10 Zdravstvenih Razloga Zašto Koristiti Kurkumin kao Lijek

Zanima vas za što je dobra kurkuma i kako koristiti kurkumin kao lijek? Pogledajte nekoliko najboljih razloga zašto uvrstiti ovaj začin u sami vrh prirodnih lijekova.

Ovaj egzotični žuti začin vjerojatno je jedan od najučinkovitijih dodataka prehrani za zdravlje koje možemo pronaći.

Mnoge kvalitetne znanstvene studije dokazuju da kurkuma ima ogromne prednosti za vaše tijelo, mozak i zdravlje općenito.

Većina ovih zdravstvenih dobrobiti potječu iz njenog glavnog aktivnog sastojka – kurkumina.

kako koristiti kurkumin

Nastavite čitati kako biste saznali što znanost kaže o kurkumi i kurkuminu, za šta je dobra i kako se koristi kao lijek, kao i o njihovim prednostima za zdravlje.

Što su kurkuma i kurkumin?

Kurkuma je začin koji potječe sa dalekog istoka i daje ovu lijepu zlatno žutu boju.

U Indiji se koristi tisućama godina kao začin, ali i kao ljekovita biljka. Tek nedavno zapadna je znanost počela podržavati tradicionalne tvrdnje da kurkuma sadrži spojeve sa snažnim ljekovitim svojstvima.

Ti se spojevi nazivaju kurkuminoidi, a najvažniji od njih je kurkumin.

Kurkumin je glavni aktivni sastojak začina kurkume, te ima snažno protuupalno djelovanje i vrlo je jak antioksidans.

U nastavku članka pročitajte 10 najboljih zdravstvenih dobrobiti kurkume i kurkumina utemeljenih na dokazima.

Razlozi zašto uzimati kurkumin kao prirodni lijek

1. Kurkuma sadrži ljekovite bioaktivne spojeve

Međutim, sadržaj kurkumina u začinu nije tako visok. To je otprilike oko 3 grama kurkumina na 100 g začina.

Većina istraživanja o ovoj biljci koristi ekstrakte kurkume koji uglavnom sadrže sam kurkumin, uz doze koje obično prelaze nešto više od 1 gram dnevno.

Činjenica je da bi za vas bilo teško postići te razine samo koristeći kurkumu kao začin u hrani, i zato bi se trebali odlučiti da koristite suplemente i dodatke prehrani od kurkumina.

Budući da se kurkumin sporo apsorbira u krvotok, njegova bioraspoloživost i brzina kojom vaše tijelo apsorbira tvar mora se ubrzati kako biste iskusili pune učinke ovog prirodnog lijeka.

Da biste to učinili, najbolje bi bilo konzumiranje začina u kombinaciji sa crnim paprom koji sadrži kemijski spoj piperin. Piperin je prirodna tvar koja pospješuje apsorpciju kurkumina u organizam za čak 20 puta.

Zapravo, najbolji dodaci prehrani kurkumina sadrže piperin, a to ih čini znatno učinkovitijima kada se koristi kao lijek.

Kurkumin je također topiv u mastima, što znači da se razgrađuje i otapa u masti ili ulju, te bi zato možda bilo dobro uzimati dodatke kurkumina uz obrok koji je bogat mastima.

2. Sadrži protuupalne spojeve

Upale su nevjerojatno važne za naše tijelo. Upale pomažu u borbi protiv utjecaja slobodnih radikala i imaju ulogu u popravljanju oštećenja u vašem tijelu.

Premda je kratkotrajna akutna upala korisna, ipak može zabrinjavati ako postane kronična i počne napadati vlastito tkivo vašeg tijela.

Istraživači sada vjeruju da kronična upala može igrati bitnu ulogu kod nekih zdravstvenih stanja i bolesti.

To uključuje:

  • srčane bolesti
  • karcinom
  • metabolični sindrom
  • razna degenerativna stanja
  • Alzheimerova bolest

Zato sve što je raspoloživo u pomoći u borbi protiv kronične upale potencijalno je važno u prevenciji i pomoći u liječenju ovih stanja.

