3 Jednostavna Načina Kako Napraviti PDF Dokument

Pogledajte nekoliko jednostavnih načina kako napraviti dokument u PDF formatu.

PDF ili Prijenosni dokument format oblik je datoteke koji se koristi za pohranu, arhiviranje ili razmjenu glomaznih podataka među korisnicima računala i mobilnih telefona.

Prijenosne i kompatibilne značajke formata datoteke čine zadatak korisnika fleksibilnijim i prikladnijim.

Riječ je o računalnoj aplikaciji koja je razvijena za promicanje “ureda bez papira”, a napredne značajke formata održavaju sadržaj sigurnim i netaknutim.

pdf dokument

PDF izgleda jednako na svakom računalu i mobilnom uređaju – to je najbliže digitalnom papiru. I dok je PDF datoteke nekada bilo teško izraditi, sada ih svako računalo i mobilni uređaj mogu lako izraditi.

Evo najjednostavnijeg načina za stvaranje PDF-a na bilo kojem uređaju. Također ćemo vam reći kako automatski nešto pretvoriti u PDF povlačenjem datoteke u određenu mapu.

Kako napraviti dokument u PDF formatu

1. Stvorite PDF na Windows računalu

Prvo provjerite sadrži li aplikacija koju koristite mogućnost izvoza PDF-a, kao što to često čine Microsoft Office i drugi profesionalni softver.

Ti vam alati za izvoz obično omogućuju postavljanje kvalitete PDF-a, osiguravanje PDF-a lozinkom i postavljanje ostalih opcija dokumenta.

U suprotnom pritisnite zadani gumb za Ispis – ili dodirnite Ctrl + P na računalu – i trebali biste moći pronaći skrivenu PDF opciju.

U sustavu Windows 10 kliknite padajući izbornik Printer, a zatim odaberite opciju Save as PDF. Ovo je svojevrsni virtualni pisač i izrađuje PDF datoteku.

Odaberite kako formatirati dokument, kao što je prikazano gore, a zatim kliknite Spremi i Windows će pitati gdje želite spremiti PDF datoteku.

Savjet: Ovo je značajka sustava Windows 10 koju starije verzije nemaju. Ako koristite Windows XP, Vista, 7 ili 8, možete instalirati PDF pisač poput besplatnog CutePDF-a – koji funkcionira na isti način.

2. Napravite PDF na Macu

U MacOS-u postoji mnogo PDF mogućnosti unutar zadanog dijaloškog okvira za Ispis.

Pritisnite gumb Ispis ili opciju trake izbornika ili upotrijebite prečicu na tipkovnici naredbe + P. U donjem lijevom kutu dijaloškog okvira za ispis kliknite izbornik PDF.

Možete odabrati spremanje PDF datoteke, otvoriti je u Preview za uređivanje ili pregled dokumenta ili dodati PDF u podržane aplikacije na vašem Macu, poput Evernotea.

3. Stvorite PDF na iOS-u i Androidu

Android i iOS uključuju slične mogućnosti za stvaranje PDF datoteka.

U Androidu otvorite izbornik Dijeli, a zatim upotrijebite opciju Ispis. Odaberite Spremi kao PDF kao svoj pisač.

U iOS-u dodirnite gumb Dijeli u aplikaciji, a zatim dodirnite ploču Mogućnosti na vrhu.

Otvorit će se izbornik Pošalji kao, gdje biste trebali odabrati Reader PDF.

Sada možete dijeliti ovaj PDF pomoću bilo koje aplikacije, uključujući usluge pohrane u oblaku.

Pretvorite bilo koju datoteku u PDF dokument

Imate li postojeći dokument koji želite pretvoriti u PDF? Ili želite pretvoriti PDF dokument natrag u Wordov dokument koji se može uređivati ​​ili u drugu vrstu datoteke?

CloudConvert je jedna od najboljih opcija.

Otvorite web lokaciju, povucite datoteku koju želite pretvoriti u prozor preglednika, a zatim na njezinom izborniku odaberite vrstu datoteke koju želite stvoriti.

Da biste generirali PDF, odaberite Document> PDF; ili, da biste PDF pretvorili u dokument koji se može uređivati, odaberite Document> docx.

Zatim kliknite gumb Pokreni pretvorbu i CloudConvert će stvoriti vašu novu datoteku i spremiti je na vaše računalo.

Datoteke također možete automatski pretvoriti u Zapier.

Na taj način možete datoteke u bilo kojem formatu spremiti u određenu mapu na:

ili nekoj drugoj aplikaciji i dopustiti Zapierovoj integraciji CloudConvert da ih automatski pretvori u PDF datoteke.

Uz Adobe Acrobat možete pretvoriti bilo koju Office datoteku, sliku ili web stranicu u visokokvalitetni PDF koji izgleda sjajno na bilo kojem uređaju – radnoj površini, tabletu ili pametnom telefonu.

Dostupni su razni internetski alati pomoću kojih možete stvoriti PDF dokumente.

PDF dokument također možete pretvoriti u bilo koji drugi format i obrnuto. Ovi PDF u Word alati omogućuju spajanje i razdvajanje datoteka.

Također se mogu šifrirati PDF dokumenti pomoću naprednih alata i tehnika.