8 “Trend” Dijeta Koje Zapravo Skidaju Kilograme

Trend dijete su izuzetno popularne za gubitak viška kilograma.

Obično obećavaju brzo mršavljenje i druge zdravstvene beneficije, ali često nemaju znanstvene dokaze koji bi podržavali njihovu upotrebu. Osim toga, ovakve dijete su često prehrambeno neuravnotežene i dugoročno neučinkovite.

Međutim, postoje neke „otkačeni“ dijete za koje je otkriveno da proizvode gubitak težine u visokokvalitetnim, kontroliranim studijama.

Štoviše, ove dijete mogu biti zdrave, uravnotežene i održive.

Evo osam „trend“ dijeta koje zapravo djeluju.

visoko proteinska hrana

1.Atkinsova Dijeta

Atkinsova dijeta najpoznatija je dijeta za mršavljenje s malo ugljikohidrata.

Stvorena od strane kardiologa Roberta Atkinsa ranih 1970-ih, Atkinsova dijeta tvrdi da potiče brzo mršavljenje bez gladovanja.

Sastoji se od četiri faze, uključujući početnu dvotjednu fazu indukcije koja ograničava ugljikohidrate na 20 grama dnevno, istovremeno dopuštajući neograničene količine proteina i masti.

Tijekom ove faze vaše tijelo započinje pretvaranje masti u spojeve zvane ketoni i prebacuje ih na korištenje kao glavni izvor energije.

Nakon toga, Atkinsova dijeta traži od svojih sljedbenika da postepeno dodaju svoje ugljikohidrate u koracima od 5 grama kako bi odredili njihovu “kritičnu razinu ugljikohidrata” za gubitak kilograma i održavanje mršavljenja.

Studije koje su uspoređivale Atkinsovu dijetu s drugim dijetama pokazale su da je ona barem jednako učinkovita i često učinkovitija za mršavljenje.

U čuvenoj studiji A TO Z, 311 žena s prekomjernom težinom je tijekom jedne godine pratila Atkinsovu dijetu, Ornish dijetu, LEARN dijetu ili dijetu Zone. Atkins grupa je izgubila na težini više nego bilo koja druga grupa.

Ostale kontrolirane studije pokazale su slične rezultate s dijetom bez ugljikohidrata utemeljenom na Atkinsovim principima, zajedno s poboljšanjima faktora rizika od srčanih bolesti.

Više o Atkinsovoj dijeti možete pročitati ovdje.

SAŽETAK:

Atkinsova dijeta je visokoproteinska dijeta s visokim udjelom masti koja ograničava korištenje ugljikohidrata i postupno ih unosi na temelju osobne tolerancije. Studije su pokazale da je Atkins dijeta jedna od najučinkovitijih načina za gubitak kilograma.

2.South Beach Dijeta

Kao i dr. Atkins, i dr. Arthur Agatston je bio kardiolog zainteresiran za pomaganje svojim pacijentima da izgube kilograme na održiv način i bez gladovanja.

Sviđali su mu se određeni aspekti Atkinsove prehrane, ali bio je zabrinut kako neograničeno korištenje zasićenih masnoća može povećati rizik od bolesti srca.

Stoga je sredinom 1990-ih stvorio dijetu s visokim udjelom bjelančevina, bez masti i ugljikohidrata, nazvanu South Beach dijeta, nazvanu po imenu područja u Južnoj Floridi gdje je prakticirao medicinu.

Iako u prvom koraku kreće prehrana sa malo ugljikohidrata i vrlo malo masnoća, dijeta postaje manje restriktivna u fazama 2 i 3, što dopušta ograničene količine svih vrsta neobrađene hrane uz održavanje visokog unosa proteina.

South Beach dijeta potiče veliki unos bjelančevina, jer se pokazalo da protein sagorijeva više kalorija tijekom probave nego ugljikohidrati i masnoća.

Osim toga, protein potiče oslobađanje hormona koji suzbijaju glad i može vam pomoći da se satima osjećate sito.

Veliki pregled od 24 studije utvrdio je da su dijete sa visokim udjelom bjelančevina i niskih masnoća dovele do većeg smanjenja težine, masti i triglicerida i boljeg zadržavanja mišićne mase za razliku od dijeta sa standardnim unosom bjelančevina i s niskim udjelom masnoće.

Postoji mnogo anegdotskih izvještaja o mršavljenju na South Beach dijeti, kao i objavljeno 12-tjedno istraživanje koje proučava njene učinke.

