Detaljni Vodič Kako Naučiti Transcendentalnu Meditaciju

Možda ste već naučili meditirati, ali znate li raditi transcendentalnu meditaciju?

To je vrsta mantra meditacije koju je u zapadni svijet uveo Maharishi Mahesh Yogi, 50-tih godina prošlog stoljeća, ali je prvi put razvijena u Indiji prije mnogo godina (oko 5000-3500 pne).

Trebalo je prilično dugo vremena da postane popularna u zapadnom svijetu, ali danas se slavi kao terapijsko sredstvo za ublažavanje stresa, tjeskobe, depresije i ovisnosti.

U posljednjih nekoliko godina postala je prepoznata i za poboljšanje mentalnih performansi, a posljedično tome postala je i posao vrijedan više milijardi dolara.

Kad razmišljamo o meditaciji, obično razmišljamo o onome što se naziva “meditacija svjesnosti” ili možda nekima poznato kao ” the Mindfulness”, ali postoji sedam različitih vrsta meditacije koje se prakticiraju u cijelom svijetu:

 • Meditacija ljubazne dobrote
 • Skeniranje tijela ili progresivno opuštanje
 • Mindfulness (meditacija svjesnosti)
 • Meditacija svjesnosti daha
 • Kundalini joga
 • Zen meditacija
 • Transcendentalna meditacija

Mnoge poznate osobe izjavljuju kako im je transcendentalna meditacija promijenila život.

Ženska osoba drži ruke na prsima i prakticira transcendentalnu meditaciju
Kako Naučiti Transcendentalnu Meditaciju

To je zasigurno pridonijelo uspjehu ove prakse (zajedno s velikim brojem studija koje dokazuju njene prednosti), ali glavni razlog njene popularnosti, je njezina jednostavnost.

Ako ste u prošlosti pokušali meditirati, ali niste se mogli držati dovoljno dugo da iskusite njezine blagodati, nastavite čitati.

U ovom ćemo članku istaknuti glavne razlike između meditacije svjesnosti (Mindfulness) i transcendentalne meditacije.

TM meditacija ili mindfulness

Da bismo razumjeli zašto je transcendentalna meditacija jedinstvena, moramo prvo napraviti korak unatrag i ispitati kako meditacija svjesnosti djeluje.

Sve ostale vrste meditacija koriste se sličnim mehanizmom kao i meditacija svjesnosti, osim transcendentalne, pa ćemo opisati samo razliku između te dvije vrste radi jednostavnosti.

Mindfulness meditacija u današnjoj kulturi potiče na njegovanje sadašnjeg trenutka, kako tijekom prakse, tako i u svakodnevnom životu.

Svi doživljavamo mnoštvo misli koje nas odvlače od onoga što nam je pred očima.

Možda razmišljamo o popisu obveza ili jednostavno slušanje zvuka pjesme vraća staro sjećanje; u svakom slučaju, obično provodimo više vremena u glavi nego u sadašnjem trenutku.

Meditacijom svjesnosti, ponovnim vraćanjem svjesne svijesti u sadašnji trenutak (na primjer fokusiranjem na dah, dijelove tijela ili predmet), možemo promatrati svoje tjeskobne ili depresivne misaone obrasce.

Jednostavnim riječima, to znači primijetiti svoje misli i naučiti ih se preusmjeriti pomicanjem mentalnog fokusa sa te misli na nešto poput pokreta vašeg daha.

Čin aktivnog promatranja misli bez prosuđivanja i napor puštanja tih misli usredotočenjem na tijelo djeluje kao svojevrsna vježba za mozak.

Što uspješnije to radimo (i tijekom meditacije i u normalnom životu), to se više osnažujemo za svjesne izbore, umjesto da nas bezumno kontroliraju naše negativne misli.

Da biste bolje razumjeli ovaj koncept, možete zamisliti da vam je um poput oceana. Na površini imate valove bilo koje visine i oblika, ali duboko u sebi nema ništa osim potpune mirnoće i tišine. Vaše misli su valovi.

U normalnom životu plivali biste oko valova svog uma, pokušavajući se s njima suočiti frontalno.

Ponekad se možete popeti na njih i preplivati, ponekad se osjećate preplavljeni njihovom snagom i na kraju se utapate ili osjećate da vas snaga pregazi.

Meditacija pažljivosti je poput posjedovanja daske za surfanje koja vam omogućuje da bez napora surfate te valove.

Što više vježbate, to ste bolji u surfanju i postaje lakše upravljati svojim mislima.

