Cijeđeni Sokovi ili Smoothie: Što je Bolje za Mršavljenje?

Zanima vas što je učinkovitije za mršavljenje – cijeđeni sokovi ili smoothie? Ovdje saznajte koje su razlike, te koja je bolja opcija za ostvarivanje vaših ciljeva.

Popularnost sokova i smoothija nikad nije bila veća, a prema istraživanju tržišta, i jedno i drugo su u velikom porastu po potražnji u zadnjih nekoliko godina.

Bez obzira pijete li vaše omiljene voćne napitke u baru ili ih pripremate kod kuće, važno je razumjeti zdravstvene koristi i moguće štetne nuspojave onoga što pijete.

Voće i povrće su dobri za vas – to nitko ne može osporiti. Prehrambene smjernice nutricionista sugeriraju da jedemo najmanje dvije šalice voća i dvije šalice povrća svaki dan.

Kada se konzumiraju u ovim količinama, svježi plodovi mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i raka, a istovremeno potiču zdravo mršavljenje.

sokovi od voća i povrća u čašama

Ali što ako ne jedemo preporučenu količinu voća i povrća svaki dan?

Ovdje postoje dvije mogućnosti, a to su cijeđeni sokovi ili smiksani smoothiji: oba slučaja olakšavaju unošenje više voća i povrća u vašu prehranu.

Razlike između smoothija i cijeđenih sokova

Razlika između cijeđenog soka i smoothija je sve ono što je izostavljeno u tom procesu.

Izvlačenjem soka uklanjate sve vlaknaste materijale, ostavljajući samo tekućinu voća i povrća. Sa blendanjem dobivate sve – celulozu i vlakna koja čine veći paket hranjivosti.

Ovdje počinjemo razdvajati prednosti ove dvije opcije:

Sokovi

  • Koncentriranije količine vitamina i hranjivih sastojaka
  • Lakša apsorpcija hranjivih sastojaka
  • Neki sokovi sadrže više šećera od onih kupovnih
  • Nedostatak vlakana, što je neophodno za zdravu probavu, kontrolu šećera u krvi i smanjenje rizika od srčanih bolesti

Smoothiji

  • Miksano voće i povrće zadržava sva vlakna koja osiguravaju zdravu probavu
  • Vlaknasti dijelovi voća i povrća ispunjavaju vas i sadrže antioksidante
  • Ogromna koncentracija hranljivih sastojaka

Kod soka od voća i povrća dobijate koncentriranije hranjive tvari koje se lakše upijaju.

To je zato što se najveći dio vitamina i minerala koji se nalaze u plodu obično nalazi u soku – a ne u kaši i vlaknastim materijalima koje biste također mogli dobiti u smoothiju. Ali to nije cijela priča.

Sadržaj vlakana

Sokovi sadrže malo ili nimalo vlakana.

Prehrana sa visokim sadržajem vlakana nevjerojatno je važna za pravilnu probavu i dobro zdravlje.

Topljiva vlakna, poput onih u jabukama, mrkvi, grašku, grahu i agrumima, rastvaraju se u vodi i usporavaju probavu, što vam pomaže u snižavanju razine šećera u krvi.

Netopljiva vlakna, koja se nalaze u povrću poput cvjetače, krumpira i tamnog zelenog lisnatog povrća, dodaju masu vašoj stolici i potiču zdravu funkciju crijeva i probave.

Antioksidansi

Vlakna nisu jedino što je prisutno u plodovima voća i povrća. Jedna studija usporedila je prisutnost fitokemikalija – antioksidativnih spojeva s potencijalnim antikancerogenim svojstvima – u soku od grejpa i smutiju od grejpa.

Istraživači su otkrili da blendano voće ima veću koncentraciju ovog korisnog spoja, jer se taj spoj nalazi uglavnom u vlaknastim membranama ploda.

Jednostavna probava

Zagovornici sokova sugeriraju da jedenje voća i povrća bez vlakana daje vašem tijelu predah od napornog rada probave.

Oni također sugeriraju da sokovi pojačavaju apsorpciju hranjivih sastojaka.

Jedna analiza potvrdila je da je beta-karoten, koristan karotenoid, dobiven iz soka, a ne iz blendanih namirnica, što je rezultiralo višom razinom beta karotena u krvi.

Mnoga istraživanja otkrivaju da viša razina beta-karotena u plazmi ili krvi predviđa niži rizik od raka. Istraživači su izjavili da topljiva vlakna smanjuju apsorpciju beta-karotena za 30 do 50 posto.

Međutim, također su istakli da je i blendanje korisno. Dok vlakna ostaju prisutna u blenderu, stanične se namirnice razgrađuju. To omogućava bolju apsorpciju beta karotena.

U nekim bolestima i malapsorptivnim stanjima preporučuje se dijeta s malo vlakana i niskim sadržajem ostataka plodova. U tim bi slučajevima sok bio prikladnija opcija.

Iako je istraživanje ograničeno, postoje anegdotski dokazi izvještavaju o raznim zdravstvenim koristima. U skladu s tim, vlakna se često premalo konzumiraju, što uzrokuje štetne zdravstvene učinke.

Stoga konzumiranje smoothija češće od sokova može pružiti veće blagodati – kako cjelovite hrane, tako i soka.

Šećer

Potrošnja šećera glavna je negativna strana soka i smoothija, kažu neki nutricionisti. Oni tvrde da i sokovi i smoothiji mogu povećati šećer u krvi – ali učinci su brži i dramatičniji kod soka.

Uz blendano voće i povrće, postoji samo toliko koje možete popiti prije nego što se počnete osjećati puno.

Kaša, koža i vlakna pomažu povećati volumen napitka, što vas ispunjava i ograničava vašu ukupnu potrošnju kalorija.

Međutim, sa sokom možete konzumirati istu količinu voća i povrća i da se dalje ne osjećate zadovoljno.

Što je bolje za mršavljenje?

Sokovi imaju niz blagodati, uključujući veću koncentraciju hranjivih sastojaka, veću potrošnju voća i povrća i pojačanu apsorpciju hranjivih sastojaka.

Također može pomoći ljudima koji imaju poteškoće s jedenjem povrća kako bi podnijeli okus.

S druge strane, u soku nedostaju važna vlakna. Također bi mogli mimoići i druge važne spojeve koji se nalaze u plodu i membranama proizvoda.

Ako blendate, dobivate sve što voće i povrće može ponuditi, ali tekstura ploda nekima može biti neprivlačna.

U oba slučaja postoji upozorenje: Šećer! Zbog šećera budite oprezni, posebno ako je vaš cilj mršavljenje.

Neki stručnjaci vjeruju da biste mogli smanjiti šećer iz tekućih kalorija dodavanjem izvora vlakana, bjelančevina ili masti, poput avokada, sjemenki chia, proteinskih prahova ili nezaslađenog grčkog jogurta.

Voće i povrće – najbolji način za skidanje težine

“Ne preporučujemo tekuće kalorije”, kažu nutricionisti.

Ako želite smršaviti uvijek jedite voće i povrće – nemojte ih piti. Ako nemate problema sa prekomjernom težinom, smoothie će ipak osvojiti prednost naspram sokova.