Može li Dijeta Bez Ugljikohidrata imati Štetne Posljedice?

Prehrana sa smanjenim unosom ugljikohidrata u posljednje je vrijeme u velikoj potražnji i svi znamo da izbacivanjem kruha i šećera iz prehrane može doći do smanjenja težine.

Ali jesmo li svi svjesni štetnih posljedica i nuspojava koje dijete bez ugljikohidrata mogu uzrokovati našem tijelu i zdravlju ako nemamo vodič za dobar plan prehrane?

Zapravo, izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

cjelovite žitarice na stolu -kukuruz, pšenica, zob

U nastavku članka pročitajte koje su sve negativne nuspojave dijete bez ugljikohidrata i moguće štetne posljedice.

Štetne posljedice i nuspojave dijete bez ugljikohidrata

Da bismo bolje razumjeli rizike i negativne posljedice dijete bez ugljikohidrata iz vašeg plana prehrane, naznačili smo razloge koje biste trebali razmotriti prije početka.

Oštećenje jetre

Ako ne jedete dovoljno ugljikohidrata, vaše tijelo počinje koristiti masti kao gorivo, a to stvara toksične nuspojave poznate kao ketoni.

U ovoj fazi, bubrezi počinju koristiti minerale kao što su kalij i kalcij u borbi protiv tih toksina u vašem tijelu. To znači da morate urinirati esencijalne minerale iz tijela, a manjak tih minerala može dovesti do srčanih aritmija.

Također, proces u kojem vaše tijelo pretvara masti u energiju zove se ketoza. Ketoza može biti potencijalno opasna za vaše zdravlje i može uzrokovati oštećenje jetre zbog velikog stresa.

Rizik od raka

Drugi razlog zašto biste trebali razmisliti o dijeti bez ugljikohirata je niska količina vlakana koju sadrži.

Vlakna su izuzetno važna za dobro zdravlje probavnog trakta, a hrana sa niskim sadržajem vlakana može povećati rizik za određene vrste raka. Vlakna također pomažu u izbacivanju nezdravih masnoća i toksina iz sustava.

Studije također dokazuju da kada je naša prehrana lišena voća, cjelovitih žitarica, povrća i hrane životinjskog podrijetla, povećavamo rizik od bolesti, pa čak i raka.

Neki istraživači također potvrđuju da konzumiranje hrane visoke masnoće povećava rizik od raka kod žena. Hrana bogata vlaknima mnogo je bolja i ima moć prevladavanja rizika od raka dojke.

Gubitak mišića i umor

Mišićna slabost može biti problem ako izbjegavate hranu sa visokim udjelom ugljikohidrata. Vaši mišići, umjesto da budu čvrsti i zdravi, postanu umorni, a ponekad mogu uzrokovati bol u mišićima, pa čak i grčeve u mišićima.

Ako ne osjećate nikakvu moć u mišićima, to može negativno utjecati i na vaš tekući plan mršavljenja. Nedostatak ugljikohidrata doprinosi gubitku mišića koji usporava vaš metabolizam.

Sporiji metabolizam znači manje kalorija koje se koriste tijekom dana. Međutim, to također može proizvesti ponovno dobivanje težine nakon što ste završili svoju dijetu.

Zašto su ugljikohidrati važni u prehrani?

Ugljikohidrati su makromolekule sastavljene od atoma ugljika, vodika i kisika. Glukoza je glavni izvor energije koju stvaraju ugljikohidrati i neophodna je za pravilno funkcioniranje tijela.

Ugljikohidrati su neophodni za:

  • mozak i živčani sustav
  • smanjenju dehidraciju
  • povećavaju energiju
  • održavaju snagu, izdržljivost i brzinu
  • omogućavaju brži oporavak
  • pružaju važne hranjive tvari koje daju elastičnost mišićima.

Prema nutricionistima, rezanje ugljikohidrata iz vaše prehrane može dovesti do oštećenja vašeg tijela, a u mnogim slučajevima je povezano s nekim ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Sjajno radi u kratkom roku, ali dugoročno, ne uspijeva jer vas čini umornim, iscrpljenim i baca vas u loše raspoloženje.

Ako ste se odlučili izgubiti težinu izbjegavanjem ugljikohidrata, trebali biste biti svjesni negativnih nuspojava koje ovakva dijeta donosi.

Ugljikohidrati i mršavljenje bez nuspojava

Je li moguće jesti hranu sa visokim udjelom ugljikohidrata i još uvijek izgubiti tjelesnu težinu? Naravno da je! Ugljikohidrati nisu neprijatelji.

Prekomjerno rezanje ili izbjegavanje može biti potpuno kontraproduktivno za vaše dugoročne rezultate mršavljenja.

Složene ugljikohidratne namirnice, kao što su krumpir, tjestenina i riža, sadrže mnogo važnih hranjivih tvari kao što su vitamini, minerali i vlakna.

Postoji rješenje koje omogućuje jedenje svih vaših omiljenih namirnica bogatih ugljikohidratima a da ipak gubite na težini.

Ta metoda zove se “rotacija ugljikohidrata“. Ovo je vjerojatno najmoćnija strategija sagorijevanja masti na planeti u ovom trenutku.

Međutim, ne pokušavajte sami eksperimentirati s ovim konceptom prehrane. Rotiranje ugljikohidrata je nešto što treba učiniti na razuman i vođen način.

Ako je učinjena ispravno, može doprinijeti brzom i stalnom gubitku težine.