10 Brzih Savjeta Kako se Riješiti Zubobolje Prirodnim Putem

Tražite prirodni lijek za rješenje bolova u zubu i desnima? Pogledajte najbolje savjete kako se riješiti zubobolje brzo i prirodno.

Ako vas boli zub, važno je shvatiti što u osnovi uzrokuje vašu nelagodu. Odatle možete odrediti kako najbolje ublažiti bol, oteklinu ili druge simptome.

Uobičajeno ispiranje slanom vodom i hladni oblog obično mogu riješiti manje bolove, ali ozbiljnija i jaka zubobolja može zahtijevati intervenciju zubara.

Ako simptomi traju dulje od jednog ili dva dana, posjetite svog stomatologa. Oni mogu pružiti smjernice kako ublažiti simptome i spriječiti buduću bol.

Također biste trebali razgovarati sa svojim stomatologom prije nego što primijenite bilo koji od sljedećih lijekova ako ste trudni, dojite ili imate zdravstveno stanje na koje mogu utjecati biljni sastojci.

Nastavite čitati da biste saznali nekoliko brzih savjeta kako ublažiti zubobolju na prirodan način.

Najbolji načini kako se prirodno riješiti zubobolje

1. Isperite slanom vodom

Za mnoge ljude ispiranje zuba slanom vodom učinkovit je tretman prve linije.

Slana voda prirodni je dezinficijens i može pomoći u otpuštanju čestica hrane i ostataka koji se mogu zaglaviti između zuba. Liječenje zubobolje slanom vodom također može pomoći u smanjenju upale i zacjeljivanju usnih rana.

Da biste koristili ovaj pristup, u čašu tople vode umiješajte 1/2 žličice (žličice) soli i upotrijebite je za ispiranje usta.

2. Ispiranje vodikovim peroksidom

Ispiranje vodikovim peroksidom također može pomoći u ublažavanju boli i upale. Osim što ubija bakterije, vodikov peroksid može smanjiti naslage i izliječiti desni koje krvare.

Obavezno dobro razrijedite vodikov peroksid. Da biste to učinili, pomiješajte 3-postotni vodikov peroksid sa malo vode i upotrijebite ga za ispiranje usta. Nemojte ga progutati.

3. Hladni oblog

Možete koristiti hladni oblog za ublažavanje bilo koje boli koju imate, posebno ako vam je bilo koja vrsta traume uzrokovala zubobolju.

Kada stavite hladni oblog, on uzrokuje suženje krvnih žila na tom području. To bol čini manje ozbiljnom. Hladnoća također može smanjiti otekline i upale.

Da biste koristili ovaj pristup, držite vrećicu leda umotanu ručnikom na zahvaćeno područje po 20 minuta. To možete ponoviti svakih nekoliko sati.

4. Vrećice čaja od metvice

Vrećice čaja od mente mogu se koristiti za ublažavanje boli i smirivanje osjetljivih desni.

Da biste to učinili, dopustite da se korištena vrećica čaja ohladi prije nego što je nanesete na zahvaćeno područje. I dalje bi trebalo biti malo toplo.

Također možete zamijeniti pristup i koristiti ga za hlađenje, a ne za zagrijavanje područja.

Da biste to učinili, stavite rabljenu vrećicu čaja na nekoliko minuta u zamrzivač da se ohladi, a zatim vrećicu stavite na zub.

5. Češnjak

Tisućama godina češnjak je prepoznat i koristi se zbog svojih ljekovitih svojstava.

Ne samo da može ubiti štetne bakterije koje uzrokuju zubne naslage, već može djelovati i kao sredstvo za ublažavanje zubobolje.

Da biste to iskoristili, zgnječite glavicu češnjaka kako biste stvorili pastu i nanesite je na zahvaćeno područje. Možda biste željeli dodati malo soli. Alternativno možete polako žvakati režanj svježeg češnjaka.

6. Ekstrakt vanilije

Ekstrakt vanilije sadrži alkohol, koji može pomoći ublažiti bol. Njegova dokazana antioksidativna svojstva također ga čine učinkovitim iscjeliteljem.

Da biste to iskoristili, nanesite malu količinu ekstrakta vanilije na prst ili vatu. Nanesite ga izravno na zahvaćeno područje nekoliko puta dnevno.

Ostali prirodni lijekovi za zubobolju

Sljedeće prirodne lijekove možete koristiti kod kuće, ali možda ćete trebati potražiti sastojke. Svi su proizvodi dostupni u vašoj lokalnoj trgovini zdrave hrane ili na mreži.

Vaša su usta, zubi i zubno meso u ovom su trenutku vjerojatno osjetljivi, pa je posebno važno ove sastojke kupiti od renomiranog proizvođača. To može smanjiti rizik od potencijalne iritacije.

7. Klinčić

Klinčić se tijekom povijesti koristio za prirodno liječenje zubobolje, jer ulje može učinkovito ublažiti bol i smanjiti upalu. Sadrži eugenol, koji je prirodni antiseptik.

Da biste koristili ovaj pristup, nanesite malu količinu ulja klinčića na vatu i nanesite ga na zahvaćeno područje. Možda želite ulje klinčića razrijediti s vodom ili sa nekoliko kapi nosača ulja, poput maslinovog ulja. Učinite to nekoliko puta dnevno.

Također možete dodati kap ulja klinčića u malu čašu vode i napraviti sredstvo za ispiranje usta.

8. Guava listovi

Listovi guave imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u zacjeljivanju rana. One također imaju antimikrobne aktivnosti koji mogu pomoći u oralnoj njezi.

Da biste to iskoristili, žvakajte svježe lišće guave ili dodajte zdrobljene listove guave u kipuću vodu kako biste napravili sredstvo za ispiranje usta.

9. Pšenična trava

Pšenična trava ima bezbroj ljekovitih svojstava i može djelovati na zacjeljivanje vašeg tijela iznutra ako se uzima interno.

Može ublažiti upalu u ustima i spriječiti infekcije i bolove. Visok sadržaj klorofila također se može boriti protiv bakterija.

Da biste to iskoristili, jednostavno koristite sok pšenične trave kao sredstvo za ispiranje usta.

10. Timijan

Timijan ima i snažna antibakterijska i antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u liječenju zubobolje.

Da biste to iskoristili, nanesite nekoliko kapi esencijalnog ulja timijana i nekoliko kapi vode na vatu. Nakon razrjeđivanja ulja vodom, nanesite ga na zahvaćeno područje.

Također možete dodati kap ulja u malu čašu vode i napraviti sredstvo za ispiranje usta.

Kada posjetiti svog zubara?

Ako je vaša zubobolja jaka ili je posljedica ozbiljnijeg zdravstvenog stanja, morate posjetiti svog stomatologa kako biste je mogli pravilno liječiti.

Mnogo zubobolja zahtijevat će liječničku pomoć. Uklanjanje bolova bez recepta, poput ibuprofena, moglo bi vam pomoći dok ne posjetite zubara.

Također biste trebali posjetiti svog zubara ako imate bilo koji od sljedećih simptoma:

  • groznica
  • poteškoće s disanjem ili gutanjem
  • opća bol koja traje više od jednog ili dva dana
  • oteklina
  • bol kad zagrizete
  • nenormalno crvene desni
  • iscjedak neugodnog okusa ili gnoj