5 Koraka Kako Instalirati i Ažurirati Google Play Trgovinu

Play trgovina (ranije poznata kao Android Market) Googleova je internet trgovina u kojoj možete pronaći mnoštvo različitog besplatnog ili plaćenog digitalnog sadržaja za pametne uređaje poput mobilnih aplikacija, igrica, e-knjiga, glazbe, filmova i časopisa.

Instalacija Play prodavnice uvijek dobiva nova ažuriranja, što je zadovoljavajuća vijest.

No ne baš sjajna vijest je da korisnici često imaju pritužbu kako im trgovina play ne radi ili se neprekidno ruši, te činjenica da može proći i do mjesec dana, a ponekad i duže, da bi nadogradili apk.

Izvrsno je to što se osnovna funkcionalnost Play aplikacije nikada ne mijenja, pa i ako ste zaglavili na starijoj verziji, nije tako strašno.

Međutim, razumijemo vašu potrebu da na svom smartfonu želite imati instaliran svježe ažurirani app trgovine sa najnovijim značajkama.

Ikona Play trgovine na zaslonu pametnog telefona

Dakle, ako želite saznati kako skinuti, instalirati i ažurirati Google Play trgovinu, na pravom ste mjestu.

U nastavku pogledajte 5 jednostavnih koraka kako nadograditi aplikaciju na laptop, PC kompjuter, tablet ili telefon.

Download i instalacija Play trgovine u 5 koraka

1. Provjerite trenutnu verziju na vašem uređaju

Prvo što biste trebali učiniti je provjeriti svoju trenutnu verziju. Morate biti sigurni da napravite download najnovije verzije Play aplikacije.

Provjeru možete napraviti na sljedeći način:

 • Otvorite Google Play Store.
 • idite na postavke.
 • Pomaknite se na dno. Tamo ćete pronaći broj inačice koju imate trenutno instaliranu na svom uređaju.

Ovo je važno jer ne želite slučajno instalirati stariju verziju trgovine Play. Također, budite sigurni da ste preuzeli app kompatibilan sa vašim telefonom.

2. Download trgovine u APK formatu

Ovo je prilično razumljiv korak. Trgovina Play dolazi u APK formatu kao i svaka druga Android aplikacija.

Možete ih skinuti besplatno na raznim web stranicama, no zbog sigurnosti vašeg pametnog telefona od napada zloćudnih softvera, ispod je navedena vjerojatno najbolja i najsigurnija opcija za slobodno preuzimanje.

Evo kratkog vodiča za besplatni download aplikacije Play trgovine:

 • Najprije idite na ovaj link.
 • Pronađite verziju koju želite. Ako želite noviju inačicu, provjerite koju imate trenutno instaliranu na vašem uređaju i provjerite je li dostupna nova.
 • Preuzmite Play app slijedeći upute web stranice.

Ovo je web stranica kojoj ljudi uglavnom najviše vjeruju i neće biti nikakvih problema prilikom skidanja nove inačice Google prodavnice.

3. Podesite sigurnosne postavke na Androidu

Postavka “Nepoznati izvori” već dugo vremena je sastavni dio Android operativnog sustava. Kada je onemogućeno, zabranjuje korisnicima (i drugim aplikacijama) da instaliraju bilo kakav software koji nije dio Google Play trgovine.

Osma inačica sustava Android – „8.0 Oreo” promijenila je tu zabranu u dozvolu prema aplikaciji, ali ne u postavkama sustava kako je to bilo u početku.

Dakle, postoje dvije različite metode sigurnosnog propuštanja aplikacija.

Android 8.0 Oreo:

 • Idite na glavne postavke uređaja.
 • Zatim idite na oznaku “Sigurnost”.
 • Pronađite opciju „Nepoznati izvori” i potvrdite okvir. Pojavit će se upozorenje koje bi svakako trebali pročitati. Nakon što učinite, kliknite “U redu” i to će vam omogućiti da instalirate aplikacije iz nepoznatih izvora.

Ako nepoznati izvori nisu u sigurnosnim postavkama, pokušajte ih pronaći u postavkama privatnosti ili u postavkama aplikacija.

Ostale Android inačice:

 • Započnite instalaciju trgovine Play pomoću „File Managera” ili putem internet preglednika.
 • Android će vam reći da aplikacija nema dozvolu za instaliranje. Kliknite gumb dostupnih postavki u tom upitniku.
 • Na sljedećem izborniku potvrdite okvir koji omogućuje uređaju da instalira app trgovine.
 • Pritisnite gumb za povratak da biste se vratili na instalaciju.

