AUTOFAGIJA: Dijeta, Post, Plan Prehrane i Jelovnik

Što je autofagija?

“Auto” znači ja, a “phagy” znači jesti.

Dakle, Autofagija (ili autofagocitoza), doslovno znači “samojedenje”, i prirodni je regulirani mehanizam samoodržavanja tjelesnih stanica pomoću kojeg tijelo uklanja nepotrebne ili oštećene elemente, te omogućuje pravilnu razgradnju i recikliranje staničnih elemenata kako bi se regenerirale u nove, zdrave stanice.

Iako sama riječ “samojedenje” može zvučati kao nešto što nikada ne želite da se dogodi vašem tijelu, zapravo je korisno za vaše cjelokupno zdravlje.

Svrha autofagije je samoregulacija zdravlja natrag do optimalne radne funkcije. To je istodobno recikliranje i čišćenje, baš kao i pritiskanje gumba za resetiranje na tijelu.

Osim toga, potiče preživljavanje i prilagodbu kao odgovor na razne stresore i toksine nakupljene u našim stanicama.

Koje su zdravstvene prednosti?

Čini se da glavne prednosti autofagije dolaze u obliku principa protiv starenja. Zapravo, autofagija je najpoznatija kao način na koji tijelo vraća sat unatrag i stvara mlađe stanice.

kada su naše stanice pod stresom, autofagija se povećava kako bi nas zaštitila, što pomaže produžiti vaš životni vijek.

Uz to, u vrijeme gladi autofagija održava tijelo razgradnjom staničnog materijala i ponovnom upotrebom za potrebne procese.

Na staničnoj razini, prednosti autofagije uključuju:

 • uklanjanje otrovnih proteina iz stanica koje se pripisuju neurodegenerativnim bolestima, poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti
 • recikliranje zaostalih bjelančevina
 • osigurava energiju i gradivne blokove za stanice koje bi i dalje mogle imati koristi od popravka
 • u većem opsegu potiče regeneraciju i zdrave stanice

Kako prirodno potaknuti “samojedenje”?

Istraživanja sugeriraju da se autofagija može povećati od aktivnosti koje stanice uzrokuju stres, kao što su:

 • Nedostatak hranjivih sastojaka zbog dugotrajnog posta dva do tri dana
 • Tjelesno vježbanje, koje može prouzročiti oštećenje stanica, što pokreće autofagiju
 • Određene dijete poput ketogene prehrane uskraćuju tijelu ugljikohidrate

Koja dijeta ili plane ishrane može pojačati autofagiju?

Imajte na umu da autofagija doslovno znači “samojedenje”. Dakle, logično je da je poznato da isprekidani post i ketogena dijeta potiču autofagiju.

Post je najučinkovitiji način za pokretanje autofagije.

Ketoza, prehrana bogata masnoćama i siromašna ugljikohidratima donosi iste prednosti posta bez posta, poput prečaca koji izaziva iste korisne metaboličke promjene, ne opterećujući time tijelo vanjskim opterećenjem, nego daje tijelu predah da se usredotoči na vlastito zdravlje i popravak.

U keto dijeti oko 75 posto dnevnih kalorija dobivate iz masti, a 5 do 10 posto kalorija iz ugljikohidrata.

Ova promjena u izvorima kalorija uzrokuje da vaše tijelo mijenja svoje metaboličke putove. Za gorivo će početi koristiti masnoću umjesto glukoze koja je dobivena iz ugljikohidrata.

Kao odgovor na ovo ograničenje, vaše tijelo počinje proizvoditi ketonska tijela koja imaju mnoštvo zaštitnih učinaka. Studije sugeriraju da ketoza također može uzrokovati autofagiju izazvanu glađu koja ima neuroprotektivne funkcije.

Niska razina glukoze javlja se u obje prehrane i povezana je s niskom razinom inzulina i visokom razinom glukagona, a razina glukagona je ta koja pokreće autofagiju.

Kada u tijelu nedostaje šećera putem posta ili ketoze, to donosi pozitivan stres koji budi i aktivira procese za preživljavanje i regeneriranje.

Jedno dijetalno područje koje također može igrati ulogu u izazivanju autofagije je vježbanje. Prema jednom istraživanju, tjelesna aktivnost može izazvati autofagiju u organima koji su dio procesa metaboličke regulacije.

To može uključivati ​​mišiće, jetru, gušteraču i masno tkivo.

