5 Najboljih Besplatnih Antivirusnih Programa za PC Računala

Antivirusni programi već godinama su zaštitni instrumenti na internetu, a sa phishing prijevarama, hakovima i brojnim napadima zlonamjernih softvera koji se povećavaju iz dana u dan, važno je kao i uvijek osigurati da vaše računalo ili laptop budu zaštićeni najboljim mogućim antivirusima.

Srećom, tvrtke koje proizvode programe za zaštitu vode se dobrom borbom – neprestano ažuriraju svoje softverske pakete kako bi se mogli obraniti od ovih prijetnji vašem internetskom životu.

Ako tražite sveobuhvatnu zaštitu od najnovijih cyber prijetnji, ulaganje u licencirani antivirusni softver najbolje je rješenje koje možete dobiti.

Osoba skenira računalo sa besplatnim antivirusnim programom

Ali ako trenutno tražite besplatni antivirusni program, za vas smo priredili nekoliko najboljih preporuka koje možete naći u 2023. godini.

Najbolji besplatni antivirusni softveri

1. Panda Free Antivirus

Panda Free Antivirus je lagan, siguran i jednostavan za upotrebu. Sve je postavljeno na nadzornu ploču na atraktivan i intuitivan način. Izvrsno je za početnike koji se ne žele brinuti o puno naprednih postavki – samo ih otvorite i pustite da rade.

Panda bi mogla biti jedna od manje poznatih marki na ovom popisu, ali njezin je antivirusni skener izuzetno dobro pokazao na našim testovima, sa stopostotnom stopom otkrivanja virusa.

Uključeni vatrozid je također prilično moćan, blokira više upada nego bilo koji drugi besplatni antivirus, uključujući Windows vatrozid.

Panda Free Antivirus dolazi sa virtualnom privatnom mrežom (VPN). Uvijek preporučujemo korištenje VPN-a ako ste na javnoj Wi-Fi mreži – ne samo da su svi vaši podaci izloženi mrežnom administratoru, nego je nezaštićene Wi-Fi mreže, očito, lako provaliti.

Iako je Pandov VPN besplatan, ima ograničenje podataka od 150 MB dnevno – ovo je dobro za pregledavanje interneta i slanje e-poruka, ali nije gotovo dovoljno podataka za stvari poput online streaminga ili dijeljenja datoteka.

Panda Free Antivirus moćan je i jednostavan za korištenje antivirus, koji nudi 100% besplatnu zaštitu. To je jedan od najboljih antivirusnih programa na internetu – nije potrebno napredno postavljanje.

Preuzmi besplatno: Panda Free Antivirus

2. Avira Antivirus

Avira radi na jednom od najsnažnijih motora na svijetu za skeniranje utemeljen na oblaku, a ovaj visokotehnološki skener dolazi uključen u Avirain besplatni antivirusni paket.

Lagani antivirus djeluje u oblaku, što znači da se većina njegovog otkrivanja i analiza zlonamjernog softvera zapravo ne odvija na vašem računalu.

Avira tehnologija zasnovana na oblaku ima dvije glavne prednosti:

  • Prvo, to znači da Avira može mnogo brže otkrivati ​​viruse i zlonamjerni softver, jer se njegova baza podataka u oblaku odmah ažurira kada se otkrije novi zlonamjerni softver.
  • I drugo, znači da Avira zahtijeva vrlo malo sistemskih resursa, što ga čini savršenim za osobna računala s niskim performansama ili korisnike koji koriste mnogo CPU-ovih aplikacija.

Kako Avira radi tako učinkovito, čak i starija Windows računala mogu pokrenuti Avira Free Antivirus bez većeg utjecaja na performanse. Ako vaše računalo ponekad radi sporo i tromo dok koristite aplikacije, Avira je vjerojatno najbolji antivirus za vas (a Avira Prime ima izvrsne alate za optimizaciju uređaja).

Osim izvrsne zaštite od virusa, Avirov besplatni plan uključuje i mnoštvo sjajnih dodatnih sigurnosnih značajki interneta. Na primjer, proširenje preglednika sigurnog kupovine za Firefox i Google Chrome ima dvije uistinu važne funkcije – štiti od krađe identiteta i pomaže u pronalaženju najboljih ponuda za kupovinu na mreži!

Ako tražite moćnu zaštitu od zlonamjernog softvera i drugih prijetnji internetskoj sigurnosti, Avira Free Antivirus je odličan izbor.

Preuzmi besplatno: Avira Free Antivirus

3. Bitdefender Antivirus Free

Bitdefenderov Antivirus Free odličan je izbor za korisnike koji traže antivirusni skener o kojem ne bi trebali razmišljati nakon instalacije.

Bitdefender je osmišljen da radi u pozadini, a samo bitne obavijesti šalje u slučaju sumnjivih programskih aktivnosti. Skeniranje, otkrivanje i uklanjanje zlonamjernog softvera događaju se automatski, osim ako ne odlučite prilagoditi postavke.

Ako tražite dodatne značajke poput upravitelja lozinki, roditeljskog nadzora, nadgledanja preko web-mjesta ili VPN-a, ovo nije pravi proizvod za vas (za to će vam trebati nešto poput Norton 360). Međutim, to je još uvijek dobar antivirusni softver, a njegov minimalan dizajn znači da uopće neće usporiti vaše računalo.

Bitdefenderov skener zlonamjernog softvera jedan je od najjačih na tržištu, a značajka Napredna zaštita sada se proširuje i na otkrivanje ransomwarea – svako sumnjivo ponašanje na vašem računalu odmah će se zamrznuti.

Ovaj je skener stvarno brz – datoteke sa zlonamjernim softverom bit će uhvaćene u nekoliko trenutaka nakon preuzimanja ili raspakiravanja.

Značajke zaštite od krađe identiteta i prevare prilično su dobre. Bitdefender označava sve najnovije poznate phishing stranice i upozorava vas ako unosite privatne podatke u sumnjive web obrasce.

Bitdefender Antivirus Free ne sadrži toliko dodatnih značajki kao i drugi besplatni antivirusni programi na ovom popisu, ali jedan je od najjednostavnijih za korištenje.

Ako tražite stopostotno otkrivanje zlonamjernog softvera koji radi u pozadini, čuva vaše računalo i prati pregledavanje stranica, Bitdefender je dobar izbor.

Preuzmi besplatno: Bitdefender Antivirus Free

4. Kaspersky Security Cloud – Free

Kaspersky Security Cloud – Free impresivan je besplatni antivirusni paket. Uključuje Kaspersky motor za skeniranje zlonamjernog softvera koji 100% hvata prijetnje.

Sigurnosni oblak ne samo da traži zlonamjerni softver, provodi čišćenje sustava i koristi aktivno skeniranje za sprečavanje novih prijetnji, već nudi i potpunu zaštitu privatnosti pomoću VPN-a, upravitelja lozinki i skeniranja na tamnom webu.

Nažalost, dnevno ograničenje iznosi samo 200 MB, ali bolje od dnevnih podataka od 150 MB na Pandinom besplatnom VPN-u.

Mračni skener za web je jednostavan, ali učinkovit. Kaspersky Security Cloud – Free moćan je besplatni antivirusni paket sa nekoliko izvrsnih značajki.

Preuzmi besplatno: Kaspersky Security Cloud – Free

5. Sophos Home Free

Sophos Home Free besplatni je antivirusni paket koji ne samo da nudi prilično dobru zaštitu od zlonamjernog softvera, već i omogućava porodicama da besplatno zaštite svoje kućanstvo.

Sophosov besplatni plan uključuje sjajne roditeljske kontrole – nešto što obično dolazi samo u premium paketima internetske sigurnosti, poput Norton 360 Deluxe.

Sophosov alat za web filtriranje korisnicima omogućuje blokiranje djece u pristupu zlonamjernim web lokacijama, sadržajima za odrasle ili određenim web mjestima koja mogu biti neprimjerena djeci, kao što su određene društvene mreže.

Sophos Home Free također uključuje zaštitu od zlonamjernog softvera u stvarnom vremenu i proširenje internetskog sigurnosnog preglednika koji blokira phishing web stranice.

Besplatnu verziju Sophosa možete instalirati na do 3 uređaja. Besplatni je proizvod velikodušan, ali ako želite pokriti više uređaja (do 10), morat ćete nadograditi na Sophos Home Premium.

Sophos je odlična opcija za roditelje koji žele bezbrižnost kad njihova djeca koriste internet.

Preuzmi besplatno: Sophos Home Free

Koja je kvaka kod besplatnih antivirusa?

Uistinu besplatan antivirus ne postoji. Uvijek nešto “platite”. Većina antivirusnih tvrtki nudi premijum verzije svojih aplikacija, a besplatnu verziju ograničavaju samo na osnovnu zaštitu.

To ostavlja puno rupa u odbrani cyber sigurnosti vašeg računala. Kompanija se nada da ćete prepoznati da niste dobro zaštićeni, a pokušat će vas natjerati da nadogradite na plaćeni plan tako da vam pošalje mnoštvo obavijesti i reklama.

Neke druge antivirusne tvrtke čak prodaju marketinške podatke besplatnih korisnika velikim korporacijama u marketinške svrhe.

Ako svoj uređaj upotrebljavate samo za jednostavno internetsko pregledavanje ili obradu teksta, vjerojatno je dovoljan besplatni antivirus.

Ali općenito, ako se na vaš Windows uređaj pohranjuju ili unose bilo kakve osjetljive informacije, uvijek je bolje ulagati u potpuno opremljeni internetski sigurnosni paket nego što je vjerovati besplatnom antivirusu.

Zašto bih trebao koristiti drugi besplatni antivirus umjesto Windows Defendera?

Windows Defender izvrstan je proizvod za osnovne potrebe. Dovoljno dobro otkriva i štiti od virusa, a uključeni Windows vatrozid je prilično dobar.

Ali ne nudi zaštitu od ostalih cyber prijetnji poput ransomwarea ili prijevara za krađu identiteta.

Mnogi besplatni antivirusi, poput Avire, ne samo da štite od tih prijetnji, već su na prvom mjestu cyber-sigurnosti i znaju kako vas bolje zaštititi od Windows Defendera.

Koje su najčešće vrste virusa koji utječu na Windows računala?

Trojanci su obično virusi koji žele zaraziti ili ukrasti vaše osobne podatke. Riječ je o virusima koji izgledaju poput ostalih datoteka sa ekstenzijama poput .exe i .doc.

Ali nakon što preuzmete, ako na računalu nemate instaliran antivirus, pokrenut ćete ozbiljan virus koji bi mogao oslabiti vaš stroj i potencijalno poslati sve vaše podatke hakeru.

Dobar antivirus spriječit će vas da pokrenete taj virus na računalu. Još bolji antivirus spriječit će vas da prvo preuzmete virus.

U skladu s tim, postoje potencijalno milijuni novih i opasnih prijetnji za Windows, pa je ključno da vašu zaštitu od virusa ažurirate najnovijom poznatom bazom podataka od zlonamjernog softvera.

Hoće li mi Windows omogućiti instalaciju besplatnog antivirusa?

Apsolutno! U stvari, preporučujemo vam da odaberete Pandu kao siguran način zaštite vašeg računala besplatno.