Catan Društvena Igra – Koncept, Pravila i Ekspanzije

Ako ste ljubitelj stolnih društvenih igara, Catan definitivno zaslužuje mjesto u vašoj kolekciji.

U nastavku saznajte što je Catan društvena igra, koji je koncept i pravila, te koja su dostupna proširenja igre.

Što je Catan?

Catan je prvi put objavljen 1995., a izvorno se zvao “Settlers of Catan”. Igra je rebrendirana jednostavno u Catan na svoju 20. godišnjicu 2015., a danas je kultna omiljena igra dostupna na više od 40 jezika i prodana u više od 32 milijuna primjeraka.

Catan je društvena igra u njemačkom stilu za više igrača namijenjena za tri ili četiri osobe. (Ako niste upoznati s konceptom, igre u njemačkom stilu ili Eurogames općenito su usmjerene na prikupljanje resursa, a ne na izravan sukob između igrača.)

Preporučuje se za igrače od 10 i više godina, a jedna igra obično traje između 45 i 90 minuta.

Kako igrati Catan?

Osnovna premisa igre je da ste doseljenici na otoku Catan i da se natječete jedni protiv drugih da vidite tko će najbrže izgraditi svoju civilizaciju.

Dok gradite svoje naselje i otključavate postignuća, zaradit ćete pobjedničke bodove, a prvi igrač koji dosegne 10 pobjedničkih bodova je pobjednik.

Postoje tri načina da zaradite pobjedničke bodove u Catanu.

  1. Možete graditi naselja i/ili gradove na ploči, ali za to morate prikupiti potrebne resurse.
  2. Možete osvojiti postignuća kao što su “Najduži put” i “Najveća vojska”, ali ta priznanja mijenjaju vlasnika tijekom igre ako netko nadmaši vaš rekord.
  3. Konačno, imate mogućnost kupiti “kartice za razvoj”, koje vam također mogu dodijeliti pobjedničke bodove.

Kao što ste do sada mogli shvatiti, resursi su ključ za osvajanje Catana. Što više resursa imate, više ih možete izgraditi i/ili kupiti.

Kako točno dolazite do resursa? Svaka pločica na ploči ima broj, a na početku svakog poteza igrač baca kocku. Svatko tko ima naselje na pločici s bačenim brojem dobiva resurs prikazan na pločici.

Iz tog razloga, važno je strateški postaviti svoja naselja: Htjeti ćete biti na pločicama s različitim resursima, jer će vam trebati svih pet tipova za napredovanje, ali također je korisno graditi na brojevima koji imaju veću vjerojatnost da budu valjani (tj. 8 se pojavljuje znatno češće od 12).

Nakon što su resursi dodijeljeni, aktivni igrač može graditi naselja ili ceste, kupovati razvojne kartice, pa čak i trgovati resursima s drugim igračima, ako to želi.

Postoji mnogo drugih pravila u koja nećemo ulaziti. Na primjer, postoji “pljačkaš” koji se može koristiti za blokiranje prikupljanja resursa, kao i dokovi koji vam daju bolje trgovinske poslove.

Iako ovo sve može djelovati zbunjujuće, obično su potrebna samo dva ili tri poteza kako bi novi igrači shvatili igru.

Što Catan igru čini posebnom?

Kao prvo, ploča, koja se sastoji od pločica u obliku šesterokuta, raspoređena je u drugačiji raspored svaki put kada igrate. (Priručnik nudi nekoliko “jednostavnih” izgleda za početnike, ali kako postajete sigurniji u igru i želite izazov, ploča se može postaviti nasumično.)

Žetoni s brojevima također se postavljaju nasumično, što može učiniti prilično izazovno doći do određenih resursa. Kada se to dogodi, prisiljeni ste se uvelike oslanjati na saveze i trgovinu, ili pronaći alternativne putove do pobjede.

Postoje brojni načini na koje možete zaraditi 10 pobjedničkih bodova potrebnih za pobjedu, što stvari čini zanimljivima. Neke strategije, kao što je izgradnja naselja i gradova, vaši protivnici mogu pratiti, tako da točno znaju koliko pobjedničkih bodova imate.

Međutim, ako odlučite kupiti razvojne kartice, možete ih držati skrivene, skrivajući tajne pobjedničke bodove koji vam mogu omogućiti da tiho prestignete druge igrače. To sve drži na oprezu, jer zapravo nikad ne znate tko je u prednosti.

Naravno, nijedna društvena igra nije potpuna bez malo rivalstva.

Stvari mogu postati intenzivne prilično brzo u Catanu, s igračima koji se okupljaju jedni protiv drugih kako bi sabotirali onoga za koga vjeruju da pobjeđuje. To se može učiniti odbijanjem trgovinskih dogovora, premještanjem pljačkaša i odsijecanjem njihovih naselja od širenja.

Catan paketi za proširenje

Osnovna igra Catan ima gotovo beskrajnu vrijednost ponovnog igranja, ali ako igri želite dodati još veću složenost, postoji niz paketa proširenja koje možete kupiti.

Ekspanzija vam omogućuje da igrate sa pet ili šest ljudi povećavajući ploču za igru. Očito, ovo je sjajno za igranje s većom publikom, ali značajno produžuje gameplay.

Ekspanzija Catan Seafarers, uvodi čamce u igru! S njim možete ploviti i naseljavati nove otoke -novi način da zaradite pobjedničke bodove.

No to nije sve. Postoji nekoliko drugih Catan paketa proširenja a oni uključuju:

  • Catan Istraživači i pirati
  • Catan gradovi i vitezovi
  • Catan trgovci i barbari

Određeni paketi proširenja mogu biti slojeviti za još veću složenost, ali imajte na umu da ako želite igrati s više od četiri osobe, trebat će vam paket proširenja za svaki paket proširenja. (Razumijete?)

Postoje i drugi spin-offovi igre, uključujući verziju Game of Thrones, kao i Catan Starfarers, čija se radnja odvija u svemiru.

Tu je čak i Rivals for Catan, kartaška igra za dva igrača koja je savršena za noćni spoj.

Uglavnom, ako ne možete dobiti dovoljno Catana u svom životu, postoji mnogo načina da se popravite.

Nabavite Catan društvenu igru ako još niste

Igra ima na tisuće recenzija. Na Amazonu je imala ocjenu od 4,8 zvjezdica, a velika većina negativnih recenzija dolazi zbog krivotvorenih proizvoda, a ne same igre.

Gotovo svi se slažu da je smiješno zabavna, a za razliku od mnogih društvenih igara, može se ponovno i ponovno igrati.