Lanene Sjemenke Za Mršavljenje i Ostale Prednosti Lana

Lan, također poznat kao lanene sjemenke, bogat je hranjivim tvarima i vlaknima, te biljka ima višestruku upotrebu.

Lan se uzgaja zbog njegovih sjemenki, koje se mogu samljeti u laneno brašno, iscijediti u ulje ili pretvoriti u tekstil.

Vjeruje se da lanene sjemenke mogu koristiti u prehrani kao način da se započne ili ubrza mršavljenje.

Studije o tome su različitih mišljenja, ali postoji razlog u vjerovanje da lanene sjemenke itekako mogu pomoći nekim ljudima da izgube kilograme.

lanene sjemenke i plan za mršavljenje

Kako vam sjemenke lana mogu pomoći da izgubite kilograme

Sve zdravstvene prednosti sjemenki lana dolaze iz njihovih jedinstvenih hranjivih svojstava i molekularnog sastava.

Pune su vlakana

Sjemenke lana su bogate vlaknima. Kad jedete hranu bogatu vlaknima, duže se osjećate puni. To može pomoći u suzbijanju želje za jelom ako morate smanjiti kalorije za gubitak kilograma. Uz to, hrana bogata vlaknima potiče rad vašeg probavnog trakta.

Unošenje vlakana je ključno za kretanje hrane kroz crijeva bez prepreka. Također pomaže u stabiliziranju šećera u krvi i, da, pomaže vam postići zdravu težinu.

Izvor omega-3 masnih kiselina

Lanene sjemenke također su prepune omega-3 masnih kiselina u lancu, koje imaju dokazane zdravstvene koristi. Oni mogu smanjiti upalu (što može pridonijeti bolestima srca), pomoći u borbi protiv autoimunih bolesti i mogu smanjiti rizik od određenih karcinoma. Ono što nije tako jasno je da li te masne kiseline imaju izravnu vezu s početnim gubitkom kilograma.

Studija iz 2011. godine Pouzdani izvor o tome kako omega-3 utječu na gubitak kilograma u programu prehrane i vježbanja pokazao je malo da nema učinka. Anegdotski, mnogi podržavaju tvrdnju da omega-3 olakšavaju gubitak kilograma. Potrebno je više istraživanja kako bi se dokazao ili opovrgnuo njihov učinak.

Izvor lignina

Lignin je složen polimer koji se nalazi u staničnim zidovima mnogih biljaka. Biljnoj tvari daje drvenastu ili krutu teksturu. Istraživači otkrivaju da lignin ima mnogo koristi za koje ranije nije bio svjestan.

ulje i sjemenke lana

Kako koristiti lanene sjemenke za mršavljenje

Ako vas zanima korištenje lanenih sjemenki za mršavljenje, postoje dva popularna načina kako to isprobati. Imajte na umu da će svako tijelo različito reagirati na dodatke lanenih sjemenki, a vaši rezultati mogu se razlikovati u smislu gubitka kilograma.

Zapamtite da lanene sjemenke nisu čarobni sastojak. Neće sami stvoriti manjak kalorija bez zdrave prehrane i plana vježbanja.

Napitak za mršavljenje od mljevenog lanenog sjemena i vode

Napitak za mršavljenje od lanenog sjemena možete napraviti vlastitim mljevenjem sjemenki ili možete kupiti već samljevene. Ovaj napitak može potaknuti metabolizam, pomoći da se osjećate duže siti i poboljšati probavu.

Da biste napravili ovaj napitak, trebat će vam:

  • 1 žličica. svježe mljeveno laneno sjeme (sjeme možete unaprijed samljeti i staviti u hladnjak)
  • 1 kriška limuna
  • 2 do 3 dl tople vode

Prelijte mljevene lanene sjemenke s vrućom vodom i dobro promiješajte. Isijedite u čašu krišku limuna zbog okusa i pojačanja vitaminom C. Ovaj napitak možete piti jednom dnevno dok pokušavate smršavjeti.

Suplementi i kapsule od lanenih sjemenki

Dadatci prehrane i kapsule od lanenog sjemena koji sadrže prešano laneno ulje imaju manji sadržaj vlakana od sirovih lanenih sjemenki, ali mogu biti pri ruci. Ove suplemente možete uzimati jednom dnevno kako biste nadopunili svoj plan mršavljenja.

Mjere opreza pri korištenju lanenih sjemenki za mršavljenje

Sjemenke lana sigurne su za većinu ljudi kada se konzumira u umjerenim količinama. No, imajte na umu nekoliko stvari prije uzimanja lanenih sjemenki da biste smršavili.

Ne konzumirajte sirovo ili nezrelo laneno sjeme. Ne samo da će uzrokovati teskoće u probavi, nego mogu sadržavati i toksične spojeve.

Lijekove s lanenim sjemenkama treba izbjegavati tijekom trudnoće, jer pokreću hormonske nuspojave. Ne zna se mnogo o sigurnosti uzimanja lanenih sjemenki dok dojite.

Ako koristite sjemenke lana u bilo kojem obliku, provjerite pijete li puno vode. Ako niste dovoljno hidrirani kada koristite suplemente od lanenih sjemenki, vaše tijelo neće moći pravilno probaviti višak vlakana u vašem tijelu. To može rezultirati grčevima u stomaku i zatvorima.

Ostale prednosti lanenih sjemenki

Nutricijska vrijednost lanenih sjemenki govori da one nisu samo sredstvo za mršavljenje. Kada konzumirate laneno sjeme, dobivate dodatne zdravstvene koristi. Neke od ovih prednosti jasnije su definirane kao lijek i istražene su više u tom smjeru nego što se tvrdi da pomažu u mršavljenju.

Te pogodnosti uključuju:

  • snižava kolesterol
  • poboljšava probavu
  • održava bubrege zdravima
  • smanjuje rizik od određenih vrsta karcinoma
  • kardiovaskularna podrška

Gdje kupiti sjemenke lana za mršavljenje

Mljevene sjemenke lana možete kupiti u mnogim prodavaonicama zdrave hrane. Dostupan je u DM-u pod nazivom dmBio lan mljeveni 200 g, cijena je 8,90 kn.

Također možete kupiti proizvode s lanenim sjemenkama na internetu. Kapsule od lanenog ulja i čisto laneno ulje dostupne su i na svim mjestima gdje se prodaje zdrava hrana.

Sjeme lana: zaključak

Lanene sjemenke mogu biti korisne za mršavljenje zbog svojih jedinstvenih hranjivih svojstava. Iako donose stvarne koristi, oni nisu čarobni sastojak. Sjemenke lana najbolje djeluju kao dodatak zdravoj prehrani i rutini vježbanja, a ne kao rješenje preko noći.