10 Savjeta za Krečenje i Dekoraciju Zidova kao Profesionalac

Kad je u pitanju uređenje doma, ne postoji ništa lijepo poput neobično dekoriranog zida koji bi privukao vašu pažnju.

Mnogi od nas potajno žele imati pokoji teksturirani zid u našim interijerima, ali zbog nedostatka sredstava ili tehnika jednostavno se nikada nismo odlučili za taj poduhvat.

Profesionalni molerski dekoraterski poslovi uključuju ponekad visoku cijenu, međutim, ako ste spremni uložiti samo malo dodatnog vremena i truda, pripremili smo vam nekoliko jednostavnih savjeta i ideja za samostalno krečenje i dekoraciju zidova koje će zasigurno impresionirati vaše goste slijedeći puta.

Nasmijana ženska osoba drži valjak za krečenje

Uostalom, prilično je bezbolno i relativno jeftino, a ako nešto krene užasno pogrešno, super lako je za popraviti.

Kako odabrati ton boje za zidove?

Kada je u pitanju uređenje interijera vašeg doma, osnovni elementi, pored namještaja i nekih dodatnih detalja, biti će boja zidova.

Postoje tri vrste shema boja:

 1. hladne
 2. prigušene
 3. tople

Tople boje su crvena, narančasta, žuta i njihove kombinacije, a sve su to svijetle nijanse koje su idealne za zid.

Zelena, ljubičasta i plava su hladne boje i mogu učiniti da se soba male veličine čini mnogo većom. Prigušene boje najčešće su najpopularnije nijanse za krešenje zidova, a soba će se također učiniti većom.

Dok odabirete nijanse boje za zidove, osigurajte da se ton slaže sa namještajem u različitim sobama. U slučaju da ne možete odlučiti, možete potražiti pomoć u mobilnoj aplikaciji za bojanje interijera.

Nakon što se odlučite za boje zidova, morate razmišljati o vrsti zidnog premaza koji želite koristiti. Različite vrste boja pružit će drugačiji osjećaj, teksturu i završnu obradu.

Različite vrste zidnog premaza

 • Boja sa ravnom završnom obradom: Ove boje neće zasjati i odraziti svjetlost, plus što ih je lako održavati. Međutim, nisu izdržljivi ili perljivi.
 • Sjajna: Ovo će biti najsjajnija boja, ali izuzetno postojana.
 • Matte: Ovo će imati malo sjaja u usporedbi sa ravnom završnom bojom uz neke sličnosti, ali će bit poluperiva.
 • Saten: Ima sjajnu površinu koja će savršeno reflektirati svjetlost u sobi. Zidovi obojeni ovom bojom bit će izdržljivi i perivi. Daju zidovima mekani sjaj, pa kao rezultat nisu prikladni za zidove sa nedostacima.
Dvije osobe kreče i gledaju ton kartu

U slučaju da vas zanima kako pripremiti jupol za krečenje, možete to učiniti ovako:

Primjer: Velika kanta od 25L

 1. Nabavite jednu praznu kantu
 2. Podijelite kantu jupola u dvije kante
 3. U svaku polovicu nasipajte minimalno pola litre vode
 4. Lagano mješajte i dodavajte vode po potrebi
 5. Izmješajte dvije kante boje međusobno – iz jedne u drugu
 6. Možete podijeliti jupol u više manjih kantica
 7. Dodajte pigmente i tonere po želji

Inače, klasični Jupol za interijere je bez sjaja, te nije otporan na pranje. Idealan je za površine koje nisu izložene prljanju. Kada koristite pigmente za toniranje jupola, računajte da će posvijetliti do 50% prilikom sušenja, te je dobar za postizanje pastelnih nijansi.

U slučaju da koristite Jupol Gold za unutrašnje zidove, one su otporne na pranje te stvaraju visoki sjaj. Također, dovoljno je dodati svega 2 dl vode na cijelu kantu prilikom pripreme.

Pravilna tehnika krečenja zidova

Kako bi pravilno i uredno obojali zidove vaše dnevne sobe ili kuhinje, važno je imati dobru tehniku krečenja. Zapravo, samo malo organizacije prilikom procesa učinit će vaše krečenje laganim i zabavnim.

Tehnika krečenja bi trebala izgledati ovako:

 1. Najprije sa kistom obiđite rubove i sve ostale fiksne zidne elemente u širini od 10 – 15 cm.
 2. Zatim malim valjčićem obojajte sve male površine, kao npr. prozorske klupice ili površinu između utičnica i prekidača.
 3. I na kraju uzmite veliki valjak, namočite i probajte rolati koliko god možete ravnomjerno od stropa do poda u jednoj liniji, bez preskakanja.
Ruka osobe koja drži valjak i boja zid

10 Savjeta kako profesionalno krečiti zidove

Prije nego što zgrabite valjak i započnete, važno je imati plan napada.

Čitajte dalje kako biste naučili kako obojiti sobu i pogledajte korake koje je potrebno slijediti kako biste postigli uspjeh vašeg projekta.

1. Organizirajte i planirajte svoj pristup

Započnite razmišljanjem o tome kako želite da izgleda gotovi projekt i sjetite se da niste ograničeni na četiri zida u istoj boji.

Razmislite o bojanju istaknutih zidova u jačoj nijansi ili isticanju letvica u kontrastnoj nijansi. I ne zaboravite pogledati treba li se i strop osvježiti.

2. Odaberite nijansu boje

Pregledavanje ton karte može biti neodoljivo. Započnite sa pronalaženjem općih karakteristika boja: Želite li toplu ili hladnu nijansu? Neutralnu ili zasićenu nijansu?