Autofagija i mršavljenje

Da biste iskoristili snagu autofagije kako biste postigli željeni gubitak kilograma, morat ćete slijediti neka pravila.

To znači da ćete dobro planiranu prehranu moći konzumirati svaki dan samo u određenom vremenskom okviru. Ostatak dana postite kako biste dopustili tijelu da sagorijeva masnoće.

Autofagija za mršavljenje radi na principu da u periodu od 8 sati jedete prehranu sa visokim udjelom proteina, dok ostalih 16 sati puštate da vaš metabolizam razgrađuje i igara ono što ste konzumirali.

Ne samo da je autofagija sjajna za rješavanje svih vaših briga o tome kako smršaviti, već vam pomaže i da poboljšate zdravlje vaše kose i kože.

Međutim, prije nego što i sami krenete u autofagiju, imajte na umu da nije preporučljivo kretati u to sami.

Treba vam stručnjak koji će vam pomoći isplanirati obroke, vrijeme, prehranu i treninge kako biste bili sigurni da je uravnotežena. Također će vam trebati smjernice kako biste bili sigurni da pijete odgovarajuću količinu vode jer u suprotnom vaše tijelo može nakupiti toksine oslobođene tijekom procesa autofagije.

Stoga pitajte svog liječnika ili stručnjaka je li ovo pravi način da planirate kako da izgubite kilograme.

=> VIŠE O MRŠAVLJENJU

Koliko dugo traje autofagocitoza?

Ovisno o metabolizmu pojedinca, značajna autofagija može potrajati dva do četiri dana posta kod ljudi.

Vjeruje se da autofagija započinje kada razina glukoze i inzulina znatno padnu. Studije su pokazale dokaze o autofagiji nakon 24 sata posta, koja svoj vrhunac počinje dosezati oko 48 sati posta.

Neke su studije otkrile autofagiju u uzgojenim neutrofilima čovjeka (najrasprostranjenija vrsta imunoloških stanica u krvi) nakon 24 sata. Nema, međutim, konačnih studija na ljudima koje ukazuju na optimalno razdoblje posta za postizanje autofagije.

Međutim, nemojte nikako pokušavati ubrzati indukciju autofagije bez rasprave o ovoj metodi sa svojim liječnikom.

Jelovnik koji potiče autofagiju

Neke namirnice za koje se vjeruje da potiču autofagiju uključuju sljedeće:

 • Kurkuma
 • Đumbir
 • Češnjak
 • Cejlonski cimet
 • Zeleni čaj
 • Kava
 • Nar
 • Kikiriki
 • Tamna čokolada
 • Crveno grožđe i crno vino

Autofagija i liječenje raka

Autofagiji se posvećuje velika pažnja zbog uloge koju može imati u prevenciji ili liječenju raka.

Autofagija opada kako starimo, pa to znači da se stanice koje više ne rade ili mogu naštetiti smiju množiti, što je M0 stanica raka.

Iako svi karcinomi počinju od neke vrste oštećenih stanica, tijelo bi trebalo prepoznati i ukloniti te stanice, često koristeći autofagijske procese. Zato neki istraživači razmatraju mogućnost da autofagija može smanjiti rizik od raka.

Iako nema znanstvenih dokaza koji bi to potkrijepili, neke studije sugeriraju da se mnoge stanice raka mogu ukloniti autofagijom.

Ovako tijelo nadgleda zlikovce protiv raka. Prepoznavanje i uništavanje onoga što je pošlo po zlu i pokretanje mehanizma za popravak doprinosi smanjenju rizika od raka.

Kako povremeni post utječe zdravlje

Autofagija će i dalje privlačiti pažnju dok istraživači provode više studija o utjecaju koji ima na naše zdravlje.

Za sada, nutricionistički i zdravstveni stručnjaci ukazuju na činjenicu da još uvijek moramo puno naučiti o autofagiji i kako je najbolje poticati.

Ali ako vas zanima pokušaj poticanja autofagije u vašem tijelu, ona preporučuje da u vašu rutinu dodate post i redovito vježbanje.

Međutim, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom ako:

 • uzimate neke lijekove
 • ako ste trudni, dojite ili želite zatrudnjeti
 • imate kronično stanje, poput srčanih bolesti ili dijabetesa.

Upozoravamo vas da ne potičete post ako spadate u neku od gore navedenih kategorija.