8 Najboljih Načina Kako Smršaviti Hodanjem

Tijekom posljednjih nekoliko godina, šetnja i aktivno hodanje su postali vrlo trendi, ne samo zato što je zdravo, već i zato što sagorijeva kalorije i pomaže u skidanju kilograma.

Možda vam je to prvi napor ili možda teretana košta previše vremena ili novca.

Kako bilo, možete pokrenuti vlastiti besplatan i zabavan program mršavljenja bez prethodnog iskustva ili čak bilo kakvih uputa. Jednostavno samo prošetajte!

Ako želite saznati kako smršaviti hodanjem, nastavite čitati.

Noge i patike osobe koja želi smršaviti hodanjem

Više od nekolicine dijetetičara preporučuju hodanje kao sredstvo za mršavljenje početnicima i stručnjacima. Zašto?

Jednostavno – hodanje je toliko učinkovito jer je to jednostavan način da podignete broj otkucaja srca.

I to je stvarno sve što trebate učiniti. Gubite kilograme sagorijevanjem kalorija, a kalorije najbolje sagorijevate povećanjem otkucaja srca. Štoviše, hodanje također jača vaše mišiće.

U nastavku članka pročitajte sve što trebate znati o tome kako smršaviti hodanjem, uključujući naše savjete i trikove za postizanje maksimuma.

Koje su prednosti hodanja?

Istraživanja i dalje pokazuju da je redovno redovito vježbanje korisno za vaše zdravlje, ali samo hodanje ima nekoliko prednosti koje uključuju:

  • Poboljšanje zdravlja srca: Znamo da su srčane bolesti ubojica broj jedan u svijetu, tako da trebamo održati dobru formu. Istraživanja pokazuju da hodanje može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i također poboljšati dugovječnost.
  • Promicanje mentalnog zdravlja: Briga o sebi, umu i tijelu toliko je važna kada je u pitanju zdravlje i holističko zdravlje. Redovito hodanje može poboljšati čovjekovu spoznaju i također pomoći u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti.
  • Borba protiv pretilosti: Pretilost nas dovodi u opasnost od nekoliko kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes, pa čak i određene vrste raka. Istraživanje pokazuje da se kod pretilih osoba smanjuje hodanje, a također opada i s debljanjem. Biti aktivan neophodno je za borbu protiv pretilosti i upravljanje težinom.
  • Termogeneza bez vježbanja: Termogeneza izvan vježbanja u osnovi je energija potrošena za sve osim za formalno vježbanje i spavanje. Hodanje, pranje posuđa, čišćenje kuće i samo općeniti pokreti tijekom dana doprinose vašem mršavljenju. Ako želite smršaviti hodanjem, ovo može biti izvrstan dodatni alat za postizanje ciljeva. Ovo također može povećati znatan kalorijski deficit uz minimalni napor.

Osam savjeta kako smršaviti hodanjem

1. Provjerite vremensku prognozu

Posljednje što želite je da vas uhvati kišna oluja usred vašeg hodanja.

Pogledajte vremensko izvješće online da vidite kada bi bilo najbolje vrijeme za šetnju. Ako normalno hodate oko 17:00. ali vremensko izvješće očekuje kišu, onda prebacite šetnju za vrijeme ručka.

I uvijek nosite sa sobom napunjeni telefon samo u slučaju da se vrijeme okrene i trebate nekoga nazvati.

MOŽDA VAS ZANIMA: 9 Najboljih Besplatnih Aplikacija za Vremensku Prognozu

2. Hidratacija

Ako se krećete u dugu šetnju, pobrinut ćete se da budete hidratizirani. Pokušajte ostati hidratizirani tijekom dana i popijte dvije čaše vode najmanje 30-60 minuta prije vašeg hoda, tako da je van vašeg sustava (i nećete morati koristiti kupaonicu).

Kada se vratite iz šetnje, pobrinite se da popijete čašu vode da rehidrirate tijelo. Izbjegavajte bilo kakve sokove ili napitke od elektrolita; ako hodate umjerenim intenzitetom, voda će učiniti sasvim dobro da rehidrira tijelo.

3. Nabavite pravi prijenosnik

Odbacite stare patike i odlučite se za dobar par tenisica. To će vam pomoći pri držanju tijela tijekom šetnje i također će smanjiti rizik od ozljeda.

Osim toga, ako imate odgovarajuće tenisice, to vam može pomoći poboljšati napredak i učiniti hodanje dužom udaljenost ugodnijim.

4. Usredotočite se na formu

Samo hodanje ne zahtijeva puno vještina i vrlo je prirodno, ali određeno držanje i obrasci oblika mogu poboljšati vaš hod.

Usredotočite se na to da brada bude gore i ramena. Vaša jezgra treba biti aktivirana, a leđa neka budu lijepa i ravna.

5. Mjenjate tempo

Hodanje u intervalima odličan je način da sagorite više kalorija i da vaš hod bude zanimljiv.

Kada je u pitanju hodanje, postoje tri različite vrste koraka:

  • šetnja
  • brzo hodanje
  • polu trčanje

Zagrijte se u šetnji, a zatim ciljajte na snažan tempo tijekom šetnje i gurajte korak ka moćnom hodu svakih pet minuta da biste ubrzali rad srca.

Pogledajte koliko dugo možete održavati tempo hodanja, a zatim pokušajte povećati za nekoliko sekundi svaki put kad izađete na šetnju.

Hodanje za mršavljenje može vam donijeti veliku vrijednost u ukupnom zdravlju.

6. Postavite cilj

Koliko daleko možete prošetati za 30 minuta ili za 1 sat? Da biste optimizirali svoj ritam hodanja, pokušajte ciljati 2 km na 30 minuta i 4 km na sat, što je brz tempo od oko 7 minuta po kilometru.

Ako se ne možete obvezati hodati punih sat vremena ili 30 minuta, učinite koliko možete, nešta je bolje nego ništa i može ogromno doprinijeti vašim dnevnim koracima.

7. Hodajte niz padinu

Ako ste u zatvorenom prostoru, staza za trčanje omogućuje vam da manipulirate nagibom, što može povećati sagorijevanje kalorija u vašem hodu. Ako ste vani, pokušajte se odlučiti za brdovito područje kako biste optimizirali svoj hod.

Istraživanje sugerira da povećani nagib može povećati intenzitet vježbanja, a istovremeno smanjuje utjecaj na noge i zglobove.

8. Šetajte sa prijateljima

Prijatelj koji vam pomaže za odgovornim postupkom može vam pomoći da pratite put i učinite tu dnevnu šetnju nepomirljivom.

Pokušajte nazvati prijatelja, člana obitelji ili suradnika koji će ići nekoliko minuta tjedno u šetnju s vama kako bi vas motivirao i promijenio stvari.

Aplikacije za brojanje koraka i kalorija

Zanima vas znati koliko kalorija ste sagorjeli u šetnji?

Nošenje telefona ili pametnog sata sa sobom i povezivanje sa nekom od aplikacija mogu vam dati ideju, ali određeni kalkulatori kalorija u hodu dostupni su i ovdje:

Sagorijevanje kalorija uvelike će se razlikovati ovisno o nekoliko čimbenika, uključujući težinu, pređenu udaljenost, nagib terena i teren.