10 Ključnih Koraka Kako Napisati Dobar Životopis (CV)

Do sada ste već sigurno shvatili koliko je važno napisati dobar životopis (CV) pri pokušaju pronalaska novog posla.

Životopis je realno jedini način na koji ćete pokazati menadžeru za zapošljavanje da ste pogodni za poziciju za koju se prijavljujete.

Ako ne naglasite svoje sposobnosti, kvalitete i vještine, kako će regruter za posao znati da ste baš vi pravi izbor?

Srećom, stvaranje savršenog životopisa za svaki posao za koji niste prijavljeni nije ni približno tako teško kao što biste zamislili.

Ženska osoba sa naočalama drži životopis u rukama
Savjeti Kako Napisati Dobar Životopis (CV)

U nastavku vam pružamo važne savjete i savjete o tome kako napisati životopis koji će vas, nadamo se, odvesti na čelo reda. Ako vam je potreban vodič, pogledajte naš CV predložak.

Odredite za koju poziciju se prijavljujete

Prije nego što započnete sa procesom pisanja životopisa, obavezno je dvostruko provjeriti da li se prijavljujete za prikladnu poziciju.

U digitalnom dobu, većina životopisa sada se šalje putem interneta, što znači optimizaciju ključnih riječi. Drugim riječima, vaša prijava mora sadržavati riječi relevantne za poziciju koju tražite.

Kada tražite posao i gledate ključne riječi koje određena pozicija traži i usporedite ih sa vašim vještinama, kvalifikacijama i postignućima, brzo bi vam trebalo postati jasno je li to dobro.

Ne pokušavajte dodavati ključne riječi koje se ne uklapaju u vaš životopis jer je to gubitak vremena i truda.

Kako se piše CV u 10 koraka

1. Izgled vašeg životopisa

Kada pišete svoj CV, napravite ga u Word dokumentu i osigurajte da sve možete uklopiti na dvije stranice; ništa duže od ovoga, jer regrut ga neće ni pogledati.

Obavezno ga spremite kao standardni privitak uz svoje ime kao naziv datoteke; ovo olakšava pronalaženje i slanje e-pošte. Pogledajmo pobliže kako vaš CV treba izgledati u obliku formata i izgleda.

2. Font

Sigurna je oklada Times New Roman font veličine 12. Međutim, postoji mnoštvo fontova za lako čitanje koji se mogu koristiti, uključujući Garamond, Tahoma i Century Gothic; samo se drži jednog fonta!

Provjerite ističu li se naslovi i vaše ime kao naslov; to znači da možete povećati veličinu fonta na 14 ili 16.

Kada su u pitanju važne informacije, slobodno optimizirajte, podcrtajte ili podebljajte odgovarajuće odjeljke i po potrebi upotrijebite točka oznake.

3. Podaci za kontakt

 • Ime i adresa: samorazjašnjenje.
 • Brojevi telefona: Uključite svoj mobilni broj i razmislite o dodavanju osobne govorne pošte u slučaju da propustite poziv regrutova. Možete uključiti kućni telefonski broj, ali samo ako živite sa ljudima kojima se može vjerovati da pristojno odgovaraju i primaju poruke; to znači da nema visećih stanara!
 • Adresa e-pošte: Koristite profesionalno ozvučenje; najbolja opcija je vaše ime i prezime ili varijacija istog.
 • Društveni mediji: Možete uključiti detalje o računima na društvenim medijima, ali SAMO ako su sadržajni. Treba napomenuti da sve veći broj tvrtki DO pregledava račune potencijalnih zaposlenika na društvenim mrežama za koje se smatra da imaju priliku barem dobiti intervju. Ako imate kompromitirajuće fotografije ili podatke, riješite ih prije nego što se upustite u traženje posla. Iako je istina da se jednom kada se nešto pokaže na mreži, to zaista nikada ne nestane, većina tvrtki neće imati problema sa iskopavanjem prljavštine; barem ne prije faze razgovora!

Podaci koje NE trebate uključiti:

 • Bračni status: nevažno.
 • Državljanstvo: Nije važno ako se ne prijavite izvan EU-a.
 • Datum rođenja: ovo ne trebate uključivati. Tvrtke ne mogu pravno diskriminirati s obzirom na vašu dob.
 • Foto: Iako je to uobičajeno u nekim zemljama, nije obavezna praksa.

4. Osobni profil

To treba napisati odmah ispod vaših kontakt podataka i sjajan je način da se pobudi interes regruta. To bi trebao biti kratak (3-5 rečenica) sažetak zašto želite posao i pružiti pregled svojih vještina i iskustva te kako ih čine dobrom kondicijom.

U osnovi, vaš osobni profil vaš je prodajni teren. Ispravite ga i regrut će nastaviti čitati.

Izbjegavajte nejasne opise i riječi poput “dinamičan” i “samoinicijativan”. Umjesto toga, napravite uvod sa određenom izjavom u kojoj ćete iznijeti svoje iskustvo i specijalizacije.

5. Ključne vještine

Ovo je vjerojatno najvažniji odjeljak u vašem životopisu. Jednostavno rečeno; Regrutori žele znati što vi nudite tvrtki.

Kao rezultat toga, potrebno je pokazati svoje vještine i opisati kako ćete imati pozitivan utjecaj na napredak organizacije.

U svijetu zapošljavanja ističu se tri vrste vještina:

 1. Prilagodljive: Vještine dokazane osobinama ličnosti, a ne iskustvom zbog čega ih je teško kvantificirati.
 2. Prenosive: Vještine koje učite na jednom polju koje su relevantne za drugu industriju.
 3. Poslovne: Vještine koje su korisne u određenom području.

Prilikom pisanja životopisa pokušajte se usredotočiti na posao i prenosive vještine kao što su:

 • Timski rad
 • Komunikacija
 • Rješavanje problema
 • Fleksibilnost
 • Tehničke vještine
 • Inicijativa
 • Interpersonalna komunikacija

Ako znate programski jezik ili računalne sustave relevantne za posao, obavezno ga uključite.

6. Povijest vašeg zaposlenja

Za svaki posao koji uključite obavezno dodajte ime i adresu prethodnog poslodavca zajedno sa nazivom posla, datumima početka i završetka. Započnite sa najnovijim pozicijama i krenite natrag.

Kada je riječ o prošlim poslovima koji imaju poveznicu na postojeće slobodno mjesto, ima smisla uključiti više detalja.

Na primjer, možete uključiti rečenicu o tvrtki kao što je „ABC Ltd. je tvrtka za proizvodnju obuće sa sjedištem u Dublinu sa 12 globalnih ureda i 1.000 zaposlenika“.

Pri opisivanju prošlih dužnosti usredotočite se na one koji su važni za otvaranje radnih mjesta i budite što je moguće konkretniji.

Ako ste bili menadžer, spomena koliko ste osoblja nadzirali. Ako ste imali proračunske odgovornosti, navedite iznos.

Navedite najmanje 3 postignuća u ulozi (očito relevantna za otvaranje radnih mjesta) i ocrtajte kako su pomogli vašem prošlom poslodavcu.

Opet, kvantificirajte svoj uspjeh ako je moguće; na primjer, “Uveden je program za izoliranje cjevovoda zgrade kojim se smanjuje 15.000 eura godišnje od računa kompanije u vezi sa energijom.”

7. Obrazovanje

Budući da vam prostor pri pisanju životopisa daje prednost, uvijek dobro razmislite o obrazovnim detaljima koje želite uključiti.

Na primjer, trebate li spomenuti 6 priznanja zarađenih u odlasku sa certifikata kada imate i diplomu o računovodstvu? Kao što je slučaj s povijesti zaposlenja, osigurajte da vam najnovije kvalifikacije budu prvi na stranici.

Ovo je također odjeljak u koji možete uključiti informacije o tome govorite li drugi strani jezik (ako je relevantno) ili imate li profesionalnu kvalifikaciju, kao što je charterhip.

8. Hobiji i zanimanja

Neki poslodavci vole vidjeti dokaze da kandidati imaju društveni život izvan posla, ali u mnogim slučajevima nema stvarnog razloga da se upuštamo u mnogo detalja.

Kao što je slučaj u vašem životopisu, uključite samo podatke koji se odnose na prijavu. Iako vam hobiji poput promatranja ptica vjerojatno neće pomoći u pronalaženju posla.

Dobrovoljno iskustvo i dobrotvorni rad mogu biti korisni dodaci.

9. Reference

Dodajte liniju koja kaže “reference su dostupne na zahtjev”. Nema ih potrebe uključivati ​​u svoj životopis. Ako tvrtka posebno traži reference, uključite ih na poseban list.

