8 Učinkovitih Domaćih i Prirodnih Lijekova za Hemoroide

Muče vas hemoroidi i neugodna bol? Pogledajte najbolje načine kako se riješiti hemoroida prirodnim putem.

Hemoroidi, koji se ponekad nazivaju i šuljevi, otečene su vene u anusu i rektumu.

Uobičajeni simptomi mogu uključivati ​​bol, svrbež i rektalno krvarenje. Mogu se razviti unutar ili izvan anusa i rektuma, što se naziva unutarnjim i vanjskim hemoroidima.

Hemoroidi su izuzetno čest problem. Procjenjuje se da ih u određenom trenutku doživi 75 posto Europljana. Iako obično nestanu za nekoliko tjedana sami, mogu izazvati blagu do jaku nelagodu.

Međutim, narodni domaći lijekovi mogu ih učiniti podnošljivijima.

U nastavku pročitajte nekoliko najboljih načina za prirodno liječenje hemeroida kod kuće.

Najbolji domaći lijekovi protiv hemeroida

1. Vještičja lijeska

Hamamelis može smanjiti i svrbež i bol, dva glavna simptoma hemoroida.

Prirodno je protuupalno, pa bi također moglo smanjiti oticanje. Vještičja lijeska može se kupiti u tekućem obliku i primijeniti izravno na hemoroide.

Također se može naći u proizvodima poput maramica i sapuna protiv svrbeža.

2. Aloe vera

Aloe vera gel se u povijesti koristio za liječenje hemoroida i raznih stanja kože.

Smatra se da ima protuupalna svojstva, što bi moglo pomoći u smanjenju iritacije. Iako nema dovoljno kliničkih dokaza o učinkovitosti gela aloe vere za hemoroide, smatra se kao vrlo siguran za lokalnu primjenu.

Gel se može naći kao sastojak u drugim proizvodima, ali trebali biste koristiti čisti gel od aloe vere samo za hemoroide.

Čisti gel aloe vere također se može ubrati izravno iz lišća biljke aloe. Neki su ljudi alergični na aloe veru, posebno oni koji su alergični na češnjak ili luk. Provjerite ima li alergijske reakcije utrljavanjem male količine na podlakticu.

Pričekajte 24 do 48 sati. Ako se reakcija ne dogodi, trebala bi biti sigurna za upotrebu.

3. Topla kupka sa gorkom (Epsom) soli

Tople kupke mogu pomoći ublažiti iritaciju od hemoroida. Možete koristiti sitz kupku, malu plastičnu kadu koja stane na zahodsku školjku, ili se okupati u kadi.

Najučinkovitije će biti kupanje u toploj kupki 20 minuta nakon svakog pražnjenja crijeva.

Dodavanje soli Epsoma u kupku može pružiti daljnje olakšanje smanjenjem boli.

4. Masti bez recepta

Masti i kreme bez recepta mogu se naći u gotovo svakoj ljekarni i mogu pružiti trenutno olakšanje. Neki čak mogu smanjiti oticanje i pomoći vašem hemoroidu da brže zacjeljuje.

Ako pak koristite kremu sa hidrokortizonom, nemojte ju koristiti duže od tjedan dana.

5. Umirujuće maramice

Korištenje toaletnog papira nakon stolice može pogoršati postojeće hemoroide.

Maramice vam pomažu održati čistoću bez daljnjeg nadraživanja. Za dodatno pojačanje možete pronaći maramice s umirujućim sastojcima protiv hemoroida, poput vještičje lijeske ili aloe vere.

Pazite da maramice koje odaberete nemaju alkohol, parfem ili druge nadražujuće elemente. Te bi tvari mogle pogoršati simptome, umjesto da ih ublaže.

6. Hladni oblozi

Nanesite obloge s ledom ili hladne obloge na anus kako biste ublažili otekline po 15 minuta.

Za velike, bolne hemoroide ovo može biti izuzetno učinkovit tretman. Uvijek umotajte led u tkaninu ili papirnati ubrus i nikada ne nanosite nešto smrznuto izravno na kožu.

7. Omekšivači stolice

Prema istraživanjima za dijabetes, te probavne i bubrežne bolesti, omekšivači stolice ili dodaci vlaknima, poput biljke trputca (lat. psyllium), mogu pomoći u smanjenju zatvora, stolicu učiniti mekšom i olakšati brzo, bezbolno pražnjenje crijeva.

Mnogi od ovih omekšivača stolice dolaze u oblicima poput praha, kapsula i tekućina koje uzimate na usta između jednom i tri puta dnevno.

8. Široka, pamučna odjeća

Zamjena uske odjeće izrađene od poliestera sa ultra-prozračnim pamukom (posebno pamučnim donjim rubljem) može pomoći da analno područje ostane čisto i suho. To potencijalno može smanjiti simptome.

Izbjegavajte upotrebu parfimiranih deterdženata ili omekšivača kako biste smanjili iritaciju.

Kako spriječiti hemoroide?

Promjene u načinu života i prehrani najbolji su način za prevenciju hemoroida.

Ako ostanete tjelesno aktivni i jedete zdravo, to vam pomaže da redovito obavljate stolicu. Jedite puno hrane bogate vlaknima (posebno biljaka) i pijte puno vode kako biste osigurali pravilan rad crijeva i spriječili zatvor.

Redovito vježbanje i izbjegavanje dugog sjedenja također mogu pomoći u prevenciji hemoroida. Najučinkovitiji način da izbjegnete zatvor je odlazak u kupaonicu kada prvi put osjetite poriv.

Odgađanje stolice omogućuje crijevu da ponovno upije vodu iz stolice. To otežava stolicu kada napokon odete.

Kada posjetiti liječnika

Hemoroide je obično lako liječiti i raščistiti sami.

U vrlo rijetkim slučajevima hemoroidi mogu prouzročiti komplikacije. Kronični gubitak krvi iz hemoroida mogao bi uzrokovati anemiju, a to je nedostatak crvenih krvnih stanica.

Unutarnjim hemoroidima također se može prekinuti dotok krvi, što rezultira davljenjem hemoroida, što može uzrokovati ekstremnu bol.

Ako kućni tretmani nisu bili učinkoviti nakon više od dva tjedna, zakažite sastanak s liječnikom. Vaš liječnik može dijagnosticirati i liječiti hemoroide, te vam može napisati recepte za ljekovite kreme, masti i čepiće.

Ako ti tretmani ne uspiju, preporučuju se tretmani poput uklanjanje hemoroida kirurškim putem.

Također biste trebali ugovoriti sastanak s vašim liječnikom ako primijetite rektalno krvarenje prvi put ili ako vam se rektalno krvarenje poveća.