Nordijska Dijeta Je Nova Mediteranska Dijeta

 Ova stranica koristi partnerske affiliate linkove. Kako to funkcionira

Mediteranska dijeta promovira se već desetljećima, ali sada na red dolazi ne. Možda ste već primijetili da postoji nova dijeta koja stvara veliku buku na zdravstvenoj i wellness sceni.

Ona se zove “Nordijska dijeta”, a neki nutricionisti misle da bi to mogao biti jedan od najzdravijih načina prehrane danas.

Dijeta je izgrađena kada su zdravstveni stručnjaci odlučili otkriti zašto, upravo, sjeverna Europa ima niže stope pretilosti nego Sjedinjene Države. Nordijska prehrana razvijena je na temelju tradicionalne kuhinje u Danskoj, Finskoj, Islandu, Norveškoj i Švedskoj.

Sviježe namirnice za nordijsku dijetu na stolu

Što Je Nordijska Dijeta?

Ovdje ne postoji brojanje kalorija ili kratkoročna prehrana za brze rezultate – nordijska dijeta promiče cjeloživotni pristup zdravoj prehrani. Usredotočuje se na sezonske namirnice na biljnoj bazi, a sadrži čiste proteine, složene ugljikohidrate i zdrave masti.

Nova dijeta, koja zapravo postoji već stoljećima, prilagođena je iz piramide Baltičke prehrane 2004. godine kako bi uključila više okusa i hranjivih vrijednosti. Nova verzija ove dijete promovira više hrane iz divljih krajolika, manje aditiva u hrani, organske proizvode kad god je to moguće i više domaće hrane.

Osim toga, nordijska dijeta stavlja naglasak na planiranje svakog obroka korištenjem zimskog povrća – poput kelja, kupusa, brokule i prokulica. Jaja i riba koriste se više kao dodaci.

Sličnost Između Sjevernjačke I Mediteranske Prehrane

Sjevernjačka prehrana vrlo je slična poznatoj mediteranskoj dijeti. Obje vrste uključuju mnogo ribe, povrća, voća i cjelovitih žitarica – poput zobi i ječma – i ograničavaju konzumaciju crvenog mesa, mliječnih proizvoda, šećera i prerađene hrane.

Jedina velika razlika je u mastima. Dok mediteranska prehrana stavlja naglasak na maslinovo ulje, nordijska dijeta se odlučuje za ulje uljane repice. Obje vrste ulja pogoduju zdravlju srca tako što potiču dobar kolesterol i uklanjaju loš kolesterol.

I maslinovo ulje i ulje kanole su biljna ulja s visokim količinama omega-3. Budući da ulje kanole ima manje zasićenih masnoća od maslinovog ulja, smatra se zdravijim, međutim, oboje imaju drugačiju preporučenu uporabu u kuhinji.

Na primjer, maslinovo ulje, sadržava više antioksidanta, ima više okusa i obično se koristi za salate i preljeve, dok ulje uljene repice može izdržati više topline, pa se može koristiti pri kuhanju i pečenju na višim temperaturama.

Zdravstvene Koristi Nordijske Dijete

Jedan od glavnih razloga zbog kojih su dijetetičari toliko skloni nordijskoj dijeti je zbog svih zdravstvenih prednosti koje je povezano s istraživanjima.

Svjetska zdravstvena organizacija ustanovila je da i mediteranska i nordijska dijeta smanjuju rizik od raka, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Druge studije su otkrile da nordijska dijeta može sniziti sistolički i dijastolički krvni tlak, normalizirati razinu kolesterola i pomoći ljudima da izgube težinu ili održe zdravu težinu.

Osim toga, ova je prehrana vrlo slična protuupalnoj prehrani – koja se tradicionalno sastoji od voća, povrća, čistih proteina i zdravih masti – pokazalo se da smanjuje upalu u masnim tkivima i, posljedično, zdravstvene rizike povezane s pretilošću.

Može čak pomoći i ženama koje pokušavaju zatrudnjeti. Prehrana koja je niska u prerađenoj hrani i rafiniranim ugljikohidratima, uz konzumiranje većine bjelančevina na bazi biljaka i morskih plodova uz visoku potrošnju voća i povrća, povezana je s povećanim izgledima za trudnoću.

Baltička Prehrana Dobra Je I Za Planetu Zemlju, Također

Osim toga, Baltička prehrana je ekološki održiva, jer se usredotočuje na potrošnju svježih, lokalnih sastojaka. Kao rezultat toga, ispušta se manje stakleničkih plinova.

Biljne dijete stvaraju manje onečišćenja jer koriste manje prirodnih resursa od teških mesnih dijeta. Također možemo smanjiti potrošnju energije i otpada tako što ćemo jesti lokalno proizvedenu hranu.

Veliki razlog zbog kojeg ova dijeta ima tako velik interes je upravo to što skreće pažnju na kalorije i stavlja fokus na kvalitetnu hrane.

Nordijska Dijeta Je Izbalansirana I Pristupačna Opcija

Dok je mediteranska prehrana istraživana, rastući interes za nordijsku dijetu već je otkrio da je sjevernjačka prehrana jednako zdrava, ako ne i zdravija.

Da ne spominjemo to, da se nordijska dijeta fokusira na konzumiranje onoga što je u sezoni, što znači i manje troškova. Sezonski proizvodi imaju tendenciju da budu nešto jeftiniji, budući da su dostupni širom svijeta.

Dakle, ako tražite nešto dobro za svoje tijelo, nordijska dijeta može biti vrijedna pokušaja. Prepuna je hranjivih tvari, vitamina i minerala koje vaše tijelo treba da bilo zdravo, fit i zadovljno.

Sviđa Vam se Članak?! Podijelite ga s Drugima! #ribizlamagazin