11 Najboljih Prirodnih Lijekova za Žlijezdu Štitnjaču

Štitnjača u kontrolira većinu metaboličkih procesa u tijelu.

Termoregulacija, hormonalna funkcija i upravljanje tjelesnom težinom samo su neke od važnih funkcija ove žlijezde.

Oni koji pate od problema sa štitnjačom i simptoma poput hipotireoze mogu potražiti prirodne kućne lijekove kako bi se cjelovitije pozabavili tim problemom.

Evo nekoliko kućnih lijekova koji djeluju kod problema sa štitnjačom.

Najbolji prirodni lijekovi za štitnu žlijezdu

1. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje sadrži masne kiseline srednjeg lanca koje pomažu u boljem funkcioniranju štitnjače.

Kokosovo ulje, posebno kad se uzima u nezagrijanom obliku, pomaže u mršavljenju, ubrzava metabolizam i uravnotežuje tjelesnu temperaturu.

Za razliku od ostalih vrsta ulja, kokosovo ulje ima visok sadržaj zasićenih masti (zdravih). Uz pravilnu kombinaciju vježbanja i pravilno uravnoteženu prehranu, kokosovo ulje moglo bi biti dobro za štitnjaču.

2. Jabučni ocat

Jabučni ocat pomaže u uravnoteženoj proizvodnji i izražavanju hormona, te boljem radu štitne žlijezde. Poboljšava metabolizam i pomaže u alkalizaciji tjelesne okoline.

Jabučni ocat pomaže u regulaciji tjelesnih masti, ispiranju toksina iz tijela i apsorpciji hranjivih sastojaka.

Može se dodati u vodu zajedno s medom i uzimati svako jutro.

3. Đumbir

Ovo je jedan od najoljih kućnih lijekova za štitnjaču jer je lako dostupan.

Đumbir je bogat esencijalnim mineralima poput kalija i magnezija i pomaže u borbi protiv upala, jednog od primarnih uzroka problema sa štitnjačom. Najlakše je popiti čaj od đumbira.

Može se koristiti i kao esencijalno ulje. Ako se đumbir pomiješa sa uljem-nosačem (na primjer kokosovim uljem), može se nanijeti na tijelo. Ulje đumbira također se može koristiti putem difuzora za esencijalna ulja.

4. Vitamini B

Vitamini pomažu u borbi protiv osnovnih uzroka problema sa štitnjačom.

Vitamini iz obitelji ‘B’ neophodni su za pravilan rad štitnjače. Vitamin B12 posebno je važan u pomaganju osobama sa hipotireozom.

Uključivanje jaja, mesa, ribe, mahunarki, mlijeka i orašastih plodova u svakodnevnu prehranu moglo bi pomoći u stalnoj opskrbi vitaminom B.

Budući da prehrana možda neće moći zadovoljiti dnevne potrebe, uzimanje dodataka pomoći će.

5. Vitamin D

Nedostatak vitamina D može dovesti do problema sa štitnjačom.

Budući da ga tijelo može proizvesti samo kad je izloženo suncu, pobrinite se da svakodnevno dobivate najmanje 15 minuta sunčeve svjetlosti. To će također dovesti do bolje apsorpcije kalcija i dobrog imuniteta.

Neke namirnice bogate vitaminom D su masne ribe poput lososa i skuše, mliječni proizvodi, sok od naranče i žumanjci. Ako su razine vitamina D u tijelu vrlo niske, razmislite o dodavanju suplemenata.

Ipak, treba biti oprezan i posavjetovati se s liječnikom o doziranju jer previše vitamina u tijelu može biti štetno.

6. Bademi

Većina orašastih plodova na neki je način korisna za tijelo. Bademi su najprikladniji za pravilnu funkciju štitnjače. Dobar su izvor vlakana, proteina i minerala.

Bademi sadrže selen koji je hranjiv sastojak štitnjače. Također je vrlo bogat magnezijem koji štitnjaču može održavati u nesmetanom radu.

7. Mliječni proizvodi

Mlijeko, sir i jogurt vrlo su korisni za štitnjaču jer sadrže puno joda, minerala koji je neophodan za pravilno funkcioniranje štitnjače.

Konzumacija mliječnih proizvoda također će pomoći u povećanju razine vitamina što će zauzvrat pomoći kod problema sa štitnjačom.

8. Grah

Grah je moćna namirnica. Obiluje vlaknima, proteinima, esencijalnim mineralima i vitaminima.

Grah je bogat antioksidansima i složenim ugljikohidratima. Budući da je grah također vrlo bogat vlaknima, pomaže kod zatvora što je česta nuspojava hipotireoze.

Dokazano je da redovito jedenje graha poboljšava rad štitnjače.

9. Sjemenke lana

Sjemenke lana bogate su dobrim masnim kiselinama koje su dobre za srce i štitnjaču.

Pomažu u proizvodnji hormona štitnjače. Bogate magnezijem i vitaminom B12, sjemenke lana bore se protiv hipotireoze.

10. Dodaci joda

Još jedna stvar koja djeluje u nepravilnom funkcioniranju štitnjače je uzimanje dodataka joda.

To postaje važnije za one koji su vegetarijanci. Ovi dodaci vraćaju ravnotežu joda u tijelu i pomažu u zdravlju štitnjače.

11. Redovita tjelovježba

Ovo je jedan od najvažnijih i najzanemarivanijih aspekata održavanja dobrog rada štitnjače. Lijekovi i prirodni lijekovi su u redu, ali to treba udružiti s pravilnim vježbanjem

Redovito vježbanje pomaže u pravilnoj hormonalnoj ravnoteži i dovodi do boljeg upravljanja težinom koji pomaže u rješavanju problema sa štitnjačom.

Liječite štitnjaču prirodnim putem

Zdrava prehrana i redovito vježbanje mogu pomoći u boljoj borbi protiv problema sa štitnjačom. Mnoge od ovih namirnica lako možete pripremiti kao dio vaše prehrane.

Uvođenje relevantnih promjena u prehrani prvi je važan korak za održavanje hormonalne ravnoteže i zdravlja. Problemi sa štitnjačom su česti i prilagodba postojećeg načina života puno će vam pomoći

Disciplina i fokus su ključ dobrog zdravlja štitnjače.