6 Brzih Koraka za Instaliranje Google Chrome Preglednika

Googleov web browser „Chrome” jedna je od uvjerljivo najkorištenijih aplikacija za pretraživanje interneta na svijetu.

Sa impresivnih 25 + milijuna preuzimanja u Play trgovini, instaliranje ovog preglednika na vaš uređaj očito je izbor broj jedan.

Aplikacija predstavlja kombinaciju čistog, minimalnog dizajna i sofisticirane tehnologije brzih performansi, a jednostavna sinkronizacija sa mobilnim uređajima pruža stabilnije, sigurnije i mnogo ugodnije iskustvo surfanja internetom.

Preglednik Chrome odličan je iz brojnih razloga.

Integrirana web-trgovina nudi razne mogućnosti prilagođavanja i personalizacije osobnog računa pomoću niza korisnih proširenja i tema unutar aplikacije, ovisno o vašim potrebama i željama.

Iako postoje neke razlike od uređaja do uređaja, osnovna veličina Chrome instalacija je vrlo lagana i ne prelazi 30MB.

Također, besprijekorno radi na većini operativnih sustava poput Windows, Mac OS X, Linux, Android i iOS.

Instaliranje Google Chromea na zaslonu ekrana
Instaliranje Google Chrome Preglednika

U nastavku smo vam pripremili jednostavni korak-po-korak vodič za download i instaliranje Google Chrome preglednika na vaš PC kompjuter, Smart TV ili pametni telefon.

Kako instalirati Chrome aplikaciju u 6 koraka

Za razliku od Android uređaja koji već imaju ugrađen Chrome kao zadani preglednik, većina drugih uređaja ga nema. Stoga ga morate sami preuzeti i instalirati.

Preuzimanje je jednostavno je i brzo, te neovisno o brzini internet veze i računala, download ne traje duže od pet minuta.

Nakon instaliranja aplikacije na računalo – tablet i mobitel, povijest i favoriti preglednika sinkronizirat će se na sva tri uređaja.

1. Posjetite Google Chrome stranicu

Da bi pronašli aplikaciju možete koristiti bilo koji internet preglednik na vašem desktopu.

Dovoljno je da u polje za pretraživanje upišete pojam „Google Chrome” i odvest će vas ravno na njihovu službenu početnu stranicu. Možete ju besplatno preuzeti u koraku 3.

Alternativni način je da posjetite Google Play Store i jednostavnim pretraživanjem nađete instalaciju u trgovini i od tamo ju preuzmete na vaš mobilni uređaj.

screenshot

2. Download preglednika

Ovako izgleda glavnu stranica, i ako malo istražite, možete pronaći razne pogodnosti i ponude koje ova aplikacija nudi.

Za sada samo kliknite plavo dugme “Preuzmite Chrome”.

3. Odaberite željenu verziju

U trećem koraku otvorit će vam se novi prozor sa zahvalom dobrodošlice, te dvije ponuđene mogućnosti preuzimanja aplikacije:

 1. Prva opcija (plavo dugme na slici ispod) nudi preuzimanje verzije za laptop ili računalo.
 2. Druga mogućnost je da preuzmete aplikaciju u Play trgovini ukoliko želite instalirati Chrome na vaš prijenosni uređaj.

Također, možda vas zanimaju neke od ovih jezičnih verzija:

4. Prihvaćanje uvjeta i instaliranje

Prije nego što krenete dalje, od vas će se zahtijevati da prihvatite Googleove uvijete pružanja usluge i korištenja.

Označite ako želite Chrome kao svoj zadani preglednik. Ako ga postavite kao zadani preglednik, otvorit će se kad god se klikne veza za web stranicu u nekom drugom programu, poput email adrese.

Nakon što pročitate Uvjete pružanja usluge dovoljno je samo kliknuti plavo dugme “Prihvati i instaliraj”.

Instalacijski program pokrenut će se i instalirati preglednik nakon završetka. Ovisno o postavkama preglednika, možda ćete trebati dopustiti pokretanje programa.

5. Prijavite se na vaš račun

Ovo je ujedno i zadnji korak. Nakon završetka instalacije možete se prijaviti preko svog Google računa za sinkronizaciju oznaka, postavki i povijesti pregledavanja.

6. Preuzimanje offline instalacije (izborno)

Ovi su koraci namijenjeni instaliranju Chromea na računalo sa aktivnom internetskom vezom.

Ako želite preuzeti izvanmrežni instalacijski program koji će se koristiti na računalu bez aktivne veze, potražite “Chrome offline installer” na svojoj omiljenoj tražilici i slijedite prvu poveznicu ispod web lokacije za podršku. Tamo možete preuzeti izvanmrežne aplikacije.