10. Objašnjenje praznina u povijesti zapošljavanja

To je problem za veliki postotak ljudi koji traže posao iz različitih razloga. U nekim slučajevima nisu dugo radili, dok su u drugim slučajevima jednostavno odlučili odmoriti se zbog stresa ili za podizanje obitelji.

Jasno je da je neke praznine u povijesti zaposlenja lako objasniti, a detalji se mogu dodati u propratno pismo. Ako je malo nezgodnije, prvo što se morate sjetiti je važnost iskrenosti.

Dodavanje mjeseci ili čak godina postojećim poslovima užasna je ideja jer je za otkrivanje vaše obmane potreban samo jedan telefonski poziv.

Uvijek gledajte na proaktivnost u rješavanju nedostataka; ako svoje vrijeme izvan radnog mjesta koristite za volontiranje ili studiranje, to omogućava jednostavno objašnjenje. Kad sve drugo ne uspije, koristite tehniku ​​reframinga.

Umjesto da kažete “nisam uspio naći posao”, možete reći “osjetio sam potrebu da preusmjerim svoju karijeru da bih se zaposlio u nekoj drugoj industriji pa sam uzeo nekoliko mjeseci odmora.”

Ako ste duže vrijeme nezaposleni, nemojte se sramiti. To je teško tržište rada, što znači da poslodavci više razumiju nedostatke u zaposlenju sve dok ih ne pokušavate lagati.

U ovom je slučaju za vas ključno da budete u toku s vašom industrijom kako biste zaposlenicima dokazali da niste izgubili kontakt. Ako vam povijest zaposlenja nije jednaka, prilagodite svoj CV tako da se usredotočuje na vaše vještine.

Curriculum Vitae napisan na papiru
Kako Napisati Dobar Životopis (CV)

Brzi savjeti za pisanje životopisa

1. Strukturirajte svoje pretraživanje

Koristite Excel za izradu proračunske tablice i započnite traženje posla ciljajući industrije u kojima želite raditi.

Sljedeći je korak usredotočiti se na pojedine industrije i potražiti poslodavce. Tada možete upotrijebiti web mjesta rada kao što je www.jobs.com da biste stvorili popis tvrtki za koje ste zainteresirani raditi i pronaći ljude koje trebate kontaktirati.

Sada možete prilagoditi svoj životopis i propratno pismo i poslati ga odabranim pojedincima. Iako je ovo dugotrajan proces, on će donijeti mnogo veće nagrade od pristupa spreju i molitvi.

2. Dodajte popratno pismo u tijelo e-pošte

Kako se većina životopisa ovih dana šalje e-poštom, a tijelo e-pošte pruža zaposlenima svoj prvi dojam o vama; zašto ne biste uzeli bika za rogove i dali im i vaše popratno pismo?

Ovo bi vam nesumnjivo trebalo pomoći u pronalaženju usluga sa voditeljem zapošljavanja; posebno kad se koriste za primanje lažnih poruka e-pošte sa priloženim CV-ima.

3. Potražite radno iskustvo

To je posebno važno ako ste diplomirani student sa malo iskustva u stvarnom svijetu. Budući da postoji toliko kandidata za svako radno mjesto, poslodavci postaju gušći što znači da magisterij možda nije dovoljan ako nema radnog iskustva s kojim bi ga nadomjestili.

Pogledajte web stranicu najbližeg volonterskog centra za vas i provjerite postoji li nešto dostupno u vašem polju.

Svaka vrsta iskustva u relevantnom području koju možete dodati svom životopisu je zlatna prašina na ovom ultra konkurentnom tržištu rada.

Zaključak

U glavnom, gore navedeni izgled najbolji je način prezentacije vašeg životopisa.

Međutim, možda biste željeli svoje obrazovne kvalifikacije staviti ispred svog radnog iskustva ako stepen nije tako snažan.

Budući da je vaš životopis (i prateće pismo) jedini način na koji potencijalni poslodavac može odrediti vašu podobnost za određenu poziciju, on mora biti jednako uvjerljiv kao prodajni letak.

Neka bude sažet, informativan, relevantan i nadasve pozitivan. Uz to, provjerite je li pravilno oblikovan, bez pravopisnih / gramatičkih pogrešaka s puno bijelog prostora i naslova.

Ako napišete visokokvalitetni životopis, imate izvrsne šanse da pobijedite izglede i budete pozvani na intervju.