10 Najboljih Besplatnih Aplikacija za Uređivanje Slika

Budući da mobilna tehnologija danas nudi izvrsne mogućnosti upravljanja digitalnim medijima, ne samo da možete slikati kvalitetne fotografije visoke rezolucije svojim mobitelom, već ih možete izravno i uređivati.

Napredna obrada fotografija nekada je zahtijevala znanje korištenja kompjuterskih programa, ali na sreću, više ne morate biti profesionalac da bi uredili svoje slike.

Sada na raspolaganju postoji niz besplatnih aplikacija potpuno opremljenih značajkama koje vam omogućuju bolje snimanje, sređivanje, retuširanje, uljepšavanje i organiziranje slika ravno sa vašeg pametnog telefona.

Pitanje je koje su aplikacije za fotomontažu vrijedne vašeg vremena i koje mogu pružiti najbolje rezultate u pokretu?

U nastavku članku pogledajte naš izbor 8 najboljih besplatnih aplikacija za uređivanje slika u 2023. godini dostupnih za Android i iPhone prijenosne uređaje.

Sve ove aplikacije temeljene su na odličnim značajkama za obradu fotografija, jednostavnosti njihove upotrebe i mogućnosti dijeljenja na socijalnim mrežama.

1. Snapseed

Snapseed je profesionalna besplatna aplikacija za uređivanje slika koju je svijetu predstavio Google, a neki ju nazivaju i Photoshop za mobitel.

Ova aplikacija nije za slučajnog korisnika, već za ozbiljne fotografe koji žele ili trebaju potrošiti vrijeme na stvaranje najbolje moguće slike dok su u pokretu.

Snapseed sadrži ogromne mogućnosti obrade koje pomažu u oživljavanju čak i najobičnijih fotografija. Omogućuje vam kontrolu nad vašim slikama tako što uključuje mnoštvo opcija koji mogu promijeniti vinjetu fotografije, zamućenost, temperaturu boje i druge atribute.

Uz to, posjeduje čitav niz vrhunskih alata za uređivanje, uključujući selektivne kistove za retuširanje, kao i lijepu kolekciju filtara povezanih sa filmom (poput zamagljenja objektiva, Retroluksa i dvostruke ekspozicije).

Snapseedovi izvrsni tradicionalni alati čine ju jednom od najboljih aplikacija za ozbiljne fotografe koji žele ili trebaju potrošiti vrijeme na fino podešavanje svojih slika.

2. VSCO

VSCO nije samo jedna od najboljih aplikacija za obradu fotografija, već je odlična i za razmjenu fotografija online. Poput Instagrama, VSCO kombinira kameru, alate za uređivanje i društvenu mrežu.

Ova besplatna aplikacija pruža niz zapanjujućih filtera zbog kojih fotografije izgledaju kao da su snimljene analognom filmskom kamerom. Ovi mekani i suptilni filteri dodaju notu klase vašim fotografijama, a možete ih prilagoditi pomoću jednostavnog klizača.

Naravno, aplikacija također ima sve standardne alate za uređivanje, poput prilagodbi, obrezivanja, obruba i vinjeta. Također ju možete koristiti za podešavanje ekspozicije, kontrasta, temperature ili tonova kože.

Kad završite sa uljepšavanjem slike, možete je podijeliti sa VSCO-ovom zajednicom ili na drugoj društvenoj mreži – poput Instagrama! Aplikacija vam čak omogućuje dijeljenje na WhatsApp-u i SMS-u pomoću ugrađene značajke dijeljenja.

3. Adobe Lightroom

Adobe Lightroom jedna je od najboljih aplikacija za profesionalne fotografe jer je jedina aplikacija koja može omogućiti pregled, uređivanje i organiziranje velikog broja slika.

Aplikacija ima ugrađenu značajku kamere koja može snimati fotografije u RAW formatu putem vašeg pametnog telefona gdje možete uređivati ekspoziciju, otvor blende i koristiti druge ručne značajke.

