ili liječenju raka kože.

Međutim, ne postoje nikakvi znanstveni dokazi koji bi podržavali njegovo korištenje.

Možete koristiti ricinusovo ulje za gubitak kose, ali bolje bi bilo da razgovarate sa svojim liječnikom o terapijama za koje je dokazano da daju rezultate.

Oni možda ne preporučuju ricinusovo ulje puno više od liječenja za povremene opstipacije.

Što tražiti pri kupovini ricinusovog ulja

Zagovornici ricinusovog ulja često preporučuju odabir organskih, hladno prešanih proizvoda. Rečeno je da su hladno prešana ulja kvalitetnija i bogatije hranjivim tvarima od onih koje se prerađuju na većim temperaturama.

Kada je riječ o korištenju ricinusovog ulja kao tretmana za kosu, jedna od najpopularnijih sorti je jamajkansko ricinusovo ulje.

Napravljeno od pečenih zrna ricinusa (i pepela nastalog postupkom pečenja), kaže se da je jamajkansko crno ricinusovo ulje posebno korisno za one sa gustom, suhom i / ili grubom kosom.

Nuspojave

Postoji bojazan da upotreba ricinusovog ulja kao tretmana za kosu može dovesti do akutnog pletenja kose – rijedak poremećaj u kojem se kosa uplete u čvrstu masu. Budući da je stanje nepovratno, jedino rješenje je rezanje zahvaćene kose.

Također treba napomenuti da konzumiranje velike količine ricinusovog ulja može biti izuzetno štetno i izazvati brojne štetne učinke, uključujući:

 • Grčevi u trbuhu
 • Proljev
 • Vrtoglavica
 • Halucinacije
 • Nesvjestica
 • Mučnina
 • Kratkoća daha i bol u prsima
 • Kožni osip
 • Suženje grla

Donja linija

Ako razmišljate o korištenju ricinusovog ulja kao lijeka protiv gubitka kose, imajte na umu da gubitak kose može biti znak zdravstvenog problema.

Stoga je ključno da što prije porazgovarate sa svojim liječnikom ako osjetite neobjašnjiv gubitak kose.