Kako Zaraditi Novac na YouTubeu: 8 Učinkovitih Strategija

Ako se pitate kako zaraditi novac preko YouTubea, ne tražite dalje od ovih 8 profitabilnih strategija za unovčavanje svog kanala.

Dobro je poznato da YouTube može biti ozbiljno unosan za kreatore sadržaja, a odlična stvar kod ove platforme je u tome što je lakše nego ikad prije zaraditi za ono što volite – stvaranje videozapisa!

Zarađivanje novca na YouTubeu možda nije vaš jedini razlog za pokretanje kanala, ali prilike za zaradu ugodno su iznenađenje kada shvatite koliko ih ima.

Srećom, postoje neki kreativni načini ako želite naučiti kako zaraditi od YouTubea.

U nastavku članka vodimo vas kroz sve različite izvore zarade koji su dostupni korisnicima YouTubea kako biste mogli izabrati neke od njih i početi zarađivati od svog video sadržaja.

Možete li zaraditi na YouTubeu?

Apsolutno. Svatko tehnički može zaraditi preko YouTubea.

Ipak, zarađivanje novca na YouTubeu nije samo po sebi zadano.

Jednostavno stvaranje YouTube kanala ili otvaranje računa ne unovčava automatski vaš sadržaj.

Kako ostvariti prihod preko YouTube kanala

Zaradu u partnerskom programu za YouTube možete ostvariti putem sljedećih značajki:

 • Prihodi od oglašavanja: možete ostvariti prihod od oglasa na stranici za gledanje i oglašavanja u feedu Shortsa.
 • Shopping: vaši pratitelji mogu pregledavati i kupovati proizvode iz vaše trgovine ili proizvode drugih robnih oznaka koje označite putem partnerskog programa za YouTube Shopping.
 • Prihod od YouTube Premiuma: primajte dio naknade za pretplatu koju pretplatnici YouTube Premiuma plaćaju da bi mogli gledati vaš sadržaj.
 • Članstvo za sponzore: vaši članovi redovitim mjesečnim uplatama ostvaruju pristup posebnim pogodnostima.
 • Super Chat i Super naljepnice: vaši obožavatelji mogu platiti da istaknu svoje poruke ili animiraju slike u streamovima chata uživo.
 • Super zahvala: obožavatelji mogu platiti da vide zabavnu animaciju i istaknu svoju poruku u odjeljku komentara na vašem videozapisu.

Kako se pridružiti YouTube partnerskom programu

Prije nego što uopće možete početi zarađivati od YouTubea, postoje neki minimalni preduvjeti za uključivanje značajki unovčavanja.

Imajte na umu da svaka značajka ima svoje preduvjete. Neke značajke vam možda neće biti dostupne zbog lokalnih pravnih uvjeta.

Kad budete primljeni u Partnerski program za YouTube, možete dobiti pristup svim značajkama monetiziranja kanala.

Preduvjeti za unovčavanje YouTube kanala

Evo što trebate imati za minimalne preduvjete za zaradu:

 1. Morate imati 18 ili više godina ili imati zakonskog skrbnika koji je stariji od 18 godina i može upravljati uplatama koje primate putem AdSensea,
 2. Provjeriti jeste li u skladu s pravilima unovčavanja YouTube kanala,
 3. Živjeti u zemlji ili regiji u kojoj je Program dostupan,
 4. Neka vaš kanal bude čist bez opomena zbog kršenja smjernica zajednice,
 5. Imati 4000 ili više sati pregledavanja javnih video zapisa u posljednjih 12 mjeseci,
 6. Imati 1000 pretplatnika ili više,
 7. Povezati svoj Google AdSense račun sa svojim kanalom,
 8. Biti pregledan od strane YouTubea.

7 isplativih načina za zaradu novca na YouTubeu

Licencirajte svoj sadržaj za medije

Licenciranje vaših videozapisa u biti znači davanje prava drugim medijskim platformama ili organizacijama da ponovno reproduciraju vaš sadržaj uz naknadu.

Prepustite medijskim kućama da vas izravno kontaktiraju ili pokušajte objaviti svoj video na stranicama poput Jukin Media.

Neka vam vaši pretplatnici izravno plaćaju

Ako imate predanu publiku, velike su šanse da će htjeti podržati vas i vaš rad.

Bez obzira tražite li redoviti dopunski izvor prihoda ili vam je potrebna dodatna gotovina za određeni projekt, financiranje od pretplatnika učinkovit je način zarađivanja preko vašeg YouTube kanala.

Kao što smo rekli, YouTube Partner Program olakšava poticanje gledatelja da vas financijski podrže u zamjenu za posebne pogodnosti ili ekskluzivni sadržaj.