U ovom istraživanju, odrasli ljudi sa dijabetesom u prosjeku su skinuli 5,2 kilograma i izgubili u prosjeku 5,1 cm sa struka.

Uz to, doživjeli su smanjenje razine inzulina i porast kolecistokinina (CCK), hormona koji potiče sitost.

Iako je dijeta u cjelini hranjiva, zahtijeva neopravdano drastično ograničenje zasićenih masnoća i potiče upotrebu prerađenih biljnih i sjemenskih ulja što može dovesti do svih vrsta zdravstvenih problema.

O South Beach dijeti možete saznati čitajući ovaj članak.

SAŽETAK:

South Beach Dijeta je dijeta s visokim udjelom bjelančevina i ugljikohidrata, za koju je dokazano da stvara gubitak težine i smanjuje faktore rizika od srčanih bolesti.

3. Veganska Dijeta

Veganska dijeta postala je vrlo popularna među ljudima koji žele smršaviti.

Kritizirana je da je neuravnotežena i ekstremna jer ne sadrži životinjske proizvode. S druge strane, također je pohvaljena zbog etičnog i zdravog načina prehrane.

Ono što je bitno, veganska dijeta može biti zdrava ili nezdrava, ovisno o vrstama namirnica koje sadrži. Malo je vjerojatno da možete izgubiti kilograme dok jedete velike količine prerađene hrane i pića.

Međutim, studije su pokazale da veganska dijeta koja se temelji na cjelovitoj hrani može dovesti do gubitka kilograma i može smanjiti nekoliko faktora rizika za srčane bolesti.

Jedno šestomjesečno kontrolirano istraživanje na 63 odrasle osobe s prekomjernom težinom uspoređivalo je rezultate pet različitih dijeta. Oni iz veganske skupine izgubili su više nego dvostruko veću težinu od onih u bilo kojoj od ostalih skupina.

Štoviše, dulja istraživanja pokazala su da veganska dijeta može dati impresivne rezultate.

U dvogodišnjoj kontroliranoj studiji 64 starije žene s prekomjernom težinom, one koje su jele vegansku dijetu izgubile su gotovo četiri puta veću težinu u usporedbi sa dijetom dijeta s niskom masnoćom.

Da biste saznali više o tome kako sigurno i održivo smršaviti na veganskoj prehrani, pročitajte ovaj članak.

SAŽETAK:

Pokazalo se da je veganska dijeta učinkovita za mršavljenje u kratkoročnim i dugoročnim studijama. Uz to, može pomoći zaštititi zdravlje srca.

4. Ketogena Dijeta

Iako je Ketogena dijeta nazvana “hir” dijeta, ne negira se da može biti vrlo učinkovita za gubitak kilograma.

Djeluje tako što snižava razinu inzulina i prebacuje vaš primarni izvor goriva sa šećera na ketone. Ti spojevi su napravljeni od masnih kiselina, a vaš mozak i drugi organi mogu ih sagorjeti za energiju.

Kada u vašem tijelu nema ugljikohidrata za sagorjevanje i prebaci se na ketone, to stanju se zove ketoza.

Međutim, za razliku od Atkinsove i drugih dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, ketogene dijete postupno ne povećavaju ugljikohidrate. Umjesto toga, oni zadržavaju unos ugljikohidrata vrlo nizak kako bi osigurali da sljedbenici ostanu u ketozi.

Zapravo, ketogene dijete obično daju manje od 50 grama ugljikohidrata dnevno, a često manje od 30.

Velika analiza od 13 studija pokazala je da ketogena dijeta ne samo da povećava gubitak težine i tjelesne masti, već može umanjiti i markere upale i rizike od bolesti kod osoba sa prekomjernom težinom ili pretile.

U kontroliranom dvogodišnjem istraživanju na 45 odraslih odraslih osoba, oni koji su bili u ketogenoj skupini izgubili su u prosjeku 12,5 kilograma i izgubili 11,4 cm oko struka.

To je značajno više nego skupina s niskim udjelom masti, iako su obje skupine imale kalorično ograničenje.

Štoviše, čak i kad kalorije nisu namjerno ograničene, ketogena dijeta obično smanjuje unos kalorija. Nedavni pregled nekoliko studija sugerirao je da to može biti zato što ketoni pomažu u smanjenju apetita.

Pročitajte ovaj članak da biste saznali više o tome kako vam ketogena dijeta može pomoći da izgubite kilograme.