Također ima filtre za dodavanje različitih efekata koji se jednim dodirom mogu primijeniti za uređivanje slika. Premium verzija ove aplikacije ima naprednije značajke poput četkice za iscjeljivanje, selektivnih prilagodbi, pohrane u oblaku, uređivanja RAW slika DSLR fotografija i još mnogo toga.

Ova Adobeova aplikacija pruža vam napredne značajke poput krivulja pomoću kojih možete fino prilagoditi boju, ekspoziciju, ton i kontrast.

4. Adobe Photoshop Express

Još jedna odlična besplatna aplikacija za sređivanje fotki je Adobe Photoshop Express.

Za razliku od mnogih drugih, ova aplikacija uključuje funkcije “ispravljanja” i “okretanja” slika koje vam mogu pomoći u postizanju još fleksibilnijih mogućnosti uređivanja.

Ako želite uređivati u RAW formatu ili čak u TIFF formatu, to možete učiniti sa Photoshop Expressom. Postoji 45 filtera koje možete odabrati ako želite dodati kreativne efekte svojim slikama. Dijeljenje jednim klikom, promjena veličine slike i vodeni žig također su korisne značajke.

Međutim, za razliku od Adobeove aplikacije Lightroom, Photoshop Express je puno slabiji i ograničenog opsega. Photoshop Express nudi brzo uređivanje, ali za profesionalniji osjećaj aplikacija Adobe Lightroom nudi više mogućnosti.

5. Instasize

Instasize aplikacija najbolji prijatelj za uređivanje slika za kojeg nikad niste znali da vam treba.

Uz toliko kombiniranih značajki, ne čudi da je Instasize skovan u “sve u jedan” paket za obrađivanje fotografija .

Dostupna za IOS i Android, aplikacija dolazi opremljena robusnom bibliotekom filtera, opcijama za promjenu veličine slika, paketima obruba / okvira za fotografije, alatima za retuširanje i izoštravanje, uređivačem teksta, mogućnostima uređivanja videozapisa i još mnogo više.

Intuitivnog dizajna, Instasize je jednostavan za navigaciju. Bilo da ste prvi put urednik fotografija ili stalni bloger ljepote – lijepe izmjene dostupne su jednim dodirom.

6. Pixlr Express

Dostupan za iOS i Android, Pixlr je jedna od najpopularnijih besplatnih aplikacija za fotografije i ima širok raspon različitih foto efekata, slojeva i filtera pomoću kojih možete stvoriti uistinu jedinstvene i vizualno privlačne slike.

Pixlr nudi četiri različite web aplikacije koje se učitavaju izravno u vašem pregledniku. Pixlr Editor je njihova najbolja besplatna web aplikacija koja nudi puno značajki, čak i slojeva i alata za zamjenu boja.

Pixlr Express je smanjena verzija sa pojednostavljenim korisničkim iskustvom i puno unaprijed postavljenih filtera. Pixlr Pro je plaćeni alat koji pruža besplatnu probnu verziju, ali je jedini alat na našem popisu koji može otvoriti Photoshop PSD datoteku i spremiti je kao PNG ili JPG.

Napokon, Pixlr Today je proširenje upravitelja zadataka za preglednik Google Chrome. Aplikacija je besplatna, ali nudi kupnju unutar aplikacije poput paketa sa efektima.

Kad završite posao, aplikacija može spremiti slike izravno na vaše račune na društvenim mrežama ili e-poštu.

7. PicsArt

PicsArt je također jedna od najboljih aplikacija za uljepšavanje slika jer je zabavna, jednostavna za upotrebu, a pokriva gotovo sve osnove za kvalitetnu obradu mobilnih fotografija.

PicsArt nudi bogatu i vrlo dostupnu kolekciju alata za uređivanje i pruža puno kreativne kontrole, a istovremeno održava sve zabavno i živo.

Osim toga, možete brzo odabrati ili stvoriti zabavne naljepnice, kombinirati svoje slike u visoko prilagodljive kolaže, dodavati umjetnički tekst i dijeliti. Potpuno opremljeni modul kamere uključuje efekte pre-snimanja i alate za fotografije.