Ponekad, dok prolaze kroz ovaj proces, ljudi na kraju mogu doći u stanje potpune mentalne tišine. Ovo je stanje “drugo stanje meditacije” ili transcendencije.

Imajte na umu da cilj meditacije svjesnosti nije dosezanje ovog stanja. Umjesto toga, njegov je cilj aktivno trenirati svoj um u puštanju misli i razviti sposobnost svjesnih izbora u svakodnevnom životu.

Po čemu se razlikuju tehnike transcendentalne meditacije?

Vratimo se primjeru da vam je um poput oceana, zamislite da imate podmornicu umjesto daske za surfanje. Transcendentalna meditacija, baš poput podmornice, može vas sigurno odvesti u najdublja prostranstva vašeg uma, gdje je mirno i tiho.

Sad kada ste zainteresirani, istražimo kako ona djeluje. Ako je cilj Mindfulness meditacije trenirati mozak u sadašnjem trenutku, cilj Transcendentalne meditacije znači ići dalje od procesa razmišljanja. Ako se pravilno izvede, ovo može biti jednostavan, automatski nastavak toka meditacije svjesnosti.

Način za postizanje ovog transcendentalnog stanja je mantra. (Kasnije ćemo detaljno objasniti kako funkcionira.)

Ako se vratimo na primjer oceana, sada kada imamo svoju podmornicu (mantru), u stanju smo polako doći do oceanskih dubina, gdje nema ničega osim smirenosti i tišine. Tamo postoji stanje mirne svjesnosti, gdje možete iskoristiti izvor energije, misli i kreativnosti.

Kad dođemo u ove dubine, doživimo duboko stanje odmora i otpustimo čak i najdublja naprezanja.

Blagotvorni učinci meditacije događaju se spontano (ne svjesno) kad uspijete doseći stanje transcendencije. Oni koji ju redovito prakticiraju svjedoče povećanju pozornosti i vrlo dubokom ublažavanju stresa.

Učitelji transcendentalne meditacije ističu činjenicu da um ima prirodnu tendenciju ulaska u ovo mirno stanje.

Nažalost, um također ima tendenciju da uvijek traži ono što je zanimljivo oko nas, pa je zbog toga samim usredotočenjem na aktivno promatranje misli, poput Mindfulness meditacije, teže natjerati ovu tendenciju mozga da se smiri dubokom spokoju.

Pitanje je sada: “Kako doći do ovog stanja transcendencije?” Odgovor je jednostavniji nego što možda mislite:

Izgovaranjem mantre.

Kako izgleda vježba transcendentalne meditacije?

Prije nego što uđemo u to što je točno mantra i kako ona djeluje, želimo da steknete predodžbu kako izgleda standardno prakticiranje transcendentalne meditacije.

Sve što je potrebno za vježbu je sjediti i zatvoriti oči; to je to. Ne treba vam neka posebna poza ili držanje. Sigurno ćete biti sami, u tihoj sobi u udobnoj stolici, što će vam olakšati postupak, ali kad se jednom dočepate, možete to učiniti bilo gdje, čak i dok sjedite za svojim stolom ili u autobusu.

Sve što trebate je držati oči zatvorene i tiho izgovarati svoju mantru.

Opći je savjet ponavljati 20 minuta, dva puta dnevno. Dijelom je to posljedica prirodnog sata našeg tijela (cirkadijalni ritam), ali i činjenice da što više imate naviku odvajati vrijeme za meditaciju, to je vjerojatnije da će vam postati navika.

Unatoč ovom savjetu, ne postoje temeljna pravila o tome koliko često i koliko dugo trebate raditi svoju seansu. Svatko je drugačiji i ima drugačiji raspored, pa sve što stane u vaš dnevnik treba biti vaš izbor.

Sada, prijeđimo na posao i razgovarajmo o mantrama.

Što je Mantra?

Mantra nije ništa drugo do besmislen zvuk. Iza mantre nema prave tajne, osim činjenice da ona ne bi trebala imati nikakvo značenje i da bi trebala “zvučati pozitivno”

Činjenica je da naš um uvijek uspostavlja mentalne veze. Ako pokušamo izgovarati riječ koja zvuči previše poput riječi kojoj znamo značenje, automatski ćemo je povezati sa slikama, zvukovima, mirisima i sjećanjima.

Ako izgovaramo potpuno besmislenu riječ, lakše se osloniti na tendenciju našeg uma da uđe u mirno stanje.

Možete zamisliti da je mantra poput sjemena. Ako želite uzgajati biljku, nećete tražiti “savršeno sjeme”. Jednostavno biste izabrali jedan, zasadili ga, zalili i vidjeli kako klija.

Ako se uhvatite za “traženje pravog sjemena (mantre)”, neće vam biti od koristi.

U ovom ste trenutku sigurno pomislili “U redu, ali svejedno moram znati kako izgleda i zvuči mantra”, i zato ćemo vam dati nekoliko primjera mantri za mantranje.

Primjeri osobnih mantri

Najčešća mantra je Homm. Učitelji obično ne koriste ovu mantru zbog cjelovitosti ovog zvuka. U hinduizmu zvuk Homm odražava zvuk svih vibracija u kombinaciji, i pozitivnih i negativnih.

Čini se da Homm mantru uglavnom prakticiraju redovnici, ali osim toga, bilo koja druga mantra može dobro funkcionirati.

Ostali primjeri mantre mogu biti:

 • Kirim
 • Širim
 • Inga
 • Aema

Itd. (Ne, ovo nije mantra)

Izgovaranje mantre zvuči otprilike ovako:

 • Kiiiiiiririmmmm Kiiiiiiririmmmm
 • Šiririiiiim Šiiiiririnnnn
 • Iiiiiingaaaa Iiiiingaaaa
 • Aaaaaenma Aaaaaaaenmaa

Tijekom izgovaranja trebali biste mijenjati duljinu i ton svakog slova svoje mantre kako bi bilo lakše izazvati ovaj efekt “transa” u vašem umu. Još jednom, kako to radite, nije važno. Sve dok ih ponavljate tijekom cijele sesije, to bi trebalo raditi.

Trebate li probati različite mantre?

Većina učitelja tvrde da koriste istu mantru koja im je dana na njihovoj prvoj seansi za cijeli život.

Još jednom, poanta vježbe nije pronaći najbolji mogući zvuk za sebe, već razviti naviku topljenja stresa u svom umu izgovaranje besmislenog zvuka.

S druge strane, ako pokušavate napraviti transcendentalnu meditaciju sami i primijetite da vas mantra koju odaberete previše podsjeća na nešto, odaberite drugu koja je potpuno besmislena.

Ljudima koji govore nekoliko jezika ovo će možda biti teže nego ljudima koji govore samo svoj materinji jezik, ali i dalje je prilično lako pronaći besmislen zvuk.

Možete li se naučiti transcendentalnoj meditaciji?

Većina gurua otvoreno izjavljuju da možete raditi TM meditaciju na svoju ruku. Pravila su jednostavna, a potrebna je samo praksa i dosljednost.

Ako ste probali Mindfulness meditaciju i jednostavno želite probati Transcendentalnu da biste iskusili razliku između njih dvoje, nije potrebno pohađati tečaj. Vrlo dobar način za početnike mogao bi biti jednostavno ovaj:

 • Potražite pojam “transcendentalna meditacija mantre” na YouTube, odaberite jedan video i pogledajte kako se izgovara.
 • Pustite i pokušajte je izgovarati kao što to čine u videu.
 • Stavite na pauzu, sjednite, zatvorite oči i tiho mantrajte istu mantru 20 minuta.
 • Ponovite ovaj postupak, dva puta dnevno, otprilike tjedan dana

Ako utvrdite da TM meditacija čini da se osjećate bolje nego kad radite mindfulness i želite saznati više o tome, tada možete odlučiti uložiti u nju i uzeti tečaj.

Dakle, odgovara li TM meditacija vama?

Nitko ne može reći je li TM je bolja od bilo koje druge vrste meditacije. Za svakog pojedinca sve funkcionira drugačije, a naša je dužnost pokušati otkriti nove stvari prije nego što ih procijenimo.

Ako se bavite meditacijom, toplo predlažem da isprobate TM samostalno ili sa učiteljem kako biste proširili svoj um.

Isto vrijedi i za ljude koji su novi u meditaciji, ali, u ovom slučaju, preporučuje se da krenete sa aplikacijom za meditaciju poput Headspacea.

Bez obzira na vrstu meditacije koju ste odlučili isprobati, potičemo vas da se posvetite minimalno 30 dnevnih praksi. To će vam dati vremena da počnete doživljavati neke opipljive blagodati u svom svakodnevnom životu.

Učenje o vašem umu zaista je divno iskustvo.

Što više naučite o mehanici svog mozga, to više možete iskusiti osobni rast i sreću.