Najbolja Dijeta Za Zdravi Krvni Tlak.

 Ova stranica koristi partnerske affiliate linkove. Kako to funkcionira

U posljednje vrijeme malo govorimo o krvnom tlaku i to s dobrim razlogom. Visoki krvni tlak je drugi vodeći uzrok smrti u svijetu, a slijedi ga samo pušenje cigareta (što nije ironično, povezano je s visokim krvnim tlakom).

Većina ljudi smatra visoki krvni tlak nasljednim stanjem, činjenica je da faktori pod vašom kontrolom vjerojatno imaju puno više veze s tim.

U stvari, najnovija istraživanja pokazuju da je zdrav način života snažno povezan sa sistoličkim i dijastoličkim krvnim tlakom i kardiovaskularnim bolestima bez obzira na temeljni genetski rizik.

Već smo ukazali na nekoliko nepovoljnih životnih čimbenika, a jedan od najvećih je loša prehrana. Dakle, razgovarajmo o nekim najboljim namirnicama za održavanje zdravog krvnog tlaka.

Najbolja Hrana Za Održavanje Zdravog Krvnog Tlaka

Protein sirutke – Iako je obično povezana sa sportašima i bodybuilderima, protein sirutke može pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka. β-laktoglobulin, najzastupljeniji protein u sirutki, inhibira enzim koji pretvara angiotenzin-I (ACE), što zauzvrat povoljno utječe na krvni tlak.

Činjenica je da su konzumiranje mlijeka i unos mliječnih proteina povezani sa sniženim krvnim tlakom.

Repa je bogat izvor nitrata koji nastaju u prirodi, spojeva koji povećavaju proizvodnju dušičnog oksida koji “otvaraju” krvne žile i povećavaju protok krvi. Višestruka istraživanja pokazala su da sok od cikle može sniziti krvni tlak.

To ne znači da trebate gutati sok od repe, ali ipak sugerira se da je konzumiranje više repe, celera, salate, endivije, rotkvice, rabarbara i repa, koje su prepune nitrata, dobra ideja.

Orasi – tu govorimo o SVIM orašastim plodovima, uključujući orahe, bademe i lješnjake – izvrsni su za gotovo sve, uključujući promicanje zdravog krvnog tlaka.

Vlakna, posebno viskozna vlakna zob, ječam, psilij, patlidžan i okra, pokazala su da snižavaju krvni tlak. Činjenica je da hrana prirodno bogata vlaknima – koja uključuje gotovo sve voće, povrće, integralne žitarice, orašaste plodove i sjemenke – podržava zdravo srce.

Natrij i kalij – Dok natrij pobuđuje najviše pažnje, kalij ima presudnu ulogu u održavanju zdravog krvnog tlaka. Naravno, banane su izvor kalija, ali postoje i mnoge druge namirnice koje su još bolji izvori, uključujući krumpir, bijeli grah, jogurt, mlijeko, slatki krumpir, losos, tamnozeleno lisnato povrće i avokado.

Masne ribe sinonim su za zdravlje srca, a one su najbolji prehrambeni izvori esencijalnih masti EPA i DHA, koje podupiru zdravu razinu upale i krvnog tlaka. Istraživanja sugeriraju da konzumiranje masne ribe (poput lososa, srdele, inćuna, dunje pastrmke, atlantske skuše, ostrige, školjke i haringe) 3 – 4 puta tjedno može pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka.

Čokolada i crno vino. Jeste li spremni za zabavnu hranu? Što je s tamnom čokoladom i crnim vinom, za koja se pokazalo da potiču zdrav krvni tlak kada se umjereno konzumiraju.

Potražite tamnu čokoladu koja sadrži najmanje 70% kakaa, a kad je riječ o crvenom vinu, odaberite suhe sorte (poput Cabernet sauvignona) i zalijepite se na jednu čašu od 2 dl.

Puno je više namirnica koje čine ovaj popis. Ali, postavimo vam pitanje, šta ne vidite na popisu? NEMA VEĆE ultra rafinirane, prerađene i zapakirane hrane, zar ne?

To je zato što je tipična zapadnjačka prehrana “brza hrana” jedan od najvećih čimbenika visokog krvnog tlaka.

Sviđa Vam se Članak?! Podijelite ga s Drugima! #ribizlamagazin