Iako je tema upale kompleksna i vjerojatno nema jednostavnog odgovora, zaključak u vezi ovog je da je kurkumin bioaktivna tvar koja se može koristiti kao lijek protiv upale.

Međutim, da bi postigli ljekovite rezultate potrebne su vrlo visoke doze.

3. Kurkuma je vrlo snažan antioksidans

Vjeruje se da je oksidativno oštećenje jedan od mehanizama koji stoji iza starenja i mnogih drugih bolesti.

To uključuje slobodne radikale – visoko reaktivne molekule sa neuparenim elektronima. Slobodni radikali imaju sklonost reagirati sa najvažnijim organskim tvarima, poput masnih kiselina ili proteina.

Glavni razlog zašto su antioksidansi toliko bitni i korisni je taj što brani vaše tijelo od tih slobodnih radikala.

Kurkumin je vrlo snažan antioksidans koji zbog svoje kemijske strukture može neutralizirati slobodne radikale.

Osim toga, istraživanja pokazuju da kurkumin može blokirati djelovanje slobodnih radikala i potaknuti djelovanje drugih antioksidansa.

4. Kurkumin može poboljšati funkcije mozga

Budući da ranije znanstvenici nisu baš potpuno razumjeli neurone, vjerovalo se da se neuroni nisu mogli dijeliti i razmnožavati nakon ranog djetinjstva, međutim, sada znaju da to nije tako.

Neuroni su sposobni stvarati potpuno nove veze, a u određenim dijelovima mozga mogu se razmnožavati i povećavati njihov broj.

Jedan od glavnih pokretača ovog procesa je moždani neurotrofni faktor. Ovo je gen koji je uključen u stvaranje proteina BDNF odgovornog za život neurona.

Taj protein igra bitnu ulogu u pamćenju i učenju, a nalazi se u područjima mozga odgovornima za jelo, piće i tjelesnu težinu.

Mnogi uobičajeni poremećaji mozga povezani su sa smanjenom razinom BDNF proteina, uključujući depresiju ili Alzheimerovu bolest.

Zanimljivo je da su studije otkrile da kurkumin može povećati razinu BDNF-a u mozgu.

Dakle, samim tim može biti učinkovit lijek u odgađanju ili čak poništavanju mnogih bolesti mozga ili smanjenja funkcije mozga povezanog sa starenjem.

Također kurkumin može pomoći u poboljšanju pamćenja i pažnje, što se čini logičnim s obzirom na njegove učinke na razine BDNF proteina. Međutim, potrebno je još više studija da bi se to potvrdilo.

5. Može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Bolesti srca nesumnjivo su broj jedan uzrok smrti u svijetu.

Istraživači ovaj problem proučavaju jako dugo i naučili mnogo o njemu. Ne iznenađuje da su bolesti srca izuzetno komplicirane i da joj pridonose razni uzroci.

Kurkumin može pomoći u pozitivnom preokretu u procesu liječenja bolesti srca.

Jedna od glavnih koristi kurkumina kada je riječ o srčanim bolestima je poboljšanje funkcije endotela, tanki sloj ćelija koje se nalaze na unutrašnjoj površini krvnih žila.

Endotelna disfunkcija osnovni je pokretač bolesti srca, jer tada vaš endotel ne može regulirati krvni tlak, zgrušavanje krvi i razne druge čimbenike.

Nekoliko studija pokazuje da kurkumin može dovesti do poboljšanja zdravlja srca.

Osim toga, kurkumin može pomoći u smanjenju upale i oksidacije, kao što je gore navedeno, što može igrati važnu ulogu u srčanim bolestima.

Također istraživanja dokazuju da kurkumin kada se koristi kao lijek može smanjiti rizik od srčanog udara za čak 65 posto.

6. Kurkuma može pomoći u prevenciji raka

Rak je bolest koju karakterizira nekontrolirani rast stanica. Postoji mnogo različitih oblika raka na koje dodaci kurkumina utječu ljekovito.

Studije potvrđuju da je kurkuma vrlo korisna biljka u liječenju raka i otkriveno je da utječe na rast i razvoj raka.

