5 Najboljih Načina Trgovanja Dionicama Online za Početnike

Sigurno ste već puno puta čuli za pojam “trgovanje dionicama” ili “zarada na dionicama”, ali, jeste li zapravo ikada ozbiljnije razmišljali o investiranju svog novca u dionice neke tvrtke?

Istina je da trgovanje dionicama online može biti vrlo profitabilno, ali isto tako može biti i vrlo pogubno (za vaš novac) ako nemate prave smjernice.

Da biste učinkovito trgovali dionicama morate razumjeti potencijalne rizike i mogućnosti povezane sa financijskim i kapitalnim tržištima.

To može značiti čitanje vijesti, pregledavanje tehničkih obrazaca, analiza potencijala profita određenog tržišnog sektora ili jednostavno odabir pravog brokera ili platforme za trgovanje dionicama.

Ako želite naučiti kako trgovati dionicama online, možete pronaći puno resursa, ali možete započeti i sa osnovama. Prije nego što krenete sa stvarnom prijavom ili uložite svoj novac, evo nekoliko stvari koje biste trebali razmotriti i pripremiti.

Osoba prati tržište dionica na mobilnom uređaju

U nastavku članka pročitajte kako uspješno trgovati dionicama online, te 5 najboljih načina za trgovanje dionicama za početnike.

Kako zaraditi na trgovini dionica?

Ako želite zaraditi novac online na dionicama, tada prvo morate naučiti kako učinkovito trgovati njima.

Prvo što morate naučiti o ovom biznisu je proučiti nekoliko različitih marketa gledajući ih kao svoje dugoročne investicije. Važno je i naučiti o različitim stilovima trgovanja, upravljanju rizikom i trgovinskim strategijama.

Kao i bilo koji drugi posao, trgovanju dionicama je također potreban perfektan poslovni plan i dovoljno kapitala da bi sve mogli funkcionirati kako treba.

Pravila upravljanja novcem i financijska odgovornost

Prije nego što započnete trgovački posao, najprije morate eliminirati sav svoj osobni dug, imati trgovinski sustav koji je logičan i biti spreman slijediti stroge principe upravljanja novcem, a neki od njih su:

  • Povisiti stupanj financijske odgovornosti u postavljanju svojih ciljeva kao investitora.
  • Razviti vlastitu trgovinsku strategiju nakon što pomno procijenite povijest uspješnosti dionica i proučite strategiju ulaganja koju koriste uspješni uzajamni fondovi.
  • Ulažite u dionice koje imaju dobru dividendu i koje su pokazale progresivan dobitak na burzi. Korištenjem temeljnih analiza možete odrediti koje su tvrtke vrijedne.
  • Krenite sa malim ulozima ako ste početnik. Ne ulažite sav svoj kapital u dioničko tržište jer su fluktuacije vrlo nepredvidive.
  • Savjetujte se sa brokerom koji će vam pomoći pravilno vas usmjeriti u trgovanje dionicama online. Najbolji burzovni posrednici koje možete naći su oni koji ne naplaćuju dodatno svoje usluge ili nemaju skrivene troškove.

Kako trgovati bez rizika?

Postoje i načini za ulaganje u tržište dionica bez da se novac zapravo plasira na tržište. Možete koristiti razne platforme za simuliranje trgovanja dionicama ili pratiti online magazine koji vam omogućuju korisne informacije i dublji uvid u tržište.

Online platforme i softveri za simuliranje su odlična stvar za praksu i učenje, te često nude virtualni iznos novca i do $500 koji možete koristiti za vježbu.

Neke od najpoznatijih brokerskih online tvrtki za početnike koje nude bonus dobrodošlice su:

Sa ovim platformama možete prakticirati nove strategije trgovanja besplatno i stvoriti vlastiti portfolio.

Također, najbolje je razumjeti rizike koji uključuju ulaganja u dionice. Trgovanje dionicama može biti vrlo rizično i treba dobro razmisliti prije nego što počnete.

5 Najboljih načina kako početi trgovanje dionicama online

Da bi naučili kako trgovati dionicama online učinkovito, svaki početnik trebao bi poduzeti ovih 5 jednostavnih koraka koji bi trebali uvelike povećati izglede za osvajanje bilo koje trgovine.

1. Najprije se educirajte

Prije nego što počnete bilo što trgovati, naučite sve što možete o ulaganju i tržištima. Pogreške mogu biti skupe.