Ovo je malo složeniji postupak, ali pruža bolju sigurnost vašem uređaju. Za razliku od postavki sustava u prethodnim verzijama Androida, jedina aplikacija koja može instalirati dodatke i proširenja treće strane je ona kojoj ste upravo dali dozvolu.

4. Instalirajte skinuti app

Sada kada je sve spremno za dalje, vrijeme je da instalirate ovaj app. Koristite svoj omiljeni preglednik datoteka (File Manager).

Za one koji ga možda još nemaju, možete ga preuzeti ovdje!

 • Otvorite „File Manager” i nađite prethodno preuzetu Play aplikaciju. Ako ste je skinuli na svoj uređaj, tada će se nalaziti na vašoj SD kartici u mapi preuzimanja.
 • Nakon što pronađete aplikaciju, kliknite na nju. Može postojati okvir koji će se pojaviti, ovisno o aplikacijama koje ste instalirali na svoj uređaj i koji program želite koristiti. U tom slučaju, kliknite na “Paket za instalaciju”.
 • Na sljedećem zaslonu pročitajte sve promjene dopuštenja (obično ih nema), a zatim kliknite „install”. Po završetku, najnovija verzija Google Play trgovine bit će instalirana na vaš uređaj.

Hej, uspjeli ste! Ali čekajte, ostao je još samo jedan korak!

5. Isključite sva dopuštenja nakon instalacije

Ostavljanje opcije “Nepoznati izvori” otvorenom, potvrđeno je glavna sigurnosna rupa koja može uzrokovati probleme. Najbolji način da sačuvate sigurnost vašeg uređaja je vratiti se i isključiti ovo dopuštenje!

To možete učiniti na sljedeći način:

Metoda za Android Oreo 8.0:

 • Vratite se u postavke uređaja.
 • Vratite se u sigurnosne postavke, postavke privatnosti ili postavke aplikacije (gdje god ste ih našli prošli put).
 • Poništite potvrdni okvir. To će spriječiti da sve aplikacije (osim Play Store) ne instalira. Uvijek možete ponovno potvrditi okvir u slučaju potrebe.

Vjerojatno postoji razlog zašto su ga promijenili u Android Oreo-u i to je to vjerojatno.

Metoda za novije Android inačice:

 • Uđite u postavke uređaja, a zatim dodirnite opciju „Apps”.
 • Pomičite se i pronađite aplikaciju pomoću koje ste instalirali trgovinu Play. To je obično isti preglednik s kojim ste preuzeli aplikaciju. Dodirnite ga.
 • Na sljedećoj stranici provjerite njegova dopuštenja dok ne pronađete odjeljak nepoznatih izvora. Poništite potvrdni okvir da biste uklonili dopuštenje za instaliranje aplikacija izvan Google Playa.

Napomena – Ovaj postupak može se razlikovati od uređaja do uređaja. Čak se i osnovna Android verzija malo razlikuje od Android Oreo i Android 11 kada obavljate ovaj zadatak.

Ažurirajte novu inačicu ovim metodama

Sada znate korake kako napraviti download, instalaciju ili ažuriranje Google Play trgovine kako biste osigurali da imate najnoviju verziju aplikacije.

Ovi će metode raditi na gotovo svim Android uređajima, ali mogu postojati male varijacije ovisno o inačici koju trenutno imate instaliranu.

Ostale usluge Googleove trgovine Play

Internet trgovina digitalnih proizvoda Google Play, nastala je 2012. godine spajanjem Android Marketa, Google Musica i Google trgovine eKnjigama.

U Play trgovini, pored aplikacija i igara dostupne su razne usluge zanimljivog digitalnog sadržaja, a neke od njih su:

 • Glazba – Google Play Music pruža usluge kupovanja i slušanja više od 22 milijuna pjesama, uslugu pretplate nazvanu „All Access” i uslugu spremanja vlastite glazbe na oblak (do 20 000 pjesama). Cijene pjesama kreću se od besplatno do 2 dolara.
 • Filmovi i TV serije – Dostupno je mnogo svjetskih filmova i TV serija koje se mogu iznajmiti ili kupiti. Ovisno o kvaliteti prikaza sadržaja, cijene variraju. Google Play filmovi dostupni su u 70 zemalja, uključujući i Hrvatsku.
 • E-knjige – Google Play Ebooks je, sa preko 5 milijuna naslova, najveća zbirka e-knjiga na internetu. Kupljene knjige mogu se čitati na Android uređaju ili se mogu preuzeti u EPUB i PDF formatu.
 • Vijesti i časopisi – Google Play News and Magazines pružaju mogućnost pretplate na poznate svjetske časopise i novine. Dostupno je 14 dana besplatnog probnog razdoblja za svaki časopis.