Koristite crowdfunding

Ako tražiš od svojih gledatelja da daju redovite priloge kako bi podržali vas i vaš YouTube kanal, trebali bi otvoriti račun na Patreonu.

Možete ponuditi pogodnosti za članove kao što su ekskluzivni ili “rani pristup” videozapisima ili prijenosi uživo samo za članove.

Ako želite zaraditi novac za određeni projekt, platforme poput GoFundMe ili Kickstarter vjerojatno su bolje opcije.

Postanite affiliate partner

Affiliate marketing izvrstan je način kako zaraditi od YouTube kanala ako još nemate super veliki broj pratioca.

Affiliate marketing je niskog rizika za uključeni brend jer vam plaćaju samo kada vaši gledatelji kupe jedan od njihovih proizvoda.

Sve što trebate učiniti je promovirati njihov proizvod svojim gledateljima, potičući ih da koriste vašu affiliate poveznicu u opisu videozapisa.

Ukoliko neko kupi proizvod preko vaše poveznice vi ćete biti nagrađeni novčanom provizijom.

Postanite influencer – YouTuber

YouTube influencer (ili YouTuber) kreator je sadržaja koji je stekao stručnost u određenoj niši i stekao veliki broj sljedbenika na video platformi.

YouTuberi također mogu postaviti trendove i pružiti informacije drugima koji, na primjer, žele kupiti određeni proizvod ili uslugu. Neki od najpopularnijih YouTubera su izvođači, vizažisti i modni influenceri.

Stvaranje YouTube videa omogućuje im dijeljenje svojih vještina, čini ih dostupnima širokoj publici, au nekim slučajevima čak im omogućuje da zarađuju putem svojih YT video sadržaja.

Stvorite sponzorirani sadržaj

YouTube sada ima vlastitu uslugu za povezivanje YouTubera s brendovima.

Sponzorski ugovori mogu nastati organski. Ako steknete dovoljno pretplatnika ili kreirate sadržaj u određenoj niši, možda ćete otkriti da vam se robne marke same počnu približavati.

Pristupite brendovima s ponudom. Uvijek je dobra praksa poslati prezentaciju robne marke ili kanala koja ocrtava što im nudite.

Ako im se sviđa ono što vide, osigurat će vam partnerstvo i možete početi stvarati sponzorirani sadržaj. Međutim, ako ne želite čekati, na vama je da preuzmete inicijativu.

Imajte na umu da postoji mnogo propisa o oglašavanju kojih se trebate pridržavati, stoga budite sigurni da ste shvatili što to podrazumijeva.

Prodajte svoju robu

Čak i ako niste YouTube partner, još uvijek možete prodavati robu vlastite robne marke. Roba je sjajan način kako zaraditi od vašeg YouTube sadržaja i izgradnju zajednice te povezivanje sa svojom publikom.

Imajte na umu da ako niste uključeni u YPP, nećete moći imati “policu s robom” na svom kanalu. To znači da ćete morati izraditi svoju web stranicu ili internetsku trgovinu putem koje vaši gledatelji mogu kupiti njihovu robu.

Ne zaboravite besramno promovirati svoju robu putem svojih videozapisa i drugih popularnih platformi društvenih medija, uključujući vezu na vašu web stranicu u opisima i opisima videozapisa.

Prodajte digitalne proizvode

Ova strategija zarade novca bolje će funkcionirati za određene vrste kanala nego za druge.

Ipak, možete osmisliti srodni proizvod kao što je ekskluzivni tečaj, webinar ili čak privatna platforma za članstvo kojoj vaši gledatelji mogu platiti da bi dobili pristup.

Najbolje prakse zarađivanja novca od YouTube videa

Razumijevanje vaše publike

Prva i najvažnija stvar koju trebate razumjeti je vaša postojeća i ciljana publika.

Pod ovim mislimo razumjeti kakav im se sadržaj sviđa, koje vrste proizvoda bi ih zanimale, na kakvu bi vrstu marketinga reagirali i još mnogo toga.

Poznavanje vaše publike u konačnici će vam pomoći da razvijete svoj kanal, dati vam ROI koji zaslužujete i pomoći vam da svoj YouTube kanal učinite najunosnijim.

Napravite videozapise za privlačenje ciljane publike

Iako ćete možda pročitati riječ ‘niša’ i pitati se zašto biste ograničili svoju publiku, ovo je vrlo učinkovit način da osigurate da vaš YouTube kanal bude super profitabilan. Razlog? Specijalizirana publika obično je vrlo očarana i uključena u vaš sadržaj.

To znači da će sponzorski ugovori i bilo koji drugi promotivni sadržaj imati koristi od iznimno ciljane publike.