Za dijeljenje svojih kreacija možete koristiti “Remix Chat” zajedno sa 150 milijuna korisnika ili samo sa svojim prijateljima. Međutim, oglasi za PicsArt premium pojavljuju se često (i iritantno) usred procesa uređivanja.

Da biste ih isključili – i dobili još više alata, filtara i sadržaja, morate kupiti premium pretplatu.

8. Photo Lab

Photo Lab app nudi jednu od najljepših kolekcija stilskih i smiješnih foto efekata.

Sa gotovo 1000 efekata i 40 kategorija aplikacija nudi nevjerojatne montaže lica, okvire za fotografije, animirane efekte, slojeve, skice i slike te foto filtre koji se na nekoliko fotografija mogu primijeniti na vaše fotografije.

Bilo koji predložak može se koristiti samostalno ili kombinirati sa različitim efektima kako bi se dobio potpuno novi efekt (nazvan “kombinacije”). Fotografije se mogu spremiti u galeriju, podijeliti na feedu ‘aplikacija’ ili bilo kojem messengeru i društvenim mrežama.

Osim toga, Photo Lab je jednim dodirom odgovor za bilo kakve probleme na vašoj slici. Bila to korekcija boja, zamjena pozadine ili samo jednostavno dotjerivanje – aplikacija je tu da vas vodi!

Ima toga još, ali dopustit ćemo vam da sami istražite svaki kutak Photo Laba.

9. Instagram

Kad ga koristi preko milijardu ljudi, mora postojati nešto posebno u vezi s tim, zar ne?

Aplikacija Instagram započela je sa jednostavnim filterima i zabavnim okvirima za fotografije, te se brzo transformirala u jednu od najboljih aplikacija za fotografije koja vam omogućuje uređivanje i stvaranje “priča” o fotografijama koje se mogu dijeliti s prijateljima i sljedbenicima.

Ispunjava iste društvene potrebe kao i Facebook. Ali ovaj besplatni uređivač fotografija usredotočen je na dijeljenje vašeg svakodnevnog života u obliku fotografija i gledanje onoga što drugi dijele na vašem feedu.

Filteri koje Instagram omogućuje intuitivni su i jednostavni. Ako tražite besplatnu foto aplikaciju sa osnovnim alatima za uređivanje, ali veći naglasak stavljate na značajke dijeljenja i dobru zajednicu, onda je Instagram za vas.

10. Google Photos

Google Photos jedina je aplikacija za fotografije koju smatramo potrebnom za bilo koji mobilni uređaj.

Iako ima samo minimalne alate za uređivanje, Google Photos organizira vaše fotografije i videozapise, nudi jednostavno dijeljenje i – što je najvažnije – automatski izrađuje sigurnosnu kopiju cijele vaše biblioteke slika u oblak.

Googleove značajke za uređivanje fotografija osmišljene su tako da zahtijevaju vrlo malo korisničkog unosa od korisnika i kao takve su brze i jednostavne.

Na primjer, jedini klizači koje korisnik kontrolira su podešavanje boje, svjetlosti i kontrasta na ukupnoj slici. Također ima pregršt filtera sa klizačem za kontrolu jačine efekta.

Aplikacija može biti korisna za organiziranje vaših medijskih datoteka, ali ju ne preporučujemo za uređivanje. No, kako biste bili sigurni da možete pronaći sve svoje slike na bilo kojem uređaju koji upotrebljavate, Google fotografije su nužne.

Koristite besplatne alate za uređivanje slika na mobitelu

Postoji mnoštvo besplatnih aplikacija za fotografe koje mogu vaše mobilne slike podići na višu razinu i omogućiti vam upotrebu naprednih alata za uređivanje u pokretu.

Naš popis izvrsno je mjesto za početak istraživanja potencijala aplikacija koji nadopunjuju vašu fotografiju i cjelokupno poslovanje.