Prednosti instaliranja Chrome preglednika

 • Brže pregledavanje – Chromeova adresna traka koristi Google pretraživanje kako bi bilo koja misija utvrđivanja činjenica bila brza i jednostavna. Također pretražuje vaš Google disk, pa je zaroniti u plan odmora za sljedeći tjedan upravo toliko lakše.
 • Članci za vas – Chrome prikazuje članke, blogove i sadržaje za koje mislimo da bi vam se mogli svidjeti. Što ga više upotrebljavate, to on postaje personaliziraniji. Tako ćete uvijek imati nadohvat ruke ono što je najrelevantnije za vas .
 • Google prevoditelj – Bez obzira gdje se nalazite na webu ili u svijetu, Chrome vam omogućuje prevođenje cijele web stranice jednim klikom sa ugrađenim prevoditeljem. Također, ovaj app automatski traži prijevod kad vam zatreba.
 • Upravljajte svojim karticama – otvorite onoliko kartica koliko vam srce poželi i upravljajte njima u novim mrežnim oblicima za lakši pregled i usporedbu web stranica.
 • Sinkronizirajte uređaje – prijava u Chrome automatski se sinkronizira na vašem prijenosnom računalu, tabletu ili telefonu. Doživljavate isto iskustvo – bez obzira kamo krenuli.
 • Auto ispunjavanje obrazaca i lozinki – Sjećanje na pasword stvar je prošlosti. Aplikacija može pohraniti vašu adresu i podatke o plaćanju, tako da obrasce možete ispuniti samo jednim klikom.
 • Glasovna pretraga – koristite čaroliju Googleovog glasovnog pretraživanja da biste pronašli odgovore u pokretu bez tipkanja
 • Anonimno pregledavanje. Možete upotrijebiti anonimni način za pregledavanje interneta bez spremanja povijesti pretraživanja. Privatno surfajte na svim svojim uređajima.
 • Brz pristup email računu – A ako je vaš pružatelj e-mail usluga Gmail po izboru, Chrome je neprimjetan prijelaz sa provjere e-pošte na surfanje Internetom.

Kako dodati proširenja u web trgovini?

Proširenja mogu učiniti vaš Chrome preglednik ljepšim i bržim. Proširenja su mali softverski dodaci koji poboljšavaju vaše iskustvo pretraživanja weba.

Ova su proširenja jednostavna za instalaciju i često jednostavna za upotrebu.

 • Da biste instalirali proširenje, prvo morate otići u Chrome web trgovinu.
 • Tamo potražite željeno proširenje.
 • Kad ga pronađete, kliknite gumb “Dodaj proširenje” pored proširenja.
 • Da biste koristili proširenje, samo kliknite ikonu proširenja koja se nalazi desno od adresne trake.

Ažuriranje i nadogradnje Chromea

Da biste bili sigurni da ste zaštićeni najnovijim sigurnosnim ažuriranjima, Chrome aplikacija može se automatski ažurirati kada je nova verzija preglednika dostupna na vašem uređaju. Pomoću ovih ažuriranja ponekad ćete primijetiti da vaš preglednik izgleda drugačije.

Ažuriranja se obično događaju u pozadini kada zatvorite i ponovo otvorite preglednik računala. Ali ako već neko vrijeme niste zatvorili preglednik, možda ćete vidjeti ažuriranje na čekanju:

 1. Na računalu otvorite Chrome.
 2. U gornjem desnom kutu pogledajte Još više.
 3. Ako je ažuriranje na čekanju, ikona će biti obojena:
 • Zelena: Ažuriranje je objavljeno prije manje od dva dana.
 • Narančasta: Ažuriranje je objavljeno prije otprilike 4 dana.
 • Crvena: Ažuriranje je objavljeno prije najmanje tjedan dana.

Da biste ažurirali Google Chrome:

 1. Na računalu otvorite Chrome.
 2. U gornjem desnom kutu kliknite Još više.
 3. Kliknite Ažuriraj Google Chrome.
 4. Važno: Ako ne možete pronaći ovaj gumb, instalirali ste najnoviju verziju.
 5. Kliknite Ponovo pokreni.

Preglednik sprema vaše otvorene kartice i prozore i automatski ih otvara nakon ponovnog pokretanja. Prozori bez arhiviranja neće se ponovo otvoriti kad se Chrome ponovo pokrene. Ako više ne želite ponovno pokrenuti sustav, kliknite Ne sada. Sljedeći put kada ponovo pokrenete preglednik, primijenit će se ažuriranje.

Problemi sa aplikacijom

Ako vam se Chrome neprekidno ruši, zamrzava ili se uopće ne pokreće, možda ćete morati napraviti nekoliko stvari da popravite taj problem.

Na vašem je računalu možda ponestalo memorije i ne može učitati web stranicu dok istovremeno pokreće vaše aplikacije, proširenja i programe.

Da biste oslobodili memoriju:

 1. Zatvorite sve kartice
 2. Zatvorite druge pokrenute aplikacije ili programe.
 3. Pauzirajte preuzimanje bilo koje aplikacije ili datoteke.
 4. Deinstalirajte proširenja koja vam nisu potrebna.
 5. Pokušajte ponovo učitati

Čišćenje browsera i podataka o pregledavanju

Ako sinkronizirate vrstu podataka, poput povijesti ili lozinki, brisanjem na računalu izbrisat ćete ih svugdje gdje su sinkronizirani. Uklonit će se s drugih uređaja i vašeg Google računa.

 1. Na računalu otvorite Chrome.
 2. U gornjem desnom kutu kliknite Još više.
 3. Kliknite Više alata, a zatim Obriši podatke pregledavanja.
 4. Odaberite vremenski raspon, poput Posljednji sat ili Sve vrijeme.
 5. Odaberite vrste podataka koje želite ukloniti.
 6. Kliknite Izbriši podatke.

Napomena: Ako izbrišete kolačiće i uključite sinkronizaciju, Chrome vas zadržava prijavljenim na svoj Google račun. Vaši će se kolačići ukloniti sa drugih uređaja i vašeg Google računa.