Najzdraviji Plan Kako Jesti Zobene Pahuljice za Mršavljenje

Zobene pahuljice izrađene su od suhe žitarice zobi. Zob se smatra cjelovitom žitaricom te posjeduje brojne nutritivne pogodnosti.

Zobene pahuljice mnogima su omiljeni doručak, a njegov okus i sadržaj hranjivih tvari mogu se povećati dodavanjem voća ili drugih namirnica.

S obzirom na ove činjenice, nije neobično da je stvorena čitava prehrana sa zobenim pahuljicama.

No, je li dijeta sa zobenim pahuljicama zdrava i može li vam pružiti stvarne rezultate mršavljenja?

Zdjelica sa zobenim pahuljicama

U nastavku članka pogledajte pobliže što je dijeta od zobenih pahuljica i želite li isprobati zobenu kašu za mršavljenje kako biste postigli svoje ciljeve.

Što je dijeta sa zobenom kašom?

Dijeta sa zobenom kašom fokusira se na zobene pahuljice, kako i samo ime govori.

No, postoji nešto više od toga da jedete samo zobene pahuljice. Osnovni koncept je jesti zobene pahuljice kao glavno jelo za jedan ili dva obroka svaki dan.

Postoji i plan prehrane zobenom kašom koji uključuje dvije faze. One su:

  • Faza 1: Prvih tjedan dana jedite zobene pahuljice za tri obroka svaki dan. Za to vrijeme trebali biste jesti samo cijelu zob, a ne instant zobene pahuljice. Možete jesti voće uz zobene pahuljice i za međuobroke.
  • Faza 2: Nakon prvog tjedna ili faze, jedete zobene pahuljice za jedan do dva obroka dnevno sa zdravom i nemasnom opcijom za ostale obroke. U ovoj fazi dodaje se više voća i povrća i dopušteno vam je jesti instant zobenu kašu.

Druga je mogućnost plan obroka od tjedan dana koji uključuje zobene pahuljice za dva dnevna obroka. Ovo je slično drugoj fazi dvofazne opcije.

Kako pripremiti zobene pahuljice za mršavljenje?

Ako želie znati kako napraviti zobenu kašu, prilikom pripreme preporučena veličina posluživanja je pola šalice.

Ako se pitate da li se zobene pahuljice moraju kuhati, odgovor je – ne nužno! U potpunosti je svejedno da li ćete ih pripremati kuhanjem, namakanjem s vodom/mlijekom preko noći ili ih jednostavno jesti sirove i hrskave.

Kada pratite ovaj plan prehrane, zobene pahuljice vaš su glavni unos za doručak i ručak.

Omogućuje dodavanje ili konzumiranje male količine obranog mlijeka i nešto voća sa strane poput banane, kao i nemasni jogurt. Cimet je također izvrstan dodatak za okus.

Imat ćete zdravi jutarnji obrok, koji je obično svježe voće, i popodnevni zalogaj sirovog povrća ili orašastih plodova.

Za večeru plan uključuje neku vrstu piletine na žaru, ribu, mali nemasni odrezak ili čak hamburger od puretine s pomfritom od tikvica. I, za poslasticu, dopušta niskokalorični desert nakon večere.

Nutritivna vrijednost zobenih pahuljica

Kao što je spomenuto, zob je cjelovita žitarica i može biti dio zdrave prehrane. One također spadaju u namirnice vrlo bogate vlaknima i proteinima.

Pola šalice zobi (100 grama), sadrži sljedeću nutritivnu vrijednost:

  • dijetetska vlakna -10 grama
  • proteini – 13 grama
  • masti – 6,5 grama
  • šećer – 1 gram
  • kalorije – 389

Zob također sadrži 2 posto preporučene dnevne količine kalcija i 6 posto željeza, te vrlo malo kalorija i imaju samo 1,5 grama masti.

Prednosti konzumiranja zobenih pahuljica uključuju smanjenje rizika od srčanih bolesti i kolorektalnog karcinoma.

Cjelovite žitarice poput zobi također mogu pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka i pomoći u probavi. Zobene pahuljice definitivno mogu biti dio zdrave prehrane.

Rizici prehrane zobenom kašom

Zob i zobene pahuljice nude brojne prednosti za vaše cjelokupno zdravlje. No, morate biti svjesni nekih rizika prilikom prehrane zobenom kašom.

Kao i uvijek, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom prije početka bilo kakvog plana prehrane.

Dijeta sa zobenim pahuljicama vrlo je niskokalorična, a neki liječnici mogu smatrati da je broj kalorija prenizak za održavanje zdrave prehrane.

Stoga ćete možda morati svakodnevno povećavati unos kalorija dodavanjem više od hrane navedene u planu prehrane zobenih pahuljica.

Prehrana sa zobenom kašom je restriktivna. Monotonija jedenja zobene kaše za jedan ili dva obroka svaki dan može otežati pridržavanje. To vam može otežati gubitak kilograma.

Rizik konzumiranja zobene prehrane može se smanjiti prilagođavanjem plana obroka. Osim što povećavate broj kalorija na količinu koju preporučuje vaš liječnik, možete dodati i više raznolikosti korištenjem dodatnog povrća i drugih zdravih priloga, uključujući različito voće.

Ova strategija može pomoći u monotoniji takve restriktivne prehrane.

Mogu li žitarice zobi pomoći u mršavljenju?

Ako se pravilno pridržavate, dijeta od zobenih pahuljica može vam pomoći u ukupnom planu mršavljenja. Planovi obroka su niskokalorični i s niskim udjelom masti te uključuju zdrav izbor hrane.

Zobene pahuljice same po sebi mogu vam pomoći da smršavite jer će vam pomoći da se dulje osjećate sito od ostalih namirnica. Sadržaj vlakana zobenih pahuljica također može pomoći probavnom sustavu.

Kao i kod svakog zdravog načina života ili plana prehrane, preporuča se da svakodnevno uključite neki oblik tjelovježbe.

To će povećati broj kalorija koje sagorijevate svaki dan, kao i održavati tijelo u formi te smanjiti potencijal gubitka mišićne mase.

Koristite zob kao dio zdrave prehrane

Zobene pahuljice dobar su izbor za uključivanje u bilo koju zdravu prehranu.

Poboljšat će vaše zdravlje srca i opće zdravlje. Ako se pravilno izvrši, dijeta od zobenih pahuljica može biti učinkovit način za mršavljenje.

=> VIŠE O ZDRAVLJU I MRŠAVLJENJU