Pretvori Bezvoljnost i Gubitak Motivacije u Moć i Snagu

Naučite što uzrokuje bezvoljnost i gubitak motivacije, kako motivirati samog sebe, te kako motivacijski citati, poruke i afirmacije zahvalnosti mogu pomoći.

Iako ne trebamo biti stručnjak za psihologiju kako bismo se motivirali jer svi koristimo različite motivacijske tehnike u svom svakodnevnom životu koje smo naučili kroz svoja iskustva, ipak se savjetuje da imamo temeljno razumijevanje naših motivacijskih procesa jer nam pomaže da bolje organizirati naše misli i mentalne procese.

Motiviranje sebe i održavanje tih razina motivacije tijekom dugog razdoblja najveći je izazov s kojim se susrećemo u našem nastojanju da postignemo svoje ciljeve.

bezvoljna osoba ima želju promijeniti život

Što uzrokuje gubitak motivacije i slabu volju?

Dakle, apatični ste, bezvoljni i umorni od sebe zbog toga što ne radite ništa i želite imati više motivacije i energije, ali čak i ustajanje iz kreveta je ogroman zadatak za vas? Donosimo vam dobre vijesti.

Ako ste ikada imali nekakav cilj ili san, znate da samo željeti jednostavno nije dovoljno za ostvarenje. Bez obzira na to kakav je objekt vaše želje ili želja, lako se zaljubiti u njih, ali kad je riječ o ostvarenju tih zamisli, to već nije šetnja parkom. To je točka gdje motivacija i vaši osobni motivi postaju glavni pogon.

Kada žudite za nečim, sve što postoji je vaša želja za samim tim predmetom, ali psihološkom spoznajom svih prepreka koje vam stoje na putu, shvatit ćete da se ništa ne odvija odmah samo po sebi.

Ljudska psiha temelji se na animalnom konceptu: Vidimo, hoćemo, dobivamo, ali znamo da u životu taj koncept nije uvijek primjenjiv. Tu postoje i drugi pojmovi koji igraju ulogu, poput borbe, natjecanja, prepreka itd.

Naš um, koji naivno misli da je jednostavno poželjeti nešto sasvim dovoljno, ali ubrzo počinje shvaćati da protiv toga djeluju mnoge druge sile. Kada naš um počne primjećivat “cijenu” koju moramo platiti kako bi došli do željenog cilja ili predmeta, polako, ali postojano, naši motivi počinju gubiti svoj početni šarm.

Interesantno, jer želja je i dalje vrlo jaka; ali iz nekog neobjašnjivog razloga, čini se da pogon nestaje i sve što ostaje je sama želja. Najveći uzrok praznim željama je nedostatak motivacije.

Ako se sjećate, po definiciji je prilično jasno da je motivacija jednostavno dvije stvari, promjena, disciplina i postojanje osobnih motiva. Onog trenutka kad prestanu jedna ili čak obje ove stvari, prestaje i motivacija.

Kako motivirati samog sebe?

Pitanje od milijun dolara – Kako ne izgubiti cilj iz vida, motivirati samog sebe i nastaviti punim gasom bez gubitka pogona?

Srećom, odgovor je daleko manje dramatičan i puno je lakše razumjeti i primijeniti. U nastavku je navedeno nekoliko najisprobanijih metoda kako motivirati samog sebe bez obzira na trenutnu situaciju.

osoba za stolom zapisuje u bilježnicu svoje ciljeve i planove

Zapišite vaš cilj

Koliko puta ste nešto započeli, sa dovoljno motivacije da vladate svijetom i za manje od tjedan dana kasnije, pitali se: “Zašto sam uopće počeo raditi ovo?” Ako se ne sjećate razloga, očito ste odustali. Pretpostavljamo da, ako se ne sjećamo, to je jednostavno zato što razlog nije bio dovoljno jak. Nedovoljno jak motiv ujedno je i prvi korak prema neuspjehu.

Onog trenutka kada postavite svoj cilj, odbacite sve suvišne informacije iz uma, a zatim zapišite glavni i osnovni razlog zašto to želite i koja je osnovna svrha vas u toj priči. Ne ostavljajte mjesta nejasnoćama. Svaki put kada pogledate taj komad papira i pročitate svoj cilj, on mora biti jasan i mora vas udariti na pravo mjesto – u srce!

Strategija ‘podijeli i osvoji’

Još od starih vremena, najveći svjetski vladari koristili su ovu strategiju i pobijedili u bitkama. Od Julija Cezara do Britanskog Carstva, svi su slijedili ovu strategiju. Zašto onda ne biste i vi?

Rim nije izgrađen u jednom danu

Strategija ‘podijeli i osvoji‘ naglašava važnost davanja vremena stvarima. Srljanje u nešto je lako, ali izaći iz toga, i ne toliko. Morate shvatiti koji će svi koraci biti uključeni u postizanje vaših ciljeva, a zatim te korake podijeliti u manja vremenska razdoblja.