Ako imate postojeći namještaj ili umjetnine, također ćete htjeti razmotriti koja nijansa se slaže s njima. Jednom kada odlučite šta želite, odaberite nekoliko nijansi i napravite uzorke.

Testirajte uzorke vaših boja u sobi da biste vidjeli kako izgledaju u različitim uvjetima osvjetljenja u različito doba dana.

Postoje i mobilne aplikacije ili web stranice koje imaju alate koji vam omogućuju da učitate fotografiju svog prostora i pregledate različite boje na zidovima. Ali boje mogu izgledati drugačije u stvarnim uvjetima, tako da ćete ih morati isprobati i u stvarnosti.

3. Odredite količinu boje

Kako bi odredili koliko boje vam treba, trebate izračunati kvadratnu površinu zidova. Prosječna potrošnja zidne boje je oko 1 litra za oko 4 m2.

Također, računajte da na neke površine morate staviti i dva nanosa ukoliko i ako ima potrebe.

Alati za krečenje - četka, valjak, kist

4. Odaberite svoje alate i materijale

Svaki je projekt jedinstven i možda će vam trebati različiti alati, ovisno o boji koju odaberete i stanju zidova.

Osnovni alat za krečenje i dekoraciju zidova uključuje:

 • Boja
 • Valjak za boju
 • Kistovi i četke
 • Nekoliko praznih kanti
 • Produžni teleskop za valjak
 • Stare plahte za prekrivanje
 • Brusni papir
 • Krpe za brisanje
 • Špahtle za gletovanje

Krečenje unutarnjih zidova najlakši je način osvježenja vašeg životnog prostora. Bojanje interijera daleko je najpopularnija aktivnost samog uređenja doma i lako je razumjeti zašto.

Ne postoji bolji, pristupačniji način za osvježavanje prostorija nego novim premazom boje.

Uz to, krečenje nije strašno teško i ne zahtijeva specijalnu obuku. Bilo koji sposobni vlasnik kuće može okrečiti sobu – sve što trebate je malo strpljenja i prakse.

5. Pripremite površinu zida

Uspješan posao farbanja započinje pravilnom pripremom površine koju ćete krečiti. To znači da morate obrusiti, zalijepiti i napuniti svaku rupu, pukotinu, udubljenje i nesavršenost površine.

Ovo nije zabavni dio moleraja, ali najvažniji je dio. Nijedna boja, bez obzira na cijenu, marku, debljinu ili tvrdnju proizvođača, neće sakriti ispucalu i grubu površinu krečenjem.

6. Nanesite emulziju ili primer prije krečenja

Impregniranje zidova i stropova obavezno je kad god krečite, a služi za tri glavne funkcije:

 • Prvo, blokira mrlje i žutilo.
 • Drugo, omogućuje prekrivanje boje jednim slojem.
 • Treće, i najvažnije, poboljšava prijanjanje boje čime se znatno smanjuju mjehurići i ljuštenja.

Profesionalni moleri često miješaju emulziju sa malo boje za temeljni premaz. Ovaj trik uvelike povećava sposobnost završnog premaza da potpuno sakrije osnovnu površinu.

Ništa ne pokriva bolje niti poboljšava prijanjanje koliko namjenski temeljni premaz.

7. Koristite stare plahte za zaštitu umjesto najlona

Pamučne stare plahte pružaju jeftin način zaštite poda i namještaja od prskanja boje.

Platno je izuzetno izdržljivo i otporno na kidanje. Leži ravno i predstavlja mnogo manje opasnosti od sklizanja i raznošenja. Platno upija kapljice boje, za razliku od najlona, koji postane sklizak kad se uprska bojom.

Plahte se mogu se lako saviti oko uglova i vrata, što je nemoguće učiniti sa najlonom.

Osim toga, većinu najlona od zaštite potrebno je baciti nakon upotrebe. Stare plahte mogu potrajat godinama.

8. Nabavite produžni štap (teleskop)

Zaboravite lojtre i nabavite sebi teleskopski produžni štap za valjak.

Štapovi za produženje dolaze u raznim duljinama, ali onaj koji se proteže od 1 do 2 metra dovoljno je dobar za krečenje prostorija sa stropovima visokim do 3 metra.

Valjak za krečenje na produžetku i kanta sa bojom

9. Koristite rešetku za valjak umjesto posudice

Korištenje kadice za boju je uzaludan i neuredan prijedlog.

Evo bržeg, urednijeg, boljeg pristupa: Rolajte boju izravno iz kante od jupola koristeći rešetku. Rešetka je jednostavno pravokutni, kruti metalni ili plastični ekran koji se prikači na obruč kante.

Napunite kantu otprilike do pola bojom, a zatim objesite rešetku unutar kante. Umočite uložak valjka postepeno vrteći u boju i ocijedite ga na rešetku da uklonite višak boje. To je tako jednostavno. Na kraju dana spustite rešetku u kantu i stavite poklopac.

10. Skladištenje alata preko noći

Ako krečite danas, ali imate još posla za sutra, ne morate prolaziti naporan proces čišćenja četkica i valjka.

Umjesto toga, jednostavno ih čvrsto umotajte u plastičnom folijom za hranu.

Ako je potrebno, udvostručite plastiku kako biste zabrtvili bilo koji zrak, a zatim zamotane četke i rukave valjka stavite u hladnjak da budu svježi.

Možda zvuči suludo, ali djeluje – to će spriječiti da se boja osuši preko noći. Sljedećeg dana jednostavno uklonite foliju prije krečenja i bit će spreman za upotrebu.

Pravilno umotane četkice i valjke možete na taj način čuvati i nekoliko dana ako se bavite većim poslom.