Također, istraživanja su pokazala da kurkumin može:

  • doprinijeti smrti stanicama raka
  • smanjiti rast novih krvnih žila u tumorima (angiogeneza)
  • smanjiti širenje raka (metastaze)

Mogu li visoke doze kurkumina pomoći kao lijek raka kod ljudi, još tek treba biti dobro ispitano.

Međutim, postoje dokazi da ovaj začin može spriječiti pojavu raka, posebno probavnog sustava poput raka debelog crijeva.

U jednoj studiji sa lezijama debelog crijeva koje ponekad postaju kancerogene, 4 grama kurkumina dnevno smanjilo je broj lezija za čak 40 posto.

7. Kurkumin je koristan kao lijek za sprječavanje Alzheimerove bolesti

Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije i može pridonijeti visokom broju slučajeva demencije.

Dok lijek za neke simptome ipak postoji, još uvijek nema lijeka za Alzheimerovu bolest. Zato je sprječavanje njegove pojave toliko važno.

Konačno na vidiku bi mogle biti dobre vijesti jer je dokazano da kurkumin prolazi krvno – moždanu barijeru.

Poznato je da upala i oksidativno oštećenje igraju ulogu u Alzheimerovoj bolesti, a kurkumin ima blagotvoran učinak na oboje.

Osim toga, ključna značajka Alzheimerove bolesti je nakupljanje proteinskih spletova koji se nazivaju amiloidni plakovi. Studije pokazuju da kurkumin može pomoći u čišćenju ovih naslaga.

8. Može pomoći kod artritisa

Ljudi sa artritisom vrlo dobro reagiraju na dodatke kurkumina

Artritis je čest problem u zapadnim zemljama. Postoji nekoliko različitih vrsta artritisa, od kojih većina uključuje upalu zglobova.

S obzirom na to da je kurkumin moćan protuupalni spoj, logično je da može pomoći kod artritisa. Zapravo, više istraživanja pokazuje da postoji povezanost.

U jednoj studiji na pacijentima sa reumatoidnim artritisom, kurkumin je bio čak učinkovitiji od farmaceutskog protuupalnog lijeka.

Moguće su i druge studije proučavale učinke kurkumina na artritis i primijetile poboljšanja kod raznih simptoma.

9. Kurkumin ima koristi protiv depresije

Kurkumin se pokazao kao obećavajući prirodni lijek u liječenju depresije.

U jednom istraživanju na osobama sa depresijom, kurkumin je doveo do poboljšanja slična onima kod djelovanja farmaceuskog lijeka za depresiju.

Prema ovoj maloj studiji, kurkumin je jednako učinkovit lijek kao i antidepresiv.

Depresija je također povezana sa smanjenim razinama proteina BDNF i smanjenjem hipokampusa, područja mozga koje ima ulogu u učenju i pamćenju.

Kurkumin može pomoći u povećanju razine BDNF-a, potencijalno poništavajući neke od ovih promjena.

Postoje i neki dokazi da kurkumin može potaknuti moždane neurotransmitere serotonin i dopamin.

10. Kurkumin može usporiti starenje

Kurkumin može pomoći odgoditi starenje i boriti se protiv kroničnih bolesti povezanih sa starenjem

Ako kurkumin doista može pomoći u prevenciji bolesti srca, raka i Alzheimerove bolesti, mogao bi imati koristi i za dugovječnost.

Ovo nam govori da kurkumin može imati potencijal kao dodatak za usporavanje starenja.

S obzirom da se vjeruje da oksidacija i upala igraju ulogu u starenju, kurkumin može imati učinke koji nadilaze samo sprječavanje bolesti.

Koristite kurkumin kao lijek svaki dan

Kurkuma, a posebno njen najaktivniji spoj kurkumin, imaju mnoge dokazane zdravstvene prednosti, kao što je potencijal za poboljšanje zdravlja srca i prevenciju od Alzheimerove bolesti i raka.

Također je protuupalan i vrlo antioksidativan, te može pomoći u poboljšanju simptoma depresije i artritisa.

Dakle, koristite kurkumin kao lijek svaki dan kako bi spriječili razvoj gore navedenih bolesti.

NASTAVITE ČITATI: