11 Najboljih Besplatnih Aplikacija za Meditaciju

Osjećate li tjeskobu ili pad koncentracije više nego inače u posljednje vrijeme? Možda biste trebali razmisliti o meditaciji!

Ova jednostavna tehnika opuštanja je vrlo učinkovit način da povećate usredotočenost, smanjite stres i poboljšate san.

Srećom, naučiti meditirati je lakše nego ikad zahvaljujući aplikacijama koje omogućuju da otkrijete sve tehnike opuštanja korak po korak, ravno sa vašeg pametnog telefona.

Nije važno dali ste tek početnik ili iskusni meditator, ispod je 11 najboljih besplatnih aplikacija za meditaciju dostupnih za Android i iPhone.

Što je meditacija?

Meditacija je mentalna vježba koja uključuje opuštanje, fokus i svjesnost. Meditacija je umu što fizička vježba za tijelo. Vježba se obično izvodi pojedinačno, u sjedećem položaju i sa zatvorenim očima.

Meditacija ne znači postati drugačija osoba, nova osoba ili čak bolja osoba. Ovdje se radi o treningu svijesti i stjecanju zdravog smisla za perspektivu.

Ne pokušavajte isključiti svoje misli ili osjećaje. Učite ih promatrati bez prosuđivanja. I na kraju ćete ih možda početi i bolje razumijevati.

djevojka sjedi na plaži i sluša aplikaciju za meditaciju

Zašto je dobro meditirati?

  • Meditacija može poboljšati vaše emocionalno stanje smanjenjem razine stresa, anksioznosti i depresije.
  • Može poboljšati emocionalnu inteligenciju ljudi (koja se odnosi na sposobnost razumijevanja i upravljanja vlastitim emocijama), a također je otkriveno da poboljšava određene izvršne funkcije, uključujući inhibiciju, koja se odnosi na kontrolu vlastitog ponašanja.
  • Sjajna prva linija obrane za ljude koji bi željeli doživjeti manje stresa i poboljšati kvalitetu svog života.

Zbog toga je, osim za vaše fizičko zdravlje, važno naći i malo vremena – makar minutu ili dvije svaki dan – za mentalni samopregled.

Mobilne aplikacije za meditaciju

Preuzmite ih da biste započeli sa učenjem tehnika dubokog disanja, vođenom meditacijom i uživali u mnogim prednostima pažljivosti.

1. The Mindfulness

The Mindfulness App

Početnici za meditaciju i gurui naći će puno opcija sa aplikacijom The Mindfulness.

Petodnevna vođena vježba i uvođenje u proces pomažu vam da započnete, a vremenski vođene ili tihe meditacije od 3 do 30 minuta odgovarat će vašem užurbanom načinu života.

Aplikacija također nudi personalizirane mogućnosti meditacije, podsjetnike za budnost tijekom dana i statistiku za praćenje u vašem dnevniku za meditaciju.

2. Headspace

Headspace besplatna aplikacija za meditiranje
Headspace

Pronađite smirenost, dobrobit i ravnotežu u svom životu pomoću vodenih tehnika meditacije i pažljivosti za dnevnu upotrebu.

Prije spavanja isprobajte bilo koji od njegovih 10 pjesama za spavanje ili 16 zvučnih snimaka prirode.

Aplikacija gradi personalizirane planove na temelju vašeg unosa, tako da možete naučiti osnove meditacije i graditi ih od tamo.

3. Sattva

Sattva

Sattva crpi iz vedskih principa meditacije i sadrži meditacije, napjeve i mantre koje su pružili sanskritski učenjaci.

Jednostavne, autentične i duboke meditacije počinju u dužini od šest minuta, a korisnici mogu postaviti ciljeve kako bi polako produžili svoju praksu.

Također možete pratiti svoj napredak pomoću dnevnika za meditaciju i pregledavati kolekcije misli i popise za reprodukciju dizajnirane kako bi potaknuli vaše sesije.

4. Calm

Calm app za smirivanje i opuštanje
Calm

Ova nagrađivana aplikacija za meditaciju ima smirujuće vježbe, tehnike disanja koje vam pomažu da se opustite, pa čak i odjeljak Calm Kids sa meditacijama za djecu između 3 i 17 godina.

Novi odjeljak Priče o spavanju odlikuje se sjajnim talentom glasa – prepoznat ćete glumca Matthewa McConaugheya ili Jerome Flynn – kako bi vas uspavao.

