5 Najboljih Stranica za Besplatne Šahovske Igre Online Uživo

Šah je igra mentalne koncentracije i dubokih strateških vještina koje razvijaju um i povećavaju inteligenciju, a ujedno je i bogata natjecateljska igra u kojoj sudjeluju dva igrača.

Šah se uglavnom igra kao stolna društvena igra, a odvija se potezima figura na crno bijeloj šahovskoj ploči od 64 polja raspoređenih u mrežu od 8×8 kvadrata.

Točno porijeklo šaha nije sasvim poznato ali vjeruje se da izvorno potječe iz Indijske igre “chaturanga”, a procijenjena starost seže još od 6. stoljeća.

Također, kroz povijest je poznat i kao “kraljevska igra” zbog svoje popularnosti među plemstvom.

Ono što je uistinu sjajno kod šaha je to što ga je doista lako naučiti, ali vrlo teško savladati.

Druga dobra stvar je to što je zahvaljujući internetu, trening i igranje online postalo sve privlačnije šahistima diljem svijeta.

Ali zbog stvarno velikog broja različitih web stranica koje omogućuju klasične šah igre, nekada nije lako dokučiti one koje vrijedi koristiti, a koje ne.

Zato smo ovdje napravili posao i za vas izabrali nekoliko odličnih besplatnih mjesta na kojima možete pronaći protivnike svih razina. Uživo, protiv računala, danju i noću, i odigrati koju partiju u dvoje.

Dakle, u nastavku pogledajte najbolje šahovske igre koje možete igrati besplatno online.

Najbolje stranice za besplatno igranje šaha preko interneta

1. Chess.com

Fantastično mjesto za svakog motiviranog ljubitelja šaha je internetska platforma za trening chess.com. Ova mrežna platforma privlači milijune šahista iz cijelog svijeta i trenutno broji više od 7 milijuna članova.

Chess.com vam omogućuje da lako pronađete protivnike na svojoj razini, bez obzira jeste li početnik ili velemajstor.

Možete birati između niz različitih vremenskih kontrola za igranje uživo. Od 1-minutnih i 5-minutnih brzih igara do 60-minutnih igara, pa čak i dopisnih igara u kojima imate nekoliko dana za potez.

Tablica sa više od 3 milijuna korisnika daje vam priliku da usporedite svoju igračku snagu sa drugim korisnicima.

Povrh svega, Chess.com možete besplatno koristiti na svom mobilnom uređaju uz aplikacije za Android i iOS. To vam omogućava besplatno igranje šaha online gdje god se nalazili.

2. Lichess

Još jedna obećavajuća stranica koju treba posjetiti radi treninga taktike šaha je lichess.org. Web stranica nudi razne mrežne načine igranja uživo, kao i značajke treninga.

Osim mogućnosti igranja standardnih šahovskih igrica sa raznolikim vremenskim kontrolama, možete birati između 8 različitih šahovskih varijacija poput Chess960, Atomic šah ili Three-check šah. Ovo omogućuje kombiniranje šahovskog treninga uz puno dobre zabave.

Mali nedostatak u vezi sa svim ovim šahovskim varijacijama je taj što mrežna zajednica na lichess.org nije prevelika.

Ponekad je potrebno vrijeme da pronađete protivnika koji želi igrati protiv vas u vašoj odabranoj šahovskoj varijaciji.

3. Sparkchess

Sparkchess je još jedno mjesto koje vrijedi posjetiti ako želite igrati online i poboljšati svoje šahovske vještine.

Ova klasična šah igra ima jednostavno i intuitivno sučelje pogodno za djecu i odrasle, i dizajniran je za zabavu.

Platforma omogućava različit izbor stilova ploče. Od fantastične teme izvrsne za blistavu maštu i privlačenje dječje pažnje do ozbiljnog načina dijagrama pogodnog za napredne igrače koji ne žele biti ometani.

Jedna od sjajnih značajki ove šahovske igrice je mogućnost igranja na pravoj 3D ploči gdje možete rotirati, zumirati i pomicati figure.