SAŽETAK:

Ketogena dijeta često daje manje od 30 grama ugljikohidrata dnevno. Pokazalo se da potiče gubitak težine i masnoće u trbuhu i smanjuju rizik od bolesti kod prekomjerne tjelesne težine i pretilih ljudi.

5. Paleo Dijeta

Paleo dijeta, koja je kratka za paleolitsku dijetu, temelji se na dijeti koju su lovci-sakupljači jeli tisućama godina.

Paleo dijeta je klasificirana kao mačja dijeta jer ograničava mnoge namirnice, uključujući mliječne proizvode, mahunarke i žitarice. Osim toga, kritičari su istakli kako nije praktično ili čak nije moguće jesti istu hranu kao što su to radili naši pretpovijesni preci.

Međutim, paleo dijeta je uravnotežen, zdrav način prehrane koji eliminira prerađenu hranu i potiče svoje sljedbenike da jedu širok izbor biljne i životinjske hrane.

Pored toga, studije sugeriraju da bi paleo prehrana također mogla učinkovita za gubljenje težine i poboljšanja zdravlja.

U jednom istraživanju, 70 pretilih starijih žena slijedilo je ili paleo dijetu, ili standardnu ​​dijetu. Nakon šest mjeseci, paleo skupina je izgubila znatno više kilograma i trbušne masti u odnosu na drugu skupinu.

Oni su također imali veće smanjenje razine triglicerida u krvi.

Nadalje, ovaj način prehrane može promovirati gubitak visceralne masnoće, posebno opasne vrste masti koja se nalazi u vašem trbuhu i jetri, a koja promiče inzulinsku rezistenciju i povećava rizik od bolesti.

U petotjednom istraživanju, 10 pretilih starijih žena koje su jele paleo dijetu izgubile su u prosjeku 4,5 kilograma i smanjile jetrenu masnoću za 49%. Uz to, doživjele su snižavanje krvnog tlaka, inzulina, šećera i kolesterola u krvi.

Ovdje možete saznati više o paleo prehrani i kako vam ona može pomoći da izgubite kilograme.

SAŽETAK:

Paleo dijeta temelji se na principima prehrane predaka koji se usredotočuju na cjelovite, neobrađene namirnice. Istraživanja pokazuju da vam može pomoći izgubiti kilograme i poboljšati opće zdravlje.

6. Zona Dijeta

Zona dijeta kreirana je sredinom 1990-ih od strane dr. Barry Sears, biokemičara sa sjedištem u SAD-u.

Klasificirana je kao mačja dijeta zbog svoje pretpostavke da je potreban strog omjer proteina, masti i ugljikohidrata za optimalno mršavljenje i opće zdravlje.

Ovaj plan prehrane određuje da vaš unos kalorija treba sastojati od 30% čistih proteina, 30% zdravih masti i 40% ugljikohidrata. Pored toga, ove se namirnice trebaju konzumirati kao propisani broj „blokova“ pri obroku i zalogajima.

Jedan od načina za koji se predlaže Zona dijeta je smanjenje upale, što vam omogućava lakše mršavljenje.

Dosadašnje studije sugeriraju da Zona dijeta može biti učinkovita za gubitak kilograma i smanjenje šećera u krvi, otpornosti na inzulin i upale.

U kontroliranom, šestotjednom istraživanju odraslih osoba s prekomjernom težinom, oni koji su jeli Zona dijetu izgubili su više kilograma i tjelesnih masti u odnosu na skupinu sa dijetom sa malo masti. Također su izvijestili o smanjenju umora od 44%, u prosjeku.

U drugom istraživanju, 33 osobe su slijedile jednu od četiri različite dijete. Pokazalo se da je Zona dijeta jedina koja pomaže sudionicima da izgube najviše masnoće, te da poveća omjer protuupalnih omega-3 masnih kiselina i omega-6 masnih kiselina.

Možete naučiti više o dijeti Zone čitanjem ovog članka.

SAŽETAK:

Zona dijeta određuje dijetu koja se sastoji od 30% mršavih proteina, 30% zdravih masti i 40% ugljikohidrata. Istraživanja pokazuju da vam može pomoći izgubiti kilograme i smanjiti upalu.

7. Dukan Dijeta

Gledajući početne faze dijeta Dukan lako je razaznati zašto se često klasificira kao hir dijeta.

