Cirkadijanski Ritam: Kako Imati Bolji San i Više Energije

U ovom članku želimo započeti sa postavljanjem nekoliko pitanja:

  • Borite li se sa svojim razinama energije?
  • Oslanjate li se na kavu, energetska pića i druge stimulanse koji će vam pomoći da vas podignu i provedu kroz vaš dan?
  • Imate li problema sa tonjenjem u san noću?
  • Budite li se tijekom noći i teško možete zaspati ponovo?

Ako vam nešto od ovoga zvuči poznato, postoji velika šansa da vam se pokvario unutarnji “sat tijela” – vaš cirkadijalni sat (wiki).

Cirkadijanski ritam odnosi se na 24-satni ciklus tijela u biološkom procesu, a često se naziva i ciklus spavanja / budnosti ili svjetla / mraka.

Loša kvaliteta sna i niska razina energije nedvojbeno su vezani za narušen cirkadijanski ritam. Ali to nije sve. Poremećeni cirkadijanski ritmovi utječu na apetit, raspoloženje, zdravlje metabolizma, opće zdravlje i još mnogo toga.

Zato vam danas želimo dati tri ključna savjeta koji će vam pomoći „popraviti“ poremećen cirkadijanski sat.

opustena djevojka koja lezi i slusa muziku na slusalice

3 Savjeta Kako „Popraviti“ Cirkadijanski Sat

#1. Prvo i najvažnije, IZAĐITE VAN, posebno ujutro. Vidite, svjetlost je ključni podatak za cirkadijanski sustav, jer “postavlja” unutarnji tjelesni sat osobe, koji se nalazi u hipotalamusu mozga i zove se suprahijazmatično jezgro – to je naš biološki sat.

Uzduž tih linija, izađite napolje što je više moguće, a ako ništa drugo, ujutro provedite barem 15 minuta vani.

#2. Drugo, i na drugom kraju spektra, jest da koliko god je moguće BLOKIRATE PLAVO SVIJETLO NAVEČER. Plava svjetlost je posvuda – žarulje, mobiteli, tableti, računalni monitori, TV ekrani i još mnogo toga – a spriječava proizvodnju melatonina i spriječava prirodno snižavanje tjelesne temperature, dva ključna faktora za pokretanje sna.

Isprobajte sljedeće strategije 2 – 3 sata prije spavanja:

  • Izbjegavajte zaslone
  • Za uređaje koristite aplikacije za blokiranje plavog svjetla
  • Prigušite svoja svjetla ili koristite jantarne tonove
  • Nosite naočale koje blokiraju plavo svjetlo

#3. Konačno – kao da vam treba još jedan razlog – POKRENITE SE. Uz svjetlost, hranu i temperaturu, kretanje je primarni signal cirkadijanskih ritmova.

Redovita tjelovježba pomaže u regulaciji cirkadijanskog sata, a iako je dobro kretati se tijekom dana, prirodni cirkadijalni ritam tijela sugerira da su koristi od vježbanja maksimalne kada se rade popodne.

Većina ljudi ne bi trebala vježbati kasno u noć, jer to može odgoditi oslobađanje melatonina, povisiti tjelesnu temperaturu u jezgri i povećati aktivnost simpatičkog živčanog sustava – sve upravo suprotno od onoga što želite za bolje spavanje.