YouTube SEO je jako važan

YouTube SEO ključan je za poticanje organskog prometa na vaše videozapise. Ako to učinite kako treba, vaš video SEO će osigurati da vaš video bude lako pretraživ, visoko rangiran i preporučen vašoj ciljanoj publici.

Evo nekoliko savjeta za optimizaciju vašeg YouTube SEO-a:

 • Istražite ključne riječi i svakako ih koristite u naslovu videozapisa, nazivu datoteke videozapisa i opisu videozapisa.
 • Koristite hashtagove i oznake u opisu svog videa
 • Ispravno kategorizirajte svoj video
 • Uključite titlove uz svoj videozapis.

Izgradite pretplatnike dosljednim objavljivanjem

Još jedan važan način da izgradite svoju bazu publike na YouTubeu je da budete dosljedni.

Pokušajte, koliko god je to moguće, redovito postavljati videozapise. Ako objavljujete u nasumičnim intervalima, malo je vjerojatno da ćete privući publiku koja se stalno vraća po još.

Maksimalno iskoristite svoje opise

Osim poboljšanja vašeg YouTube SEO-a, opis vašeg videozapisa ključan je za povećanje gledatelja i vremena gledanja, kao i za uključivanje važnih informacija i poveznica.

Ako osmislite privlačan opis, veća je vjerojatnost da ćete privući pozornost gledatelja i potaknuti ga da se dulje zadrži na vašem videozapisu.

Koliko god je video SEO važan, nemojte forsirati ključne riječi ili pisati samo za algoritam pretraživanja.

Pokušajte napisati opise koji prenose ton glasa vašeg brenda ili kanala i točno opisuju sadržaj videozapisa. Zapamtite, obraćate se svojim gledateljima.

Naposljetku, opis vašeg videozapisa bitan je ako pokušavate svojim gledateljima prodati proizvode putem vanjskih poveznica. Ne zaboravite ih jasno navesti uz učinkovite pozive na radnju (CTA).

Stvorite privlačan i informativan sadržaj

Ako želite zaraditi preko YouTubea trebali biste nastojati stvoriti istinski zanimljiv i informativan sadržaj.

Na kraju dana, kao kreatoru sadržaja, vaš uspjeh ovisi o tome što vaši gledatelji misle o vašim videozapisima.

Učinkovita monetizacija moguća je samo ako imate publiku koja vam vjeruje na riječ i želi podržati vaš rad.

Surađujte s drugim YouTuberima

Ako još uvijek pokušavate razviti svoj kanal, sjajan način za dodatno izlaganje je partnerstvo s drugim YouTuberima.

Prijenosom zajedničkog sadržaja međusobno ćete umnožavati publiku i vjerojatno završiti sa snimanjem sjajnih videozapisa.

Napravite videozapise od minimalno 10 minuta

Ne postoji minimalna duljina videozapisa za unovčavanje da bi bilo jasno. Ako se upuštate u izradu YouTube Shortsa, još uvijek možete dobro zaraditi sa Shorts Fundom, kao što smo vidjeli ranije.

Međutim, za YouTube videozapise standardnog formata općenito je prihvaćeno da biste trebali ciljati na više od 8 minuta. To je zato što ovo otvara priliku za oglase usred videozapisa (oglasi koji se prikazuju usred vašeg videozapisa).

Uz dodatne mogućnosti zarade, dulji videozapisi najpopularniji su i najzanimljiviji. To znači da dugotrajni videozapisi koriste i vama i vašim gledateljima i vjerojatno će biti privlačniji svim potencijalnim sponzorima.

Izradite učinkovite Shortse za još više pregleda

Ne samo da možete zaraditi više novca uz YouTube Shorts, već ih možete koristiti i za povećanje broja pregleda sadržaja vašeg kanala. Stvaranje dodatnih kratkih filmova na vašem uobičajenom dugotrajnom sadržaju jednostavan je proces.

Jednostavno, možete iskoristiti snagu YouTube Shortsa bez ikakvih dodatnih radnji.

Koliko YouTube plaća za milijun pregleda

YouTube ne plaća za preglede samo na temelju zemlje vašeg kanala – zemlja gledatelja i tema vašeg kanala također su važni.

Također, različiti videozapisi na vašem kanalu imat će različit RPM (ovisi o temama videozapisa i glavnim ključnim riječima).

Uz to, većina kanala (sa sjedištem u Hrvatskoj ili Srbiji) ima RPM između 0,50 i 20,00 eura, s prosjekom od oko 3 eura.

Što znači da bi vaš kanal na području Hrvatske, Srbije ili Bosne mogao zaraditi između 500 i 20 tisuća eura, s prosjekom od 3000 eura za milijun pregleda.

YouTube zarada na 1000 pregleda

Zarada od 1000 pregleda na YouTubeu je u prosjeku oko 3 eura.