Postoji puno besplatnih obrazovnih resursa koji podučavaju trgovinu dionica putem internetskog brokera. Razmislite o ulaganju u neki od tečajeva ili knjigu o trgovanju.

Također, većina burzovnih posrednika nudi vlastite obrazovne centre i osoblje bivših trgovaca ili investicijskih savjetnika koji vas mogu voditi. Neki brokeri, nude svojim klijentima trgovanje papirima, simulacije trgovanja koja je izvrstan način za vježbanje bez novca ili rizika.

2. Kreirajte strategiju

Trgovanje pojedinim dionicama ne samo što nosi više rizika, već zahtijeva i više napora nego ulaganje u uzajamne ili indeksne fondove. Morate aktivno promatrati svoje stavove i razumjeti hoćete li i kako ćete reagirati na poteze na tržištu. Ovo nije vrsta rizika koju većina ulagača u mirovini želi preuzeti.

Ako radije želite bazirati svoj biznis na internetu, portfolio kojim upravlja robo-savjetnik mogla bi biti bolja solucija od trgovanja pojedinačnim dionicama.

3. Odaberite online brokera

Odaberite internetskog brokera sa alatima i podrškom kako biste prilagodili svojim potrebama. Općenito, početnici trgovci trebali bi dati prednost korisničkoj podršci, obrazovnim resursima te računima i trgovinskim minimumima.

Uz to, razmislite o softveru za trgovanje dionicama internetskog brokera.

Novi trgovci poželjet će platformu koja je racionalizirana, jednostavna za kretanje i koja uključuje savjete i zajednicu trgovaca kako bi pomogli odgovoriti na pitanja koja vas muče.

4. Započnite istraživanje dionica

Vaš je račun otvoren, i spremni ste započeti sa ulaganjem. Što je sljedeće? Berba dionica, naravno, i to je dlakavi dio posla.

Većina trgovaca započinje temeljitom analizom tvrtke, promatrajući javne informacije, uključujući izvještaje o zaradi, financijske prijave i izvješća SEC-a, kao i vanjska istraživačka izvješća profesionalnih analitičara.

Veći dio toga trebao bi vam osigurati vaš broker, zajedno sa najnovijim vijestima o tvrtki i ocjenama rizika.

Počnite polako, branje jedne ili dvije dionice i ulaganje količine novca koji ste spremni izgubiti.

Dobitke možete plasirati natrag u zalihe – ili u druge tvrtke – ali nemojte dodavati više novca u lonac dok ne saznate što radite i ne budete mogli istraživati ​​druge tvrtke.

5. Napravite plan i držite ga se

Ulaganje može biti emocionalno, posebno za one koji su novi u igri. Gubitak novca može izazvati paniku, pa je lako povući se u krivo vrijeme. Također je vrlo lako zaspati i izgubiti fokus zbog uzbuđenja kada vaše dionice odu naglo gore.

Zato je važno isplanirati koliko želite uložiti po kojoj cijeni i odrediti koliko ste spremni da dionice padnu prije nego što izađete van.

Korištenje prave vrste trgovačkog naloga može vam pomoći da ostanete u planu i izbjegnete emocionalne reakcije. Na primjer, nalozi za zaustavljanje gubitaka pokreću prodaju ako dionica padne na određenu cijenu, što može umanjiti rizik i gubitke.

Ne zaboravite na zaradu trgovanjem kriptovalutama

Jeste li razmišljali o zaradi kripto novca? Sigurno ste već čuli za kriptovalute poput Bitcoin, Pi, Ethereum ili Ripple.

Kupoprodaja kriptovaluta gotovo je ista kao i trgovanje dionicama, ali trenutno doživljava eksplozivnu globalnu popularnost i šteta bi bilo da propustite svoj dio kolača.

Ako ste zainteresirani, pogledajte ovdje najbolje načine za ulaganje i trgovanje kriptovalutama.

Donja linija

Ne morate se baviti trgovanjem dionicama da biste akumulirali gnijezdo. Najbolji način za izgradnju bogatstva je štednja rano i često, a zatim taj novac ulažete u raznoliki portfolio koji snosi odgovarajuću količinu rizika za vašu dob.

Ali ako želite trgovati, polako ulazite u to uz bazu znanja i svijesti o potencijalnim rizicima.