5 Najvažnijih Savjeta za Dojenje u Trudnoći

Ako ponovno očekujete ili planirate drugu trudnoću i želite nastaviti dojiti, vjerojatno imate mnogo pitanja.

Je li dojenje u trudnoći sigurno? Kako će to utjecati na fetus? Kako će se to odraziti na moje drugo dijete? Mogu li dojiti dvoje djece odjednom?

Sva su ta pitanja i osjećaji razumljivi. Iako odluka o tome hoćete li dojiti ili ne, nije uvijek jasna, razumijevanje prednosti i rizika pomoći će vam da odredite što je najbolje za sve koji su uključeni.

U nastavku članka saznajte kako trudnoća i dojenje funkcioniraju, te ostala pitanja koja vas zanimaju.

Mama doji u trudnoći i dvije boćice mlijeka za bebu na stolu

Pet važnih savjeta za trudnoću i dojenje

Kako napreduje trudnoća, to je sigurno kako za vaše mališane, tako i za fetus u razvoju, posebno jer dojenje oslobađa hormone poput oksitocina, što može uzrokovati blage kontrakcije maternice.

Zapravo, zato je naš prvi savjet za dojenje u drugom stanju toliko važan.

1. Prvo se obratite svom liječniku

Nikada ne možete biti previše oprezni, pogotovo kada je riječ o vašim bebama.

Općenito, dojenje u trudnoći je sigurno. Iako količine hormona trudnoće mogu biti prisutne u vašem mlijeku u tragovima, one nisu štetne za vaše dijete.

Uz to, oksitocin se u malim količinama oslobađa tijekom trudnoće, tako da nije dovoljno da potakne prijevremeni porođaj. Kontrakcije uzrokovane ovim hormonom vrlo su malene i rijetko povećavaju šansu da dođe do pobačaja.

Međutim, postoje određene okolnosti kada vam liječnik može savjetovati oduzimanje djeteta, kao što su:

  • Ako se vaša trudnoća smatra visokim rizikom ili postoji opasnost od pobačaja
  • Ako nosite blizance
  • Ako ste imali bolove u maternici ili krvarenje

Razgovor sa pružateljem zdravstvenih usluga bit će presudan dio u određivanju trebate li dojiti tijekom trudnoće.

Ako se to ne preporučuje u vašoj jedinstvenoj situaciji, to je u redu – napravili ste sjajan posao, a sada je važno da se vaše tijelo pripremi za novo dijete i sljedeće poglavlje vašeg dojenja.

2. Sjednite ili lezite dok dojite

Nije tajna da dojenje i / ili pumpanje trebaju energiju, što može biti teško izići i sa bebom i u trudnoći u razvoju.

Budite sigurni da sjedite ili ležite na mjestu za opuštanje dok dojite kako biste sebi dali dodatnog vremena za odmor dok se beba hrani.

Kako trudnoća i dalje napreduje, možda ćete trebati kreativno stvarati nove položaje za dojenje, koji su ugodni vama i vašem mališanu.

3. Pratite opskrbu mlijekom

Mnoge zalihe mlijeka za mame počet će se smanjivati ​​oko 4. ili 5. mjeseca nakon rođenja, zato je važno započeti unositi drugu prehranu u prehranu svog djeteta.

Ako su zadovoljni nakon hranjenja majčinim mlijekom i zadovoljavaju markere rasta i težine, obično nema razloga za brigu. Druga prehrana koju dijete dobiva nadoknadit će svako privremeno ili trajno smanjenje unosa majčinog mlijeka.

Časkanje sa liječnikom vašeg malog djeteta i / ili iskusnim savjetnikom za laktaciju može biti posebno korisno za to vrijeme.

Nakon što stigne vaše novo dijete, važno je da dobiju kolostrum, odnosno rano mlijeko. Imajući to na umu, možda ćete odlučiti dojiti ga prvo i / ili privremeno ograničiti dojenje vašeg djeteta tijekom ovih prvih nekoliko dana nakon rođenja nove bebe.

4. Razmislite o svojoj prehrani.

Do sada znate sve o tome kako je dobro jesti važno za zdravlje vaše bebe – i tijekom trudnoće u razvoju i nakon rođenja.

Međutim, konzumiranje dodatnih kalorija također je presudno za vas, mama!

Trudnoća i dojenje zahtijevaju puno energije, stoga je važno osigurati da unosite najbolju hranu za trudnice i dovoljan broj kalorija kako biste održali vlastiti opće zdravo stanje.

Opće pravilo je:

  • Potrebno je 500 dodatnih kalorija ako vaše dijete doji i također jede drugu hranu, ili 650 dodatnih kalorija ako je mlađe od 6 mjeseci.
  • To je uz dodatak potrebnih 350 kalorija ako ste u 2. tromjesečju trudnoće ili 450 dodatnih potrebnih kalorija ako ste u 3. tromjesečju trudnoće.

Većina pružatelja zdravstvenih usluga slaže se da nisu potrebne dodatne kalorije ako ste u 1. tromjesečju trudnoće, što se često smatra pozitivom za mame koje imaju jutarnju mučninu.

5. Uložite u njegu dojki i bradavica

Vjerojatno već znate da upaljenje bradavice mogu biti česta bolest majki koje doje, ali to može biti posebno uočljivo ako očekujete dijete i dojite.

To je zbog toga što je osjetljivost na dojkama čest simptom trudnoće, pa je i vrijeme za samooskrbu važno za mentalno i fizičko zdravlje.

Zadržavanje zaliha proizvoda kao što su lanolin i hidrogelni jastučići može pružiti neko potrebno prijeko olakšanje, stoga budite sigurni da imate zalihe!

Dojenje tijekom trudnoće je moguće

U mnogim situacijama dojenje tijekom trudnoće može se obaviti.

Zapamtite, iako ste možda umorni, razdražljivi, zaposleni, ili na neki drugi način iscrpljeni, vaše tijelo je to što pruža bebama važnu njegu.

Pogledajte također najbolje aplikacije za trudnice.