Nedavno ažuriranje aplikacije Calm stvara smišljeno iskustvo putem Apple Watch-a, s tri nove vježbe disanja, umnom meditacijom hodanja i vježbama smirivanja kojima svi možete pristupiti izravno sa svog sata.

5. Insight Timer

Insight Timer meditacija preko mobitela
Insight Timer

Na Insight Timer-u se prakticira više meditacije nego bilo gdje drugdje, a ova aplikacija svakodnevno dodaje 10 ili više besplatnih vođenih meditacija.

Pregledajte tisuće vođenih meditacija da biste započeli s izgradnjom jednostavnih svakodnevnih navika.

Uskočite u grupe sa raspravama i značajke zajednice i koristite glazbene zapise i zvukove ambijenta za smirenje uma i promicanje sna.

6. Stop, Breathe & Think

Stop, Breathe & Think mobilna aplikacija za meditaciju
Stop, Breathe & Think

Preporuke za meditaciju u ovoj aplikaciji temelje se na vašim emocijama.

Pomoću aplikacije možete prepoznati kako se osjećate, a zatim ukrotiti tjeskobu, smanjiti stres, duboko disati ili bolje spavati uz kratke, vođene meditacije, video zapise s jogom i akupresurnim videozapisima.

Također možete pratiti svoje raspoloženje i opći napredak, te se svakodnevno prijavljivati u svom dnevniku.

7. 10% Happier

10% Happier besplatni mobilni app za smanjivanje stresa
10% Happier

Ova je aplikacija dizajnirana za skeptike da im pomogne nastaviti, pa novi dodani sadržaji tjedno sprečavaju meditaciju da postane dosadna stvar.

Svakodnevni videozapisi i vođene meditacije uče vas što učiniti na najjednostavniji mogući način, dok niz sadržaja pokazuje kako se nositi sa stresorima poput anksioznosti i političkog stresa.

8. Breethe

Breathe app za vođene meditacije
Breethe

Naučite kako ukloniti stres i bolje spavati u samo pet minuta dnevno uz osobnog trenera.

Breethe-ove vođene serije meditacija, inspirativni razgovori i majstorske tečajeve trenera za svijesnost Lynne Goldberg, pomoći će vam da se bolje snađete u životnim izazovima i uživate u poboljšanom duševnom miru.

Popisi za reprodukciju glazbe za bolji san na aplikaciji, zvukovi prirode i čitanje prije spavanja uče vas kako uživati ​​u mirnijem snu.

9. Simple Habit

Simple Habit besplatna aplikacija za olakšanje stresa
Simple Habit

Ova je aplikacija za meditaciju stvorena da nudi olakšanje stresa za zauzete ljude. Posvetite samo pet minuta dnevno i uživat ćete u manje stresa, poboljšanom fokusu, boljem snu i lakšem disanju.

Značajka u pokretu uči vas kako brzo smiriti živce i poboljšati pažljivost, dok vam vođene meditacije za specifične situacije i simptome pomažu u prilagođavanju vašeg iskustva.

10. Omvana

Omvana app za meditiranje
Omvana

Osmišljen da djeluje kao učitelj osobne meditacije i pažljivosti, Omvana nudi vođenu meditaciju za sve aspekte vašeg života.

Početnici i iskusniji vježbači će imati koristi od vodenih meditacija koje apliciraju u rasponu od 3 do 60 minuta i mogu vam prilagoditi razinu stresa i vašeg stanja uma.

11. Meditation and Relaxation Pro

Meditation and Relaxation Pro seanse meditiranja preko mobitela
Meditation and Relaxation Pro

Ova aplikacija za opuštanje vodi vaše meditacije najjednostavnijim, ali najučinkovitijim tehnikama.

Programi i seanse za meditaciju osmišljeni su kako bi vam olakšali stres, usredotočili se, spavali bolje, poboljšali samopoštovanje i pronašli veću sreću, a sve u formatu koji je intuitivan i jednostavan za praćenje.

Zašto smo odabrali ove aplikacije

Neke od ovih aplikacija preporučuju stručnjaci na području svijesti i mentalnog zdravlja. Nekoliko smo odabrali na temelju pozitivnih recenzija korisnika.

Bilo kako bilo, odabrane su sve sljedeće aplikacije jer su zadovoljile sljedeće kriterije:

  • super su za početnike
  • visoko su ocijenjene u trgovinama aplikacija
  • nude širok raspon stilova meditacije
  • uključuje sadržaje dizajnirane za djecu i roditelje
  • kompatibilne sa iOS i Android uređajima