Zamislite na primjer, da zaželite izgubiti 10 kilograma za 1 dan. Ne treba ni spominjati da to naprosto nije moguće. U većini scenarija (u zdravom smislu) to se neće dogoditi čak ni za mjesec dana. Ali ako pravilno planirate mršavljenje i svoj krajni cilj podijelite na manje ostvarive ciljeve poput, 1kg za 5 do 7 dana, imate prilično dobre šanse da izgubite 10 kilograma u 2 mjeseca ili možda čak i više.

Dakle, ideja je jednostavna. Podijelite korake za postizanje krajnjeg cilja na mala razdoblja. Na korak-po-korak način možete ostvariti bilo koji cilj, a i na kraju krajeva, lakše je održavati snažnu motivaciju za postizanje kratkoročnih ciljeva! To je ujedno i dobra vježba za jačanje snage volje, što je recept za uspjeh.

Prihvatite sve moguće ishode

Jednom riječju mislimo na budite ‘racionalani‘.

Više nego često gubimo motivaciju jer ne razumijemo da se neke stvari neće dogoditi bez obzira na to što radimo. Prihvatite da uvijek postoji mogućnost da se dogode okolnosti koje nam mogu otrgnuti cilj iz ruku, ali to ne znači da trebamo prestati pokušavati.

U tom duhu trebate ostati otvoreni za sve mogućnosti. Možda ćete se nekada naći svega nekoliko centimetara od pobjede i izgubiti, a možda nekada čak i imati sve šanse da izgubite pa pobjedite! Nije loše ponekad i na to računati.

inspirirana, motivirana i sretna osoba  sa raširenim rukama

Odbacite pesimizam

“Pesimist je netko tko kad pomiriše cvijeće počne tražiti grob!”

Nitko, ponavljam, nitko ne može pomoći nekome tko je unaprijed odlučio da će izgubiti. Možete uzeti konja koji je izgubio u utrci i učiniti ga pobjednikom; ali konj koji odbije trčati nema budućnosti. Pesimizam je bolest koja najsposobniju osobu može pretvoriti u apsolutno bezvrijednu osobu.

Dakle, zaista nema mjesta za motivaciju u umu u kojem se razvijaju pesimističke misli. Onog trenutka kada budete preuzeli optimističan pristup, uslijedit će i motivacija.

Okružite se motivacijom

Ako sjedite u sobi punoj tužnih i ožalošćenih ljudi, prirodno je da ćete se na kraju početi osjećati depresivno. To je najobičnija logika, a ne raketna znanost.

Okružite se nadahnjujućim, motiviranim, sretnim, i energičnim ljudima i vidjet ćete kako to utječe na vas! Kada vidite tugu, osjećate se tužno, Kad vidite sreću, osjećate se sretno. Ako niste sadist ili mazohist, automatski ćete se osjećati energično kada ste u društvu visoko motiviranih i pozitivnih osoba.

Čitajte knjige ili poruke za motivaciju i biografije uspješnih ljudi. Slušanje pjesama koje imaju brze ritmove također pomaže u razbijanju bezvoljnosti i apatije.

Prestanite tražiti isprike

Morate prestati tražiti izgovore za odugovlačenje i započeti s pronalaženjem razloga ako želite ostvariti svoj naum ili želju. Imajte jednostavno pravilo: Ako odgađate, gubite. Ako nešto želite, morate otići i uzeti to. Stoga dođite sebi, otresite prašinu i pokrenite zabavu!

Završit ćemo ovaj dio jednostavnom analogijom:

“Kad nešto započnete, to je poput donošenja djeteta kući. U početku je uvijek zabavno i tako nevjerojatno! Ali polako, kako počinju plač i neprospavane noći, osjećate se iscrpljeno. U takvom scenariju, imate dozvolu da dovedete u pitanje svoje sposobnosti, ali nemate dozvolu da odustanete.”

Probajte od sada pa nadalje, prema svakoj zamisli ili projektu koji pokrenete, tretirajte ga kao svoje dijete. Sgurno će postojati trenuci kada ćete se osjećati kao da dalje ne možete. No tada se sjetite ove analogije i pitajte se: “Hoćete li odustati od svog djeteta?”

nikad ne odustaj od svojih snova poruka u bilježnici i šalica kave

Motivacijske poruke za život i posao

Život je prekrasan. Život je super. Koliko smo blagoslovljeni što imamo svaki dan novu priliku?! Ne postoji pojam “loš dan” ako sve stavite u ispravnu perspektivu.

Da bi bili nadahnuti za motivaciju, ovdje smo za vas priredili nekoliko najboljih motivacijskih poruka za život i posao koje svakodnevno možete primjeniti za jačanje pozitivnog mentalnog stanja.

Top 10 motivacijskih citata

#10
Pogledajte prema zvijezdama, a ne dolje u noge. Pokušajte shvatiti što vidite i zapitajte se zbog čega svemir postoji. Budi znatiželjan.
Stephen Hawking


#9
S novim danom stižu nove snage i nove misli.
Eleanor Roosevelt


#8
– Kvaliteta nije čin, to je navika.
Aristotel


#7
– Dobro napravljeno je bolje nego dobro rečeno.
Benjamin Franklin


#6
– Dobar bolji najbolji. Nikad ga ne dopustite da se odmori. ‘Dok je tvoje dobro bolje, i tvoje bolje najbolje.
Sveti Jeronim


#5
– Znanje nije dovoljno; moramo se prijaviti. Volja nije dovoljna; moramo to učiniti.
Johann Wolfgang von Goethe


#4
Volja za pobjedom, želja za uspjehom, nagon za dostizanjem svog punog potencijala … to su ključevi koji će vam otključati vrata osobnoj izvrsnosti.
Konfucije


#3
Optimizam je vjera koja vodi ka postignuću. Ništa se ne može učiniti bez nade i pouzdanja.
Helen Keller


#2
Nije važno koliko polako idete sve dok ne prestanete.
Konfucije


#1
Tajna svakog napretka je početak.
Mark Twain

Moć zahvalnosti

Da bi počeli popravljat svoje stanje, potrebno je prisjetiti se kako ponovo probuditi onaj prirodni osjećaj zahvalnosti koji spava u vama. Zahvalnost je vrlo moćna i ima snagu potpuno promijeniti i tjelesnu i umnu percepciju.

Krenite sa jednom laganom vježbom zahvalnosti. Zahvalite se na svemu što bi u pravilu i trebali biti zahvalni, te zahvalite i oprostite i sebi i drugima. Zahvalite se što dišete, za udoban krevet koji imate, za um s kojim možete razmišljati, za otkucaje vašeg srca i tako sve redom čega se god možete sjetiti.

Dobivate sliku? Sigurno možete dodati još puno stvari na popis. Zahvalnost je stanje uma koje uništava svaku apatiju i bezvoljnost, a udahnjuje optimizam, osjećaj svrhe, te podiže energiju i motivaciju.

Najbolje afirmacije zahvalnosti

Nije uvijek lako prepoznati zahvalnost koja postoji u našem životu, ali vrijedi je pokušati otkriti. Pokazano je da su ljudi koji redovito koriste afirmacije zahvalnosti su uglavnom sretniji i doživljavaju povećan nivo napretka u svom životu.

Neposredno prije spavanja navečer, odlično je vrijeme za prisjećanje i pregled svih dobrih događanja proteklog dana. Na čemu ste zahvalni od tog određenog dana? Zaboravite na izazove i iskušane trenutke.

Istinski iz dubine vašeg srca zahvalite se na svim pozitivnim aspektima. Pregledajte ih ukratko – neka osvijetle vaše biće. Kao posljednja misao prije spavanja, dan ćete završiti “visokom notom” – razmišljajući radosne misli zahvalnosti.

Redovito koristite ove afirmacije zahvalnosti:

  • Ja sam veličanstveno, zdravo, ljubavno, brižno biće i zahvaljujem se na svemu što imam i na svemu što ću biti.
  • Zahvalan sam na mojim blagoslovima. Usredotočavanje na dobre stvari u mom životu, daju im snagu da se šire i množe.
  • Duboko sam zahvalna na vlastitom jedinstvenom i nevjerojatnom životu.

Kad se sljedećeg jutra probudite, možda ćete biti ugodno iznenađeni kad se nađete u pozitivnijem stanju uma!

Najbolji citati zahvalnosti

Jedan od načina da se sve održi u pozitivnoj perspektivi je čitanje citata zahvalnosti. Citati zahvalnosti mala su nadahnuća koja nam pomažu da se ponovno fokusiramo i preusmjerimo kada smo usred kaosa našeg svakodnevnog života.

“Ustanimo i budimo zahvalni, jer ako danas nismo puno naučili, barem smo malo naučili, a ako i malo nismo naučili, bar se nismo razboljeli, a ako smo se razboljeli, barem nismo umrli; pa neka nam svi budu zahvalni.”Buddha


“Zahvalni um je sjajan um koji na kraju privlači k sebi velike stvari.”Platon


“Ono o čemu razmišljamo sa zahvalnošću je ono što dobivamo …”iz knjige “Tajna”


“Što trenutno možete učiniti da okrenete svoj život? Zahvalnost!”iz knjige “Tajna”


“Najteža aritmetika za ovladavanje je ona koja nam omogućava da računamo svoje blagoslove.”Eric Hoffer

Zaključak

Sjetite se da je život veliki dar i moramo ga cijeniti. Budite zahvalni na svemu dobrom vašem životu i iskoristite svaku priliku da širite dobru poruku svima koje sretnete.

Budite pozitivni i problemi će se transformirati u mogućnosti za boljitak. Pod tim mislimo da bez obzira sa kojim se izazovima suočavate, naći ćete rješenje i porast ćete iz iskustva.