Top 10 Najzdravijih Plodova Voća na Svijetu

Voće je najpoznatije po tome da redovito jedenje može poboljšati vaše zdravlje. Većina voća sadrži malo kalorija, ali puno vitamina, minerala i vlakana.

Međutim, nisu svi plodovi jednaki.

Neke vrste voća izdvajaju se od ostalih dodatnim dokazanim zdravstvenim blagodatima, poput sposobnosti borbe protiv upala ili smanjenja rizika od bolesti.

Ovaj članak proučava najzdravije voće na svijetu i zašto biste ih trebali uključiti u svoju svakodnevnu prehranu.

najzdravije voćke na svijetu

Najzdravije vrste voće na planeti

1. Grejp

Grejp je jedno od najzdravijih agruma na svijetu. Osim što je dobar izvor vitamina i minerala, poznat je po svojoj sposobnosti da pomogne mršavljenju i smanji rezistenciju na inzulin.

Također, dokazano je da jedenje grejpa smanjuje razinu kolesterola i pomaže u prevenciji bubrežnih kamenaca.

Grejp je vrlo hranjiv. Ako ga jedete, to može smanjiti kolesterol, rezistenciju na inzulin i pomoći u prevenciji bubrežnih kamenaca.

Grejp također može biti koristan za mršavljenje.

2. Ananas

Među tropskim voćem ananas je prehrambena super zvijezda. Jedna šalica ananasa osigurava 131% referentnog dnevnog unosa (RDI) za vitamin C i 76% RDI za mangan.

Ananas također sadrži bromelain, mješavinu enzima poznatu po protuupalnim svojstvima i sposobnosti probavljivosti proteina.

Neke studije sugeriraju da bromelain može pomoći u zaštiti od raka i rasta tumora.

3. Avokado

Avokado se razlikuje od većine drugog voća. Većina voća sadrži puno ugljikohidrata, dok je u avokadu malo ugljikohidrata i sastoji se uglavnom od zdravih masti.

Većina masti u avokadu je oleinska kiselina, mononezasićena masnoća povezana sa smanjenom upalom i boljim zdravljem srca.

Osim zdravih masnoća, avokado je krcat i kalijem, vlaknima i magnezijem. Jedan cijeli avokado osigurava 28% RDI-a za kalij.

Adekvatan unos kalija povezan je sa smanjenim krvnim tlakom i manjim rizikom od moždanog udara.

4. Borovnice

Borovnice imaju moćne zdravstvene dobrobiti i spadaju među najzdravije.

Imaju impresivan prehrambeni profil, budući da su posebno bogate vlaknima, vitaminom C, vitaminom K i manganom. Borovnice su također izuzetno bogate antioksidansima.

Zapravo se vjeruje da sadrže najveći sadržaj antioksidansa u najčešće konzumiranom voću. Antioksidanti u borovnicama mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti, poput bolesti srca, dijabetesa i Alzheimerove bolesti.

Borovnice su također poznate po svojim snažnim učincima na imunološki sustav. Jedno je istraživanje pokazalo da redovito jedenje borovnica može povećati prirodne stanice ubojice u tijelu. Oni vam pomažu u obrani od oksidativnog stresa i virusnih infekcija.

Uz to, antioksidanti u borovnicama mogu imati zaštitni učinak na vaš mozak. Na primjer, pokazalo se da jedenje borovnica poboljšava pamćenje kod starijih odraslih osoba.

5. Jabuke

Jabuke su među najzdravijim voćem na svijetu, a također su nevjerojatno hranjive. Sadrže veliku količinu vlakana, vitamina C, kalija i vitamina K. Također sadrže neke vitamine B skupine.

Studije sugeriraju da antioksidanti u jabukama mogu promicati zdravlje srca i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, raka i Alzheimerove bolesti.

Sljedeća značajna zdravstvena dobrobit jabuka je njihov sadržaj pektina. Pektin je prebiotičko vlakno koje hrani dobre bakterije u vašim crijevima i pomaže u poboljšanju probave i metabolizma.

6. Šipak

Šipak ili nar je među najzdravijim voćem na planeti koje možete jesti. Ne samo da imaju hranjive sastojke, već sadrže i moćne biljne spojeve koji su odgovorni za većinu njihovih zdravstvenih blagodati.

Pokazalo se da su razine antioksidansa u nara tri puta veće od onih u zelenom čaju i crnom vinu. Studije su također pokazale da šipak ima protuupalno djelovanje i može pomoći u smanjenju rizika od raka.

7. Mango

Mango je izvrstan izvor vitamina C. Sadrže i topiva vlakna koja mogu pružiti mnoge zdravstvene dobrobiti.

Uz to, mango ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti. U studijama pokazalo se da biljni spojevi u mangu štite od dijabetesa.

8. Jagode

Jagode su vrlo hranjive, te sadrže vitamin C, mangan, folate i kalij.

U usporedbi sa drugim voćem, jagode imaju relativno nizak glikemijski indeks. Jedenje ne bi trebalo uzrokovati veliki skok šećera u krvi.

Slično kao i ostale bobice, i jagode imaju visok antioksidativni kapacitet, što može smanjiti rizik od kroničnih bolesti. Neke su studije otkrile da jagode također mogu spriječiti rak i stvaranje tumora.

9. Brusnice

Brusnice imaju impresivne zdravstvene prednosti i spadaju u najzdravije na svijetu. Imaju izvrstan prehrambeni profil, bogate su vitaminom C, manganom, vitaminom E, vitaminom K1 i bakrom.

Sadrže i značajnu količinu antioksidansa nazvanih flavanol polifenoli, koji mogu poboljšati zdravlje. Ono što brusnicu čini jedinstvenom od drugog voća jest to što njihovi sokovi i ekstrakti pomažu u prevenciji infekcija mokraćnog sustava.

Proantocijanidini tipa A spojevi su spojevi za koje se smatra da su odgovorni za taj učinak, jer mogu spriječiti da se bakterije prikače na sluznicu mjehura i mokraćnog sustava.

10. Limun

Limun je vrlo zdravo voće poznato po visokom sadržaju vitamina C. Oni mogu biti posebno korisni u promicanju zdravlja srca zbog njihove mogućnosti snižavanja lipida u krvi i krvnog tlaka.

Na temelju nalaza iz nekih studija, istraživači su također predložili da biljni spojevi u limunu mogu spriječiti debljanje.

Druge studije pokazuju da limunska kiselina u limunovom soku ima sposobnost liječenja bubrežnih kamenaca.