SparkChess također ima živu online zajednicu za više igrača. Više od sto tisuća mjesečnih šahista dolazi na mrežu kako bi sa prijateljima igrali šah ili izazvali nekoga novog. Imate priliku igrati besplatne igre šaha protiv kompjutera ili protiv drugih igrača uživo online.

4. Chess24

Chess24 je trenutno jedno od najpopularnijih web stranica za igranje šahovskih igara na internetu.

Nudi gotovo sve što šahistu treba – veliku zonu koja vam omogućuje da uživo igrate ne samo protiv igrača bilo koje razine, već i mnogo više prilika za trening.

Možete igrati šah sa raznim vremenskim kontrolama, sudjelovati na različitim turnirima i pronaći nove prijatelje protiv kojih ćete redovito igrati u predvorju.

Povrh svega, Chess24 ima ima izvrsno korisničko sučelje i redovito ažuriranu ploču s najboljim rezultatima koja vam omogućuje da uvijek imate na oku razna stanja.

Uz to, ova online besplatna šahovska igrica vas ne veže za računalo jer možete preuzeti aplikaciju i koristiti sve usluge na mobitelu.

5. Playchess.com

Playchess.com stranica u vlasništvu je tvrtke ChessBase, tvoraca najpopularnijeg softvera za šahovsku bazu podataka.

Bez obzira jeste li početnik ili majstor šaha, na ovom web mjestu možete sigurno pronaći svog idealnog protivnika online.

Nudi sve vrste mogućnosti bavljenja šahovskim temama, od treninga i igranja, učenja, pa čak i gledanja velemajstora kako igraju na turnirima. Također možete vidjeti profile drugih igrača, te pregledati njihove poteze i statistike.

Playchess ima igrice za početnike, koje vam mogu dati ograničeni broj savjeta, ili možete igrati normalnu igru ​​sa elementima kontrole vremena (poput metka, blitz ili spore igre), bez savjeta.

A ako ste u osnovi profesionalac, možete uskočiti na turnir i osvojiti nagradu. Također nudi veliku bazu podataka sa više od osam milijuna igara, a čak vam omogućuje i pohranjivanje vlastitih u oblak za kasniju analizu.

Za učenje, web mjesto nudi mnoštvo videozapisa o taktičkim treninzima i alat za razvoj i vježbanje vaših strategija.

Iako je ova web lokacija jedina u našoj listi koja ne nudi mobilnu aplikaciju, ipak je besplatna. Njezinu biblioteku alata za trening i mogućnosti igranja apsolutno vrijedi provjeriti, bez obzira na vašu razinu ili rang.

Igrajte online klasične šah igre

Ne morate biti velemajstor da biste igrali partiju šaha.

Sve što vam treba je pristojna internetska veza i jedna od ovih sjajnih besplatnih web stranica za klasične šah igre online. Tamo možete naučiti ili usavršiti svoje vještine protiv drugih igrača ili kompjutera.

Općenito govoreći, većina šahovskih stranica nudi uravnoteženu raznolikost resursa za igranje i učenje kako funkcionira igra. One nude mogućnosti igranja pojedinačnih partija kao i turnirsku igru.

Također su izvrsne za analizu igara i gledanje prijenosa profesionalaca uživo koji igraju na globalnim turnirima, a većina je kompatibilna sa mnoštvom jezika jer je šah međunarodno omiljena igra.

Koristite alate za učenje šahovskih vještina

Novi igrači ili oni koji žele poboljšati svoje šahovske vještine trebali bi odabrati mjesto koje nudi snažne alate za učenje, od lekcija i zagonetki do video tutorijala i trenera taktike.

To će vam osigurati da ne samo da znate osnove, već i da učite razmišljati poput šahovskog majstora.

A ako se želite ozbiljno baviti, neke od ovih stranice čak imaju i profesionalne trenere koje možete unajmiti za redovite satove koji će vam pomoći u podučavanju taktike, analize i strategije.

I na kraju, ne postoji bolji način za postati dobar šahist od igranja puno partija. Gore navedene web stranice za besplatne šahovske igrice online uživo nude vam priliku da zaronite duboko u crno bijeli svijet.