Kako Zaraditi Novac na Instagramu u 2024. – 6 Efikasnih Načina

Zanima vas kako zaraditi na Instagramu? U ovom članku saznajte kako zaraditi novac preko Instagrama u 10 efikasnih načina.

Instagram je jedna od najpopularnijih platformi za dijeljenje grafičkih sadržaja (fotografija i video zapisa) na Internetu, i jedna od najvećih društvenih mreža koja svakog mjeseca dobiva milijune aktivnih korisnika.

Također, Instagram je jako porastao u posljednjih nekoliko godina, te je jedan od najmoćnijih marketinških alata na Internetu.

Dakle, ako želite zaraditi od Instagrama, nastavite čitati i saznati ćete kako zaraditi na Instagramu.

Simbol lajka i ispod novčanica kao zarada od Instagrama
Kako Zaraditi Novac na Instagramu

Kako se zarađuje preko Instagrama

Nemojte samo provoditi vrijeme na Instagramu – umjesto toga ga pretvorite u pasivnu zaradu. Od prodaje robe do postajanja influencerom, možete odabrati brojne metode za zaradu na Instagramu.

Uz ovaj vodič nećete samo naučiti kako zaraditi novac na Instagramu, već i kako značajno povećati svoju prisutnost kao online poduzetnik.

Da bismo to ilustrirali, odabrali smo 6 profitabilnih primjera kako ostvariti profit preko Instagrama.

U ovoj društvenoj mreži pratitelji su jako važni. Ako imaš veći broj pratitelja, tada će tvoj potencijal zarade na ovoj platformi biti znatno veći.

Zato bi fokus trebao biti na izgradnji velike i zanimljive publike na Instagramu.

Zarada na Instagramu od sponzorstva

Influencer je osoba koja ima veliku bazu svojih pratitelja na nekoj društvenoj platformi, i redovno dijeli sadržaj o niši za koju je plaćen.

Razni brendovi i kompanije traže pomoć od influencera, i plaćaju im za dijeljenje dijela sadržaja koji se nazivaju sponzorirani postovi.

Kao influencer, morate razumjeti svoju publiku prije nego što prihvatite sponzorirane postove.

Na primjer, što očekuju od vas, što možete podijeliti sa njima, te šta im se sviđa. Također, morate imati na umu svoju nišu.

Dakle, surađujte samo sa robnim markama koje imaju proizvode relevantne za vašu nišu.

Zaradite novac na Instagramu kao ambasador brenda

Ambasador robne marke (ponekad se naziva i korporativni ambasador) je osoba koju angažira organizacija ili tvrtka da predstavlja njen brend u pozitivnom svjetlu, pomažući u povećanju svijesti o brendu i prodaji.

Brendovi traže velike influencere koji mogu kontinuirano širiti interes o proizvodima marke.

Na taj način obje strane ostvaruju dobit. Kao ambasador marke, od ovog ugovora možete zaraditi stalni prihod.

Kako zaraditi na Instagramu kroz Affiliate marketing

Želite li zaraditi na Instagramu samo promoviranjem tuđih proizvoda?

Možda nećete dobiti sponzorirane postove dok ne budete imali pristojan broj pratioca.

Što onda možete uraditi u ovoj situaciji? Tamo gdje imate malu bazu pratitelja i ipak ju želite monetizirati, tu na red dolazi Affiliate marketing.

Affiliate marketing je jedan od najlakših načina sa kojim možete unovčiti svoje Instagram pratioce.

Affiliate marketing je preporučivanje tuđih proizvoda, a kada se prodaja izvrši putem vaše jedinstvene veze, vi ćete dobiti proviziju za tu prodaju.

Affiliate marketing je za svakoga i većinom se vrti oko Instagrama.

Kako zaraditi preko Instagrama prodajući Digitalne proizvode

Ovo je još jedan sjajan način zarade na Instagramu s malim brojem pratitelja.

Zabavna činjenica jest da posjedovanje digitalnog proizvoda ne treba iznova i iznova stvarati. A kad se izvrši prodaja, dobit ćeš cjelokupnu zaradu od toga.

Ako znaš svoju publiku, kakve zahtjeve imaju i koji su njihovi problemi, tada možeš stvoriti i prodati digitalni proizvod koji rješava njihove probleme.

Digitalni proizvodi poput internetskih tečajeva, e-knjiga, vodiča i još mnogo toga. Stvori digitalni proizvod i počni ga promovirati na svom profilu.

Kako zaraditi na Instagramu putem prodaje ili prodajom proizvoda iz vaše e-trgovine (Dropshipping)

Ako imate e-trgovinu ili radite dropshipping, Instagram možete koristiti kao izvor prometa za svoju internet trgovinu. Svoje proizvode možete predstaviti i na Instagram feedu i story-ma.

Možete obavijestiti svoju publiku popustima na proizvode, ekskluzivnoj prodaji i ostalim važnim novostima iz vaše trgovine.

Dodajte link svoje e-trgovine na svoj Instagram profil i u svoje postove i story-je, te dodajte poziv na akciju da pratitelji posjete vašu trgovinu. Dakle, ako su vaši pratitelji zainteresirani za taj proizvod, mogu posjetiti vašu trgovinu.

Kako zaraditi na Instagramu prodajom

Za prodaju na Instagramu morate imati pristojan broj pratitelja, da bi uopće došlo do prodaje.

Ako imate neku vrstu pratitelja koji bi bili zainteresirani da vam pomognu prodati, to bi bio izvrstan način za zaradu na Instagramu.

Za kreiranje svoje robe možete koristiti web stranice poput Teespringa. Ova web stranica pomoći će ti stvoriti virtualnu odjeću za tebe.

Samo dizajniraj svoje proizvode, postavi cijene za te proizvode, a ostatak posla prepusti njima. To znači da uvijek postoji aktivnost ili pritisak na projekt.

Koliko pratitelja na Instagramu trebate da zaradite?

Teoretski, možete zaraditi s bilo kojim brojem Instagram pratitelja.

Ipak, što je vaša publika veća i što je vaš angažman bolji, to više novca možete zaraditi.

Dobra strategija, naporan rad, predanost i malo sreće također pomažu povećati vaš potencijal zarade.

Trikovi za zaradu preko Instagrama

Evo nekoliko stvari koje bi trebali imati na umu kao Instagram influencer i kada koristite ovu platformu za zarađivanje novca.

Fokusiraj se na kvalitetu sadržaja. Instagram se bavi slikama, tako da je ulaganje i dobru kameru jedini prijedlog koji ćemo dati za poboljšanje kvalitete vaših postova.

Sljedeća stvar na koju se to treba fokusirati je dosljedno objavljivanje. Redovno objavljivanje kvalitetnih sadržaja ključ je bržeg rasta na Instagramu.

Snimanje par fotografija dnevno ne oduzima puno vremena. Ako želite fotografirati, također ćete imati priliku koristiti platformu.

Možeš stupiti u kontakt sa svojim pratiocima u odjeljku za komentare tvojih postova. Također možete vidjeti objave s Instagram story-ju.

Instagram znači više zarade u vašem biznisu


Sada je tvoj red da poduzmeš korake i odabereš prikladan način za zarađivanje na Instagramu.