Dukan dijeta koju je razvio francuski liječnik Pierre Dukan 1970-ih godina sastoji se od četiri faze. Započinje sa Attack Fazom koja se gotovo u potpunosti sastoji od neograničene prehrane nemasnim proteinima.

Obrazloženje ovog vrlo visokog unosa proteina je da će dovesti do brzog gubitka kilograma kao rezultat pojačanog metabolizma i značajno smanjenog apetita.

Ostala hrana dodaje se u svakoj fazi do faze stabilizacije, u kojoj nijedna hrana nije strogo ograničena, ali se potiče hrana i povrće s visokim stupnjem proteina. Završna faza također zahtijeva da jedete samo hranu Attack Phase jednom tjedno.

Koliko god izgledala ekstremna, izgleda da učinkovito smanjuje kilažu.

Poljski istraživači procijenili su dijetu sa 51 ženom koje su pratile Dukan dijetu 8–10 tjedana. Žene su izgubile u prosjeku 15 kg dok su konzumirale oko 1.000 kalorija i 100 grama proteina dnevno.

Iako nema puno istraživanja posebno o Dukan dijeti, neke studije su otkrile da slične visoko proteinske dijete mogu biti učinkovite za mršavljenje.

Zapravo, sustavni pregled 13 kontroliranih studija ustanovio je da su dijete s visokim udjelom bjelančevina učinkovitija od dijeta sa niskim masnoćama za proizvodnju gubitka težine i smanjenje čimbenika rizika za srčane bolesti.

Ako vas zanima više o Dukanovoj dijeti, pročitajte ovaj članak.

SAŽETAK:

Dukan dijeta započinje sa visoko proteinskom prehranom i dopušta druge namirnice u kasnijim fazama. Kao i druge dijete s visokim udjelom bjelančevina, ona može promicati brzo mršavljenje uz kontrolu gladi.

8. Dijeta 5: 2

Dijeta 5: 2, koja se naziva i brza dijeta, vrsta je povremenog posta, poznatog kao post alternativnim danom.

Na ovoj dijeti normalno jedete pet dana u tjednu i ograničavate unos kalorija na 500-600 kalorija dva dana tjedno, što rezultira ukupnim kalorijskim deficitom koji dovodi do gubitka kilograma.

Dijeta 5: 2 smatra se oblikom modificiranog posta tijekom alternativnog dana. Suprotno tome, neke vrste posta tijekom alternativnog dana uključuju puna 24 sata bez hrane .

Izuzetno niska kalorijska raspodjela u dva “brza” dana navela je neke da klasificiraju dijetu 5: 2 kao trend dijetu.

Međutim, dokazi koji podupiru zdravstvene blagodati nadnevnim posnim danom sve više rastu i čini se da je ova dijeta legitimna opcija za skidanje kilograma.

Istraživanja sugeriraju da post alternativnim danom ne uzrokuje pretjerani unos kalorija u danima jela. To može biti posljedica oslobađanja peptida YY (PYY), hormona koji čini da se osjećate sito i pomaže vam da jedete manje.

Ono što je važno, pokazalo se da post alternativnim danom ne uzrokuje veće mršavljenje od standardnih dijeta koje sadrže isti broj kalorija.

Međutim, nekoliko je studija otkrilo da oba pristupa mogu biti učinkovita u mršavljenju i skidanju sala sa stomaka.

Štoviše, iako nije moguće potpuno spriječiti gubitak mišića tijekom gubitka kilograma, čini se da je post alternativnim danom superiorniji za održavanje mišićne mase u usporedbi s konvencionalnim oblicima ograničavanja kalorija.

Možete saznati više o 5: 2 dijeti tako da pročitate ovaj članak.

SAŽETAK:

Dijeta 5: 2 oblik je posta alternativnim danom koji uključuje dva dana u tjednu unošenje samo 500-600 kalorija. Pokazalo se da je učinkovita za gubitak kilograma i masti, a istovremeno štiti od gubitka mišića.

Donja Linija

Hir dijete će uvijek biti popularne, a novi planovi i dalje će se stvarati u svrhu rješavanja želje ljudi da brzo izgube kilograme.

Iako su mnoge takozvane nakaradne dijete neuravnotežene i ne ispunjavaju njihove tvrdnje, postoje nekoliko stvari.

Međutim, to što je dijeta učinkovita za mršavljenje ne znači da je dugoročno održiva.

Da biste postigli i održali cilj za mršavljenje, važno je pronaći zdrav način prehrane u kojem uživate i koji možete pratiti cijeli život.