5 Jednostavnih Koraka Kako Kupiti Kripto Valute u 2023.

Razmišljate o kupovini kripto vrijednosti, ali ne znate odakle krenuti? Ovdje saznajte lagane korake kako kupiti kripto valute za početnike.

Ako ste potpuno novi u kripto svijetu, kupovanje Bitcoin, Ethereum i drugih kripto valuta u startu može biti zbunjujuće.

Uz toliko dostupnih opcija, ponekad je teško odabrati najbolju opciju za vas. Osim toga, postoji nekoliko stvari o kojima morate razmisliti prije nego što počnete investirati svoj novac.

kako kupiti kripto valute

Srećom, prilično je jednostavno pohvatati konce.

Dakle, u nastavku članka naučite kako kupiti i ulagati u kripto valute u 2022. godini, slijedeći ovih pet jednostavnih koraka.

Kako kupiti kripto valute u pet koraka

1. Odaberite brokera ili kripto burzu

Da biste kupili kriptovalutu, prvo morate odabrati brokera ili kriptovalutu. Iako vam bilo koja burza dopušta kupnju kriptovaluta, postoji nekoliko ključnih razlika između njih koje treba imati na umu.

Što je burza kriptovaluta?

Burza kriptovaluta je platforma na kojoj se kupci i prodavači sastaju radi trgovanja kriptovalutama.

Burze često imaju relativno niske naknade, ali obično imaju složenija sučelja sa više vrsta trgovanja i naprednim grafikonima performansi, što ih sve može učiniti zastrašujućim za nove kripto investitore.

Neke od najpoznatijih burzi kriptovaluta su:

Iako standardna trgovačka sučelja ovih tvrtki mogu preplaviti početnike, osobito one bez pozadinskog trgovanja dionicama, oni također nude jednostavne opcije za kupovinu.

Međutim, pogodnost ima cijenu, budući da opcije prilagođene početnicima naplaćuju znatno više nego što bi koštala kupnja iste kripto valute putem standardnog sučelja za trgovanje svake platforme.

Da biste uštedjeli na troškovima, možda ćete nastojati naučiti dovoljno da koristite standardne platforme za trgovanje prije nego što izvršite prvu kupnju kriptovaluta — ili nedugo nakon toga.

Važna napomena: kao netko novi u kriptovalutama, htjet ćete se pobrinuti da vaša mjenjačnica ili posredništvo po izboru dopuštaju prijenose fiat valute i kupnje izvršene u eurima ili dolarima.

Neke burze dopuštaju vam samo kupnju pomoću druge kriptovalute, što znači da ćete morati pronaći drugu burzu za kupnju tokena koje vaša preferirana burza prihvaća prije nego što možete početi trgovati kriptovalutom na toj platformi.

Što je posrednik za kriptovalute?

Posrednici kriptovaluta uklanjaju složenost kupnje kriptovaluta, nudeći sučelja jednostavna za korištenje koja za vas koračaju u interakciju s burzama.

Neki naplaćuju veće naknade od razmjena. Drugi tvrde da su “slobodni” dok zarađuju novac prodajom informacija o tome što vi i drugi trgovci kupujete i prodajete velikim brokerskim kućama ili fondovima ili ne obavljaju svoju trgovinu po najboljoj mogućoj tržišnoj cijeni. Robinhood i SoFi dva su najpoznatija kripto brokera.

Iako su nedvojbeno prikladni, morate biti oprezni s brokerima jer biste se mogli suočiti s ograničenjima premještanja svojih kriptovaluta s platforme. U Robinhoodu i SoFi-ju, na primjer, ne možete prenijeti svoje kriptovalute sa svog računa.

Ovo se možda ne čini kao velika stvar, ali napredni kripto investitori radije drže svoje kovanice u kripto novčanicima radi dodatne sigurnosti. Neki čak biraju hardverske kripto novčanike koji nisu povezani sa internetom za još veći stupanj sigurnosti.

2. Napravite i potvrdite svoj račun

Nakon što se odlučite za posrednika ili mjenjačnicu kriptovaluta, možete se prijaviti za otvaranje računa.

Ovisno o platformi i iznosu koji planirate kupiti, možda ćete morati potvrditi svoj identitet. Ovo je bitan korak za sprječavanje prijevara i ispunjavanje saveznih regulatornih zahtjeva.

Možda nećete moći kupiti ili prodati kriptovalutu dok ne dovršite postupak provjere.

Platforma od vas može tražiti da dostavite kopiju vozačke dozvole ili putovnice, a možda će se od vas čak tražiti i da prenesete selfie kako biste dokazali da vaš izgled odgovara dokumentima koje ste priložili.

3. Položite gotovinu za ulaganje

Da biste kupili kriptovalute, morate provjeriti imate li sredstva na svom računu.

Možete uplatiti novac na svoj kripto račun tako da povežete svoj bankovni račun, autorizirate bankovni prijenos ili čak izvršite plaćanje debitnom ili kreditnom karticom.

Ovisno o burzi ili brokeru i načinu financiranja, možda ćete morati pričekati nekoliko dana prije nego što možete upotrijebiti novac koji ste uplatili za kupnju kriptovalute.

NAPOMENA: Dok vam neke burze ili brokeri dopuštaju transakciju novca s kreditne kartice, to je iznimno rizično – i skupo.

Tvrtke za izdavanje kreditnih kartica obrađuju kupovinu kriptovaluta kreditnim karticama kao gotovinski predujam. To znači da su podložni višim kamatnim stopama od redovitih kupnji, a također ćete morati platiti dodatne naknade u gotovini.

Na primjer, možda ćete morati platiti 5% iznosa transakcije kada date gotovinski predujam. Ovo je povrh svih naknada koje vaša kripto burza ili posredništvo mogu naplatiti; oni sami mogu iznositi do 5%, što znači da biste mogli izgubiti 10% vrijednosti svoje kriptovalute zbog naknada.

4. Naručite svoju kriptovalutu

Nakon što ste prebacili novac sa računa, spremni ste za prvu narudžbu kriptovaluta.

Postoje stotine kriptovaluta koje možete izabrati, u rasponu od poznatih imena poput Bitcoina i Ethereuma do opskurnijih kriptovaluta poput Theta Fuel ili Holo.

Kada odlučite koju ćete kriptovalutu kupiti, možete unijeti njezin simbol oznake, na primjer BTC, i koliko kovanica želite kupiti.

Kod većine burzi i brokera možete kupiti djelomične udjele kriptovalute, što vam omogućuje kupnju djelića skupih tokena poput Bitcoina ili Ethereuma koji inače zahtijevaju tisuće dolara za posjedovanje.

Simboli za 10 najvećih kriptovaluta na temelju tržišne kapitalizacije* su sljedeći:

 1. Bitcoin (BTC)
 2. Ethereum (ETH)
 3. Tether (USDT)
 4. Binance Coin (BNB)
 5. Cardana (ADA)
 6. Dogecoin (DOGE)
 7. XRP (XRP)
 8. USD kovanica (USDC)
 9. Polkadot (DOT)
 10. Uniswap (UNI)

5. Odaberite metodu pohrane

Mjenjačnice kriptovaluta nisu podržane državnom sigurnosnom zaštitom i izložene su riziku od krađe ili hakiranja.

Možete čak i izgubiti svoje ulaganje ako zaboravite ili izgubite kodove za pristup svom računu. Zato je toliko važno imati sigurno mjesto za pohranu svojih kriptovaluta.

Kao što je gore navedeno, ako kupujete kriptovalutu putem brokera, možda ćete imati malo ili nimalo izbora u načinu na koji se vaša kriptovaluta pohranjuje. Ako kupujete kriptovalutu putem mjenjačnice, imate više opcija:

 • Ostavite kripto na burzi. Kada kupujete kriptovalutu, ona se obično pohranjuje u takozvani kripto novčanik koji je povezan s burzom. Ako vam se ne sviđa davatelj usluga ili ga želite premjestiti na sigurnije mjesto, možete ga prenijeti s mjenjačnice u zaseban vrući ili hladni novčanik. Ovisno o razmjeni i veličini vašeg prijenosa, možda ćete morati platiti malu naknadu za to.
 • Vrući novčanici. To su kripto novčanici koji se pohranjuju na mreži i rade na uređajima povezanim s internetom, kao što su tableti, računala ili telefoni. Vrući novčanici su praktični, ali postoji veći rizik od krađe jer su još uvijek povezani s internetom.
 • Hladni novčanici. Hladni kripto novčanici nisu povezani s internetom, što ih čini vašom najsigurnijom opcijom za držanje kriptovalute. Imaju oblik vanjskih uređaja, poput USB pogona ili tvrdog diska. Međutim, morate biti oprezni s hladnim novčanicima – ako izgubite ključnu šifru povezanu s njima ili se uređaj pokvari, možda nikada nećete moći vratiti svoju kriptovalutu. Iako bi se isto moglo dogoditi s određenim vrućim novčanicima, nekima upravljaju skrbnici koji vam mogu pomoći da se vratite na svoj račun ako izgubite pristup.

Alternativni načini kako kupovati kriptovalute

Iako je kupnja kriptovalute trenutno glavni trend, to je promjenjiv i rizičan izbor ulaganja.

Ako se ulaganje u kriptovalute na burzi ili putem brokera ne čini pravim izborom za vas, evo nekoliko opcija za neizravno ulaganje u Bitcoin i druge kriptovalute:

Pričekajte fondove kojima se trguje na kripto razmjeni (ETF)

ETF-ovi su iznimno popularni investicijski alati koji vam omogućuju da jednim potezom kupite izloženost stotinama pojedinačnih ulaganja. To znači da pružaju trenutnu diverzifikaciju i manje su rizične od ulaganja u pojedinačna ulaganja.

Postoji ogroman apetit za ETF-ove kriptovaluta, što bi vam omogućilo ulaganje u više kriptovaluta odjednom. Za svakodnevne ulagače još nisu dostupni ETF-ovi za kriptovalute, no možda će ih uskoro biti. Od lipnja 2021., američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) pregledava tri ETF aplikacije za kriptovalute od Kryptcoina, VanEcka i WisdomTreea.

Investirajte u tvrtke povezane s kriptovalutom

Ako biste radije ulagali u tvrtke s opipljivim proizvodima ili uslugama i koje su podložne regulatornom nadzoru – ali i dalje želite biti izloženi tržištu kriptovaluta – možete kupiti dionice tvrtki koje koriste ili posjeduju kriptovalute i blockchain koji ih pokreće. Trebat će vam internetski brokerski račun za kupnju dionica javnih poduzeća kao što su:

 • Nvidia (NVDA). Ova tehnološka tvrtka dizajnira i prodaje grafičke jedinice za obradu, koje su u srcu sustava koji se koriste za rudarenje kriptovalute.
 • PayPal (PYPL). Već popularan izbor za ljude koji kupuju artikle online ili prenose novac obitelji i prijateljima, ova platforma za plaćanje nedavno se proširila kako bi omogućila kupcima kupnju i prodaju odabranih kriptovaluta sa svojim PayPal i Venmo računima.
 • Kvadrat (SQ). Ovaj pružatelj platnih usluga za male tvrtke kupio je više od 220 milijuna dolara u Bitcoinu od listopada 2020. U veljači 2021. tvrtka je otkrila da Bitcoin čini oko 5% gotovine u njezinoj bilanci. Osim toga, Square’s Cash App omogućuje ljudima da kupuju, prodaju i pohranjuju kriptovalute.

Budite svjesni rizika kada kupujete kriptovalute

Kao i kod svakog ulaganja, svakako razmislite o svojim investicijskim ciljevima i trenutačnoj financijskoj situaciji prije nego uložite u kriptovalutu ili pojedinačne tvrtke koje u njoj imaju veliki udio.

Kriptovaluta može biti iznimno promjenjiva – jedna objava na socijalnim mrežama može dovesti do strmoglavog pada cijene – a to je još uvijek vrlo špekulativno ulaganje. To znači da trebate ulagati pažljivo i sa oprezom.

NASTAVITE ČITATI: