11 Najboljih Prirodnih Lijekova za Upalu Mokraćnog Mjehura

Upala mokraćnog mjehura najčešća je vrsta infekcije mokraćnog sustava (UTI). Mogu se razviti kada bakterije uđu u mokraćne kanale i uđu u mokraćni mjehur.

Uretra je cijev koja odvodi mokraću iz tijela. Jednom kada bakterije uđu u uretru, mogu se pričvrstiti na stijenke mjehura i brzo se razmnožavati.

Nastala upala može uzrokovati neugodne simptome, poput iznenadnog nagona za mokrenjem. Također može uzrokovati bol tijekom mokrenja i grčeve u trbuhu.

Kombinacija kućnih prirodnih tretmana može ublažiti ove simptome.

Ako se upala mokraćnog mjehura ne liječi, može postati kronična, pa i opasna po život. To je zato što se infekcija može proširiti na bubrege ili krv.

Evo sedam učinkovitih prirodnih lijekova protiv upale mokraćnog mjehura kod muškaraca i žena.

Najbolji domaći lijekovi za upalu mjehura

1. Pijte više vode

Voda ispire bakterije iz mokraćnog mjehura. To pomaže da se upala brže riješi. Također razrjeđuje vaš urin, tako da mokrenje može biti manje bolno.

Urin je napravljen od otpadnih tvari iz vašeg tijela. Koncentrirana, tamna mokraća može biti nadražujuća i bolnija za prolaz kada imate upalu mjehura.

Razrijeđena mokraća je svjetlije boje i obično ne iritira toliko.

2. Češće idite na mokrenje

Učestalo mokrenje pomaže u uklanjanju infekcije premještanjem bakterija iz mjehura. “Držanje”, ili odlazak u kupaonicu kad trebate, ostavlja vrijeme bakterijama da se nastave razmnožavati u mjehuru.

Također može biti korisno mokrenje nakon spolnog odnosa. Seksualna aktivnost može potisnuti bakterije dublje u uretru i kod muškaraca i kod žena.

Mokrenje nakon seksa može pomoći izbacivanju bakterija iz mokraćnog sustava. To sprječava da se klice nasele i izazovu upalu.

3. Sok od brusnica

Brusnica se generacijama koristi kao prirodni tretman za sprečavanje upale mjehura.

Prema jednoj studiji, sok od brusnice i tablete od brusnice pokazuju neka obećanja kao lijek za žene koje često dobivaju upale mjehura.

Ali nije jasno djeluje li sok od brusnice doista za prevenciju infekcija mokraćnog mjehura kod veće populacije.

4. D-manoza

Brusnice nisu jedino prirodno rješenje za zaštitu zidova mokraćnog sustava od bakterija. Postoji prirodni dodatak nazvan D-manoza koji to postiže.

Međutim, D-manoza služi kao lijek, a ne samo kao preventivna mjera. D-manozu komercijalno možete kupiti u trgovini zdrave hrane. Uzimajući zajedno s vodom, učinkovito ispire bakterije iz mokraćnog sustava.

5. Češnjak

Tko bi rekao da hrana koja izaziva loš zadah ima zdravstvene koristi? Ispada da češnjak prirodno uklanja bakterije koje uzrokuju UTI.

6. Probiotici

Probiotici su još jedan prirodni lijek za upale mjehura. U našem probavnom sustavu postoje prirodne zdrave bakterije. Ove dobre bakterije nazivaju se probioticima.

Probiotici pomažu u borbi protiv bakterija u mokraćnom sustavu. Probiotike možete pronaći u mnogim namirnicama koje se prodaju bez recepta, poput jogurta.

7. Čaj od bijelog sljeza

Postoji nekoliko drugih namirnica koje mogu pomoći u smirivanju upale mjehura. Jedan od njih je Althaea officinalis, koja je protuupalna biljka.

U trgovinama zdrave hrane može se naći u obliku čaja ili dodatka u prahu.

8. Prikladna odjeća

Bakterije uspijevaju u toplom i vlažnom okruženju. Za žene uske traperice i druga uska odjeća mogu zadržati vlagu na osjetljivim mjestima.

To stvara plodno tlo za vaginalne bakterije.

9. Jastučići za grijanje

Jastučići za grijanje koriste se za ublažavanje bolova u trbuhu tijekom upala mjehura. Time se kupuje vrijeme za djelovanje drugih prirodnih lijekova poput tekućina.

Općenito, grijači se nanose na područje trbuha. Postoje slučajevi kada se bolovi šire na donji dio leđa, u kojima možete primijeniti i grijaću podlogu.

10. Antibiotici

Antibiotici ubijaju bakterije koje uzrokuju infekciju mjehura. Ako imate UTI, obično vam trebaju lijekovi da biste se riješili klice koja uzrokuje infekciju. Stručnjaci preporučuju liječenje UTI-a antibioticima.

Ako imate simptome UTI-a, posjetite svog liječnika. Spolno prenosive infekcije (SPI), vaginalne infekcije i određena vaginalna stanja mogu oponašati simptome UTI-a. Stoga je neophodno dobiti pravi tretman za svoje stanje.

11. Sredstva protiv bolova

Teške infekcije mjehura mogu uzrokovati bol u predjelu zdjelice, čak i kada ne mokrite. Antibiotici će liječiti infekciju.

Imajte na umu da može proći dan ili dva prije nego što lijekovi počnu pomagati. Uzimanje lijekova protiv bolova može ublažiti grčeve u trbuhu, bolove u leđima i eventualnu nelagodu.

Kako spriječiti buduće upale mokraćnog mjehura

Sljedeće promjene u načinu života mogu pomoći u smanjenju pojave upala mokraćnog mjehura:

  • Pijte šest do osam čaša vode dnevno.
  • Mokrite čim osjetite potrebu.
  • Tuširajte se umjesto kupki.
  • Nosite pamučno donje rublje.
  • Svakodnevno mijenjajte donje rublje.
  • Mokrite prije i nakon seksualne aktivnosti.
  • Muškarci: Koristite nespermicidne podmazane kondome.
  • Žene: Obrišite sprijeda natrag nakon mokrenja.
  • Žene: Ne koristite tuširanje ili vaginalne sprejeve.

Liječnik vam može preporučiti preventivni tretman ako ste imali ponovljene infekcije mjehura. To se može sastojati od uzimanja antibiotika u malim dnevnim dozama kako bi se spriječile ili kontrolirale buduće upale.

Poruka za ponijeti

Upale mokraćnog mjehura, uključujući infekcije koje se ponavljaju, zahtijevaju liječničku pomoć.

Kada se brzo i učinkovito liječi, rizik od ozbiljnih